Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca  (Przeczytany 30388 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Kwiecień 28, 2009, 13:02:34 »

No właśnie ten koci jest taki fajny bo ma zdolności absorbujące - tylko sam bez "ładowania" jest wręcz szkodliwy, ziemia też ma możliwośc wymiany elektronów, ale oprócz tego jest już naturalnie bogata w liczne pierwiastki i bakterjie... Ja po kilku miesiącach zastanawiania się ostatecznie zdecydowałem się go nie stosować. Tak napawdę, nie wiadomo jak mocno trzeba go "naładować" i jak będzie to oddawał w warunkach akwariowych. Sama ziemia jest "bezpieczniejsza", wiadomo jak będzie się zachowywał zbiornik na niej przez kilka lat - w przypadku kociego.. niewiele wiadomo. Łączenie ziemi ze żwirkiem kocim też nie wydaje mi się do końca uzasadnione. Ale trzymam kciuki. Mój koci czeka w piwnicy na lepsze czasy.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #76 : Kwiecień 28, 2009, 16:10:54 »

Z parametrów znam tylko pH - 6 i nic więcej...
Zastanawiam się czy nie kupić:
http://allegro.pl/item619266985_k2so4_siarczan_potasu.html  - K2SO4
http://allegro.pl/item619729836_nawoz_mikro.html  - nawóz MIKRO
dobre to będzie? Bo potas i tak muszę kupić to od razu kupie mikro... 

Pozdrawiam  papa Good !

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #77 : Kwiecień 28, 2009, 16:22:59 »

Z parametrów znam tylko pH - 6 i nic więcej...
Zastanawiam się czy nie kupić:
http://allegro.pl/item619266985_k2so4_siarczan_potasu.html  - K2SO4
http://allegro.pl/item619729836_nawoz_mikro.html  - nawóz MIKRO
dobre to będzie? Bo potas i tak muszę kupić to od razu kupie mikro... 

Pozdrawiam  papa Good !

Kup potas k2so4 oraz Symfonie złota i będziesz miał spokój. Tanio i bardzo dobrze działa
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Kwiecień 28, 2009, 18:51:01 »

1. Kup test na twardość wody ogólną i węglanową.
2. Ph 6 to dość nisko... jesteś tego pewien ?
3. Z symfonią złota uważaj, ja stosowałem ponad pół roku i... jeśli stosujesz bardzo oszczędnie - sprawdza się, jeśli przedobrzysz... to będzie jak u mnie - pojawiły się niedobory wszystkiego, dziury w liściach, chlorozy itd... IMO woreczek symfonii sprzedawany na allegro starcza na co najmniej 3 razy więcej i dłużej niż piszą sprzedawcy... ja do dzisiaj stosuję od ponad roku 1 porcję... i ciągle ją mam... i nawet kulku gliniano torfowe z niej robiłem.
... tu pozwolę sobie na wtrącenie - jeśli ma się zbiornik bez ziemi - to kulku warto wzbogacić symfonią... potem nie nawodzić (bo te kulki często wypływają...) w każdym razie jak w HT dałem kulki własnej roboty to moje cryptocoryny zrobiły się piękne Wink naprawdę piękne.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Kwiecień 29, 2009, 18:26:03 »

Witam w akwa już siedzą te rośliny co wyżej wymieniłem, dzisiaj pod ich korzenie dałem pałeczki nawozowe do roślin zielonych doniczkowych Smiley podobno dobre... Skład:
10% azotu (N) amidowego
5% pięciotlenku fosforu (P2O5) w tym 4% rozp. w roztw. cytrynianu amonu
6% tlenku potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie

Jedną pałeczkę podzieliłem na 4 części więc są to małe porcje. Zobaczymy co z tego będzie... Zostało mi jeszcze tylko zamówić na allegro K2S04 i symfonie złotą... Mogę prosić kogoś o rozpis jak to podawać? I ile tego kupić? Jak mieszać?
Pozdrawiam

PS. zdjęć na razie nie zamieszczam, poczekam aż rośliny się trochę rozrosną i będą na swoim miejscu Smiley

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #80 : Kwiecień 29, 2009, 18:32:41 »

akwarium bradzo ładne, akurat w moim guście. Życzę powodzenia w rozwoju akwarium. Good !

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #81 : Kwiecień 30, 2009, 14:34:38 »

Fotka opakowania tych pałeczek...

Pozdrawiam

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #82 : Kwiecień 30, 2009, 14:58:51 »

A nie boisz sie ze nie beda dobrze wplywaly na parametry wody ?
Co ile mierzysz i jakie testy ?

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #83 : Kwiecień 30, 2009, 15:24:19 »

A nie boisz sie ze nie beda dobrze wplywaly na parametry wody ?
Co ile mierzysz i jakie testy ?
bardzo dużo ludzi tego używa do wzbogacania korzeni Tongue
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #84 : Kwiecień 30, 2009, 15:47:20 »

Dokładnie. Kiedyś oglądałem akwa Tusi czy jakoś tak z roslinyakwariowe.pl i ona też właśnie używała takich pałeczek... A efekty są podobno bardzo dobre.

Pozdrawiam Smiley

Thorn pomożesz mi jak przygotować te K2SO4 i Symfonie Złotą, jak podawać w jakich ilościach, i ile tego kupić?

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #85 : Maj 02, 2009, 12:10:46 »

Dokładnie. Kiedyś oglądałem akwa Tusi czy jakoś tak z roslinyakwariowe.pl i ona też właśnie używała takich pałeczek... A efekty są podobno bardzo dobre.

Pozdrawiam Smiley

Thorn pomożesz mi jak przygotować te K2SO4 i Symfonie Złotą, jak podawać w jakich ilościach, i ile tego kupić?

powiem ci dozowanie jest uzależnione od parametrów wody i ile w nim pływa mikro i makro tego nie powiem ci ja leje na oko według Estimative Index Toma Barr'a.

co do rozrobienia to ja walę tak :

K2SO4(siarczan potasu):
Ilosc 20 gram mieszamy z 500ml cieplej wody (najlepiej destylowanej).

Symfonia złota :
Odmierzamy 3 gram proszku i rozpuszczamy go w 100ml cieplej wody (najlepiej destylowanej).

wiesz masz na Kocim więc na 100% masz niedobory K2SO4 wiec pewnie będziesz lać około 5-6 ml na dzień początkowo bo będzie on wchłaniany przez koci chyba że wcześniej już nasycałeś koci tak ja to teraz robię.

a to jest 6 miesięczne akwa na kocim jeżeli koci jest zły to chyba by tak nie rosło ?

« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 13:12:07 wysłane przez Thorn » Zapisane
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #86 : Maj 02, 2009, 15:46:35 »

Ok to kupię 500g K2S04 a symfonie złotą tylko 100g i tak jak mówisz będę podawał mało bo nie wszystkie rośliny mają duży system korzeniowy więc trudno będzie brać im z ziemi...  Co powiedzie o tym sprzedającym http://allegro.pl/my_page.php?uid=118433   ?

Dzięki za wszystko, pozdrawiam  papa Good !

PS. Widziałem już te akwa świetne! Ja nie mówię, że koci jest zły... Jestem z niego zadowolony Smiley

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Maj 02, 2009, 19:32:26 »

...  Co powiedzie o tym sprzedającym http://allegro.pl/my_page.php?uid=118433   ?

Wyglada na bardzo dobrego sprzedawce - ma juz 1600 sprzedazy i tylko 4 negatywy w calosci niezasluzone

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #88 : Maj 02, 2009, 19:35:16 »

Wyglada na bardzo dobrego sprzedawce - ma juz 1600 sprzedazy i tylko 4 negatywy w calosci niezasluzone
Ale o nawozie nie ma nic napisanego, poza nazwą.  Grin
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #89 : Maj 02, 2009, 19:47:30 »

Ma napisane o wszystkich nawozach na stronie "O mnie"...
W takim razie zamówię u niego..  Cheesy

Pozdrawiam

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: