Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Pavilon 112L W stronę Japońskiego. Aktualizacja 1str. :) 16 czerwca  (Przeczytany 30426 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2009, 15:16:28 »

Fajnie to wygląda. Właśnie planuję zrobić dokładnie to samo co ty... tylko się zastanawiam czy ten koci żwirek nie jest jednak za lekki - mam stadko kirysków i 2 duże zbrojniki z floranem robią co chcą, ale rośliny jakoś siedzą czy z kocim żwirkiem też da radę ?
A druga wątpliwość to wypływanie ziemi... nie jest za lekki żeby dobrze ziemię przykryć ?

Ogólnie to ja chyba zrobię podłoże tak (zaczynjąc od dna):
1. Kawałki gliny + kulki gliniano torfowe (taki długoterminowy nawóz zawsze dobrze robi u mnie w krewetkarium się sprawdza)
2. 1 cm kociego żwirku (nie wiem w sumie po co - może żeby magazynował to co ta glina i kulki zechcą puścić)
3. 2-4 cm ziemi zmieszanej z garścią kociego żwirku (ziemia - wiadomo, a koci - miałby tu 2 funkcje: "akumulatora" i "antyzbijającą (spulchniającą)"
4. 2-3 cm żwirku pomieszanego z floranem (akurat już taki pomieszany mam - "odzieli" ziemię od wody)
5. 2 cm kociego żwirku - głównie dla koloru  + przy okazji wymiana kationów

Myślisz - że to dobry pomysł ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 15:36:46 »

Heh, mój pierwszy post.... Grin

I od razu konkretnie, mam 2 pytanka:

1. Ile razy wypłukiwałeś koci żwirek?
2. Jak on wpłynął na jakość wody?

Super akwarium:) Posłuży mi za wzór do mojej pierwszej bańki:)
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2009, 15:37:30 »

no właśnie
ile razy płukałeś ten żwirek?
robiłeś coś z tą ziemią?
i jaka firanka?
nie wpływa na parametry?
ile dałeś tej ziemi?
znalazłam ten wątek : http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=24479&postdays=0&postorder=asc&highlight=tesco&start=180 , ale nie wyjaśnił mi wszystkiego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 16:48:03 wysłane przez aaa » Zapisane

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 18:25:46 »

Fajnie to wygląda. Właśnie planuję zrobić dokładnie to samo co ty... tylko się zastanawiam czy ten koci żwirek nie jest jednak za lekki - mam stadko kirysków i 2 duże zbrojniki z floranem robią co chcą, ale rośliny jakoś siedzą czy z kocim żwirkiem też da radę ?
A druga wątpliwość to wypływanie ziemi... nie jest za lekki żeby dobrze ziemię przykryć ?

Ogólnie to ja chyba zrobię podłoże tak (zaczynjąc od dna):
1. Kawałki gliny + kulki gliniano torfowe (taki długoterminowy nawóz zawsze dobrze robi u mnie w krewetkarium się sprawdza)
2. 1 cm kociego żwirku (nie wiem w sumie po co - może żeby magazynował to co ta glina i kulki zechcą puścić)
3. 2-4 cm ziemi zmieszanej z garścią kociego żwirku (ziemia - wiadomo, a koci - miałby tu 2 funkcje: "akumulatora" i "antyzbijającą (spulchniającą)"
4. 2-3 cm żwirku pomieszanego z floranem (akurat już taki pomieszany mam - "odzieli" ziemię od wody)
5. 2 cm kociego żwirku - głównie dla koloru  + przy okazji wymiana kationów

Myślisz - że to dobry pomysł ?

Cieszę się, że się podoba Smiley Więc co do żwirku to jest lekki ale pochłania wilgoć wiec staje się trochę cięższy też mam zbrojnika ale jeszcze go nie wpuściłem do akwa bo też się boję, że mi powyrywa rośliny...  Ale aż tak lekki nie jest aby ziemia wypływała, jak już zalałem akwa to jeszcze parę razy przesadzałem i dosadzałem rośliny i wszystko jest ok Smiley więc o to się martwić nie musisz...
A podłoże jakie bym zrobił na twoim miejscu to: (od dołu)
1.glina
2.ziemie wymieszana z floranem
3.firanka/siatka
4.koci żwirek

tak by było już wypas nie ma co kombinować z tyloma warstwami też tak kombinowałem na początku ale mi tego odradzali i też sam stwierdziłem, że tak będzie lepiej... Smiley

Heh, mój pierwszy post.... Grin

I od razu konkretnie, mam 2 pytanka:

1. Ile razy wypłukiwałeś koci żwirek?
2. Jak on wpłynął na jakość wody?

Super akwarium:) Posłuży mi za wzór do mojej pierwszej bańki:)

Żwirek płukałem 10 razy tzn każde opakowanie po 10 razy- do wiadra z żwirkiem nalewałem wody i mieszałem ręką aż woda nalała się do pełna, wylewałem i tak 10 razy Smiley tylko to trochę za mało bo po 10 płukaniach woda jeszcze była brudna ale wiedziałem, że moje filtry sobie z tym poradzą, ale jak przesadzam żwirek to jak bardziej wzruszę dno to unosi się przez chwilę pyłek ale szybko znika Smiley
Hmm jak wpłynął? Dobrze Smiley woda się szybko wyklarowała, podobno obniża pH ale ja i tak mam pH w kranie 4.5 bo mam wodę z studni CheesyCheesyCheesy

no właśnie
ile razy płukałeś ten żwirek?
robiłeś coś z tą ziemią?
i jaka firanka?
nie wpływa na parametry?
ile dałeś tej ziemi?
znalazłam ten wątek : http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=24479&postdays=0&postorder=asc&highlight=tesco&start=180 , ale nie wyjaśnił mi wszystkiego.

Z ziemią nic nie robiłem prosto z worka do akwa, nigdy się nie płucze ani nic Smiley Ziemi dałem ok. 2cm
Możesz też zastosować inną siatkę ja dałem taką firankę jak poprzednim razem tutaj są fotki firanki > http://www.akwaryscirybnik.mojeforum.net/temat-vt301.html?postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam

aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 20:08:00 »

hm...
ale taką nową? (firankę)
a ziemia... jaka dokładnie? taka ogrodowa?
kwaśna?
w ogóle się na tym nie znam.

_____
skąd wziąć glinę?
/tylko się ze mnie nie śmiejcie, bardzo proszę!/
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 20:12:24 wysłane przez aaa » Zapisane

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2009, 20:15:31 »

Firankę możesz dać nową lub starą ważne aby miała nie za małe oczka bo korzenie muszą przez oczka przejść... Ziemia najtańsza uniwersalna bez nawozów Smiley

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 10, 2009, 20:31:22 »

A czy ta firanka musi być ?? Bo ja mam 2 low techy ale bez żadnej siatki oddzielającej ziemię od żwirku...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 10, 2009, 21:41:19 »

Wiesz jedni mówią, że potrzebna a jedni, że nie... Ja uważam, że siatka ułatwia sprawę! Po pierwsze jak masz siatkę to przy wyciąganiu roślin nie wydostaje się ziemia lub bardzo malutko.. I jak robisz restart to żwirek nie miesza Ci się z ziemią... A raz założyłem akwa 12l i nie dałem siatki jak sadziłem potem rośliny czy wyrywałem to ziemia mi trochę wypłynęła i przy restarcie wszystko się zmieszało i potem ciężko wypłukać ziemię z żwirku Cheesy

Pozdrawiam

waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #23 : Marzec 10, 2009, 23:58:37 »

Wielkie dzięki za info Wink

Na chwilę obecną mam dwie koncepcje. Pierwsza - to Twój schemat.
Trochę roboty z tym kotkiem jest, ale efekt ważny...Smiley

Druga - podłoże jasne, jakiś piasek budowlany, skałki (a'la Malawi).

Na razie wszystko w fazie planowania - później zakupy (od akwa począwszy Grin).

Różnice wysokości podłoża między ścianą przednią, a tylną uzyskałeś za pomocą ziemi, czy żwirku?
Czy ziemia dolegała do ścian bocznych?

Dzięki wielkie i pozdrowienia:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 00:23:38 wysłane przez waisss » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 11, 2009, 07:41:39 »

No ja właśnie jestem z tej drugiej szkoły - że nie oddzielam siatką ziemi od żwirku - w zasadzie z tego samego powodu co Ty oddzielasz Wink Bo jak mi żabienica czy kryptokoryna przerośnie tą siatkę to zapewniam, łatwiej będzie wyjąć te rośliny jeśli siatki nie będzie (bo jak pociągnę to wyjmę całą siatkę z rośliną a ziemi przy tym wyjdzie z pod żwiru napewno więcej niż wyciaganie rośliny nie przyczepionej do siatki). Niektórzy piszą - że siatkę można przyciąć - no można, ale korzenie rośliny też można przyciąć...

A pytam o to czy musi być - bo ten koci żwirek jest naprawdę lekki - mam jeden worek, moczy się na balkonie i się ciągle zastanawiam, mieszać go wg. mojego planu czy tak jak radziłeś przykryć nim ziemię... czy może wogóle zrezygnować...

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 11, 2009, 12:30:25 »

Podłoże ukształtowałem samym żwirkiem.. Ziemia była wszędzie równo i nie przylega po bokach i z przodu do szyb Smiley

Pirerix zrób jak uważasz, floran też jest lekki a widziałem piękne zbiorniki na ziemi z gliną i na to floran... Ja nie żałuję bo żwirek wygląda extra w porównaniu do tego co miałem (czarno-biały) Smiley

PS: Wieczorkiem wstawię nowe foty...
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 12:36:24 wysłane przez Pavilon » Zapisane

aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2009, 13:43:53 »

Wiesz jedni mówią, że potrzebna a jedni, że nie... Ja uważam, że siatka ułatwia sprawę! Po pierwsze jak masz siatkę to przy wyciąganiu roślin nie wydostaje się ziemia lub bardzo malutko.. I jak robisz restart to żwirek nie miesza Ci się z ziemią... A raz założyłem akwa 12l i nie dałem siatki jak sadziłem potem rośliny czy wyrywałem to ziemia mi trochę wypłynęła i przy restarcie wszystko się zmieszało i potem ciężko wypłukać ziemię z żwirku Cheesy

Pozdrawiam
siatka przy kocim jest niezbędna, ponieważ inne żwirki (np. rzeczny) są cięższe i przytrzymują tą ziemię, a koci jest b. lekki .

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 11, 2009, 22:33:37 »

Witam wstawiam nowe foty, ryby już wpuściłem mają się lepiej niż w tym wiadrze ruchliwe, wybarwione... A w wiadrze nic i blade... W drugi dzień jak robiłem podmiane wlałem 15l wody z starego akwa miałem w misce z roślinami... pH - 5,5 Smiley Dzisiaj chciałem kupić parkę ramirezek ale w całym zbiorniku była ospa Sad skalary w najbliższym czasie wylecą razem z gurami... No i nagrałem filmik z karmienia...

film

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Marzec 13, 2009, 08:38:53 »

Czy może już wpuściłeś zbrojniki do akwarium ?? Bo o to obawiam się najbardziej - czy kiryski i zbrojniki nie wykopią roślin... Mój koci się moczy od tygodnia w kranówce, w przyszłym tygodniu potraktuję go jeszcze Mg+Ca+K w silnym stężeniu, a potem do akwarium.

Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 13, 2009, 11:37:44 »

Właśnie jeszcze zbrojnika nie wpuszczałem bo boje się o glosie... A kiryski sprzedałem  Marzyciel Afro

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: