W moim malutkim zbiorniku zaszły pewne zmiany i chciałbym go zaprezentować(pochwalić sie
)
Parametry techniczne z pierwszego postu nie uległy zmianie poza oświetleniem ale juz gdzieś pisałem że zmieniłem na świetlówke kompaktową 15W.Nie jest doskonała ale może być. W chwili obecnej oświetlam prze 13godz
Zmiany zaszły przedewszystkim w mieszkańcach. Zaczne od roślin.
tak jak wcześniej:
kabomba
moczarka
gałęzatka
doszły
-anubias niski
-mech chyba jawajski
-cryptocoryna nana
-nurzaniec
-rzęsa wodna
-paproć wodna to chyba rużdzyca rutewkowa
-3gat roślinek nie potrafie zidentyfikować
zwierzęta to oczywiscie świderki i rozdętki oraz
-ampularia
-anenthone helena
-kilka lub kilkanaście krewetek red cherry, dokładnie nie wiem ile bo rozmnożyły sie a na poczatku były 4
-2 karliki szponiaste
-samiec bojownika
-para gupików(musze dokupić jeszcze samiczke)
Karmie mrożonymi larwami komara, pokarmem wysokoproteinowym tropicala oraz czasem żywym wodzeniem. Gupiki co kilka tyg dostarczją świetnego pokarmu dla bojownika i karlików. Karliki wyżarły chyba część małych krewetek bo samica nosiła ogromną ilość jaj.
Ampularia jest duża więc żeby nie zjadała roślin czasem ją karme sparzoną sałatą, ogórkiem, gotowanym kalafiorem lub brokułem z czego korzystają też gupiki i sobie skubią. Czasem wrzucam też kawałek banana lub malutki kawałek morskiej ryby, ampularia to uwielbia a krewetki wolą od banana.Nawet bojownik i karliki prubują coś odgryźć.
Używam nawozu multimineral tropicala po kazdej podmianie wody w ilości 1,25ml
Parametry wody:
NO3- 10
NO2- 0
GH- >14
KH- 6
pH- 7,2
testy paskowe JBL. Mam również test kropelkowy zooleka na NO3(kupiłem jak miałem problemy z glonami i azotanami) który potwierdza zawatość azotanów
zakilka godz jak bateria w aparacie sie naładuje zrobie zdjęcie i wrzuce na forum