Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca
Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca  (Przeczytany 30399 razy)
Pavilon
Zainteresowany
**

« : Marzec 08, 2009, 09:51:58 »

Aktualizacja 16 czerwca 2009

Witam! Jak już wiadomo od dłuższego czasu planowałem zrobić restart mojej bańki... Dzisiaj od rana działałem przy akwa skończyłem o 20.00(zalane: 07.3.2009r)  Cheesy Brakuje jeszcze tylko korzeni które najprawdopodobniej dotrą do mnie w pon/wto... Przedstawię wam wszystko przez fotorelacje... Smiley Ale najpierw dane:

Akwarium: 112l  dł.80cm; sze.35cm; wys.40cm

Podłoże: Ziemia> firanka> żwirek dla kotów

Dekoracje: kokos, korzenie, kamienie-czarny granit, chyba..

Oświetlenie: 1x20W, 2x18W

Ogrzewanie: 50W

Filtracja: kaskada, filtr wewnętrzny

Nawozy: CO2 24/h

Flora:
Glossostigma elatinoides
Hemianthus callitrichoides
Lilaeopsis brasiliensis
Sagittaria subulata
Eleocharis
Rotala indica
Microsorium pteropus
Blyxa japonica
itd... Cheesy

Fauna:
Będzie potem Smiley

A teraz fotisze!

Żwiruś

No to wyciągamy zielsko, najpierw glośka

Mieszkanko dla ryb

Zaczyna się robic syfek Cheesy

Więcej ziela

Microsorium

Przez moją głupotę zginęły 3 neonki Sad zapomniałem zabezpieczyć rurkę ssącą ehh:(SadSad

Piękna sagittaria

Kończenie wylewania wody, niezły syf

Akwarium gotowe do nowej aranżacji huraaa... Smiley

Ziemia (TESCO, uniwersalna)

Na to firanka (nie mam foty) i pierwsze 8L żwirku

i druga porcja ok.6-7L

Sadzenie roślin (na sucho)

Zalane

Sorry za słabą jakość ale robiłem tel, jutro dam dokładniejsze... AKWA JESZCZE NIE JEST SKOŃCZONE, jutro dosadzę rotale, jak przyjdą korzenie to jeszcze dojdzie duże microsorium... Tło będzie czarne itd itp Jeszcze dużo pracy mnie czeka...

Aktualizacja! 12 czerwca 2009r.

Witam Was!  W akwa trochę się pozmieniało... Trawniczek z elatine rośnie fajnie i ogólnie wszystkie rośliny rosną fajnie, ostatnio wyrwałem crypte... hehe jak wyciągałem pomału go góry to połowa podłoża mi się podniosła no i musiałem uciąć trochę korzeni  Doszło kilka gałązek wierzby (tutaj podziękowania dla Thorna za gałęzie i rośliny). Ryby wszystkie żyją itd... Ramirezy chyba zaś za kilka dni będą składać ikrę a ja wcale nie jestem przygotowany z tym akwa 18l  Z nawozów podaje na razie tylko potas (K2SO4) aktualnie brak CO2 od dwóch dni.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 18:42:11 wysłane przez Pavilon » Zapisane

Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2009, 11:05:50 »

Jakiego uzyłeś żwirku dla kota Huh ze zdjęć sądze że niezbrylającego się ale i tak uważam że lepszy byłby żwirek rzeczny albo taki o ciemnym zabarwieniu... co do ziemi ogrodowej uważam ją za zły wybór ponieważ w takiej uniwersalnej ogrodowej mogą znajdować się grożne dla ryb bakterie i grzyby...

Co do reszty akwarium to sądze że po jakimś czasie będziesz miał się czym pochwalić ale na twoim miejscu zmieniłbym podłoże i
dosadził rośline życze powodzenia i pozdrawiam

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
kruk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2009, 11:21:33 »

Trochę więcej roślin i jak wszysto zarośnie będzie fajnie  Wink
Szkoda tych 3 neonków  Cry
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2009, 12:06:07 »

Baniak123 Widzę, że jeszcze mało wiesz na ten temat... Miałem już 3 akwaria na ziemi ogrodowej ten poprzedni aranż 112L rok na ziemi i wszytko było elegancko, żwirek nie zbrylający zdecydowałem się na niego ponieważ jest lekki, wypalany itd, podobny do brązowego aquasubstrate, no i widziałem już kilka baniaków z tym samym żwirkiem... Hmm roślin więcej, gdzie? Dojdzie jeszcze duże microsorium na górkę...  Aha żwirek oczywiście niezbrylający... Zaraz dam dokładniejszą fotkę i nagram filmik...

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2009, 12:14:11 »

Jasne że akwarium na ziemi może istnieć i to z powodzeniem ale nie jestem prtzekonana czy w połączeni z kocim żwirkiem włąsnie dlatego:
zdecydowałem się na niego ponieważ jest lekki, wypalany itd
jest lekki i ''przewiewny'' nie wiem czy przez to  czy z byt wiele składników odżywczych z ziemi nie przeniknie do toni wody.. ale czas pokaże...

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2009, 13:36:43 »

Zamieszczam świeże foty, w wodzie pływ trochę syfu bo przed zdjęciami wyjąłem rośliny... I nagrałem dwa filmiki. Zdjęcia były robione przy pełnym oświetleniu ale aktualnie świece tylko 2x18W.

Filmy:

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2009, 10:32:11 »

jest ok ja bym dodał wysokich roslin na 3 plan dodaj zdjęcia jak sie rozrosna roslinki no i jak juz rybcie beda smigać Smiley
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2009, 10:38:03 »

Akwarium fajne, też mam na kocim żwirku, ale bez ziemi pod spodem - bedziemy mogli porównywać jak działają Smiley

Mam pytanie co do CO2 - z butli, czy z bimbrowni?

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2009, 14:32:30 »

a tak z ciekawości..Czy skoro żwirek dla kota jest niezbrylający, to czy nie zawiera on czasem jakiejś chemii przeciwzbrylającej??

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2009, 14:49:08 »

Z czego nawozisz co2 .Z bimbrowni czy z butli ?

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2009, 15:07:58 »

W żwirku nie ma chemii jest to NATURALNE podłoże z wybrzeża Duńskiego wypalany piasek z dodatkiem gliny, okrzemek itd...

CO2 podaje z butli 1,5kg 24/h Smiley Oczywiście fotki dam jak tylko przyjdą korzenie bo ich jeszcze brakuje...

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2009, 17:26:12 »

Ile kosztuje taki jeden worek tego piasku dla kotów? Wink

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2009, 18:57:47 »

Jeden worek 8L = 9,30zł Smiley

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2009, 21:04:01 »

Zycze ci zeby teraz wszystko bylo OK  papa
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2009, 21:29:36 »

Dziękuję bardzo, miejmy nadzieje, że będzie dobrze... Właśnie się dowidziałem, że korzenie zostaną wysłane dopiero w piątek, bo kolega jest w Wrocławiu a korzenie w Gdańsku chyba... Ehh szkoda bo dopiero w wtorek je dostane  Cry

Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: