Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: renegat- odpaliłem 25l  (Przeczytany 10653 razy)
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #30 : Lipiec 07, 2009, 20:51:46 »

akwarium mi się podoba, choć do ideału Ci jeszcze sporo brakuje. tło daj może czarne, ale i tak specjalnie go nie widać

renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Lipiec 07, 2009, 21:20:05 »

Zwierzęta jaki maja cykl? To sa zwierzęta dnia długiego czy krótkiego Wink? A tak na poważnie to nie sądze żeby ta godz lub dwie robiła różnice zwierzętom.To prawda że sa to zwierzęta ze strefy tropikalnej gdzie długość dnia jest mniej więcej stała i wynosi około 12godz. Tylko w strefie umiarkowanej ilość światła waha się tak znacznie jak np w czerwcu a w grudniu.
Nadal nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz że mam przerybienie. Spróbuje odlaleźc strone tego hodowcy bojowników.

Jeszcze nie wiem jak wyłacza sie lampe.Mam tylko obcojęzyczną instrukcje obsługi i jeszcze nie doszedłem do wielu rzeczy.

Jestem świadomy że jeszcze dużo brakuje w tym zbiorniku. Te cryptocoryny miały mieć max 10cm wys a są znacznie wyższe.Lepiej pasowałyby na 3plan ale na razie nie chce mi sie robić przebudowy w akwa. Mam do oddania kępe cryptocoryny i paproć pływającą. Założyłem o tym temat w odpowiednim dziale
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #32 : Lipiec 07, 2009, 21:43:29 »

Co do tej lampy. Pod przyciskami do nawigacji masz narysowany taki piorun. Ten przycisk pod którym jest rysunek służy do ustawień dotyczących flesza.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 21:45:00 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Lipiec 08, 2009, 13:27:09 »

Nawet jesli w jednym/drugiem/trzecim miejscu jest napisane, ze bojownikowi bedzie dobrze w 5l, a haremowi gupika w 15l to w kilkutysiacach innych mozna znalesc zupelnie inne informacje. Bojownik wymaga minimum 15l, a 3 gupiki 30-40. Chyba najlatwiej i najszybciej znalesc rzetelne info na ten temat na wikipedii [link niedaleko przycisku z regulaminem]. Prosze brac do serca przeliczniki jak najlepsze dla ryb, a nie dla obserwatora.
Nawet jesli zastosujemy zupelnie nieprawdziwy (zbyt mocno zaokraglajacy w góre) przellicznik 1cm/1l to i tak masz przerybienie. Pozatym twoje akwarium jest towazyskie, wiec stosujemy 1cm/2l.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 13:33:21 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
renegat
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Lipiec 08, 2009, 19:02:23 »

Masz racje z tymi przelicznikani ale liczby to tylko liczby.Ludzie od wieków próbują uszeregować świat zwierząt i roślin według liczb i z różnym skutkiem sie to udaje. Patrząc na moje rybki, na ich zachowanie nie wydaje mi sie że jest ich za dużo, że przeżywają jakiś stres z powodu zagęszczenia. Oczywiście czym większy zbiornik tym lepiej dla jego mieszkańców ale trzeba pójść na kompromis. W warunkach naturalnych ryby żyją w mniejszych zagęszczeniach niż w akwarium ale czy akwariowy gupik czy bojownik to taki sam jak w naturalnym bajorku? Pomijam tutaj odłowione formy dzikie.
Odnalazłem strony hodowców o których wspominałem wcześniej.
Ogólnie jak zaczynać z bojownikiem http://www.zetbe.pl/start.htm Tak na zrowy rozsądek wszystko logiczne i nie przesłodzone
a tu troche o stymulatorach http://www.zetbe.pl/inhibit.htm
A tu gupikowe forum http://www.guppyfan.fora.pl/

PS
Moja żona sądziła  że masz na myśli rośliny pisząc że mam obsade jak na 50l. Wedlug niej zmieści sie jeszcze 5 rybek ale to już inna "bajka" Grin

"Nawet jesli w jednym/drugiem/trzecim miejscu jest napisane, ze bojownikowi bedzie dobrze w 5l, a haremowi gupika w 15l to w kilkutysiacach innych mozna znalesc zupelnie inne informacje."
Gdzieś słyszałem takie powiedzenie że kłamstwo powtórzone wiele razy staje sie prawdą.
Bez urazy  Wink

W polecanej przez Ciebie wikipedii w trzecim zdaniu o hodowli gupików jest napisane coś o wielkości zbiornika. Bojownik świetnie selekcjonuje potomstwo gupików ta że z miotu pozostaje 1 lub 2 które oddaje.

Female_Raziel widze że nie podjęłaś dyskusji i nie skomentowałaś źródeł które podałem. Czy można wiedzieć dlaczego? Jestem otwarty na argumenty Grin
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 17:02:59 wysłane przez renegat » Zapisane
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: