Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Cardangel - 312l towarzyskie [aktualizacja zdjecie 4 strona]
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Cardangel - 312l towarzyskie [aktualizacja zdjecie 4 strona]  (Przeczytany 26540 razy)
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Marzec 09, 2009, 22:35:52 »

Gina 2006 bardzo dziękuję za podpowiedź. I tak nie byłem skłonny do neonków choć są ładne. O coś oryginalnego bym się z miłą chęcią postarał ale z drugiej strony ogranicza mnie zawartość w akwariach sprzedawców. Na Allegro raczej wolę nie kupować bo to jednak jest kawalek drogi do mnie a większość akwarystów to wschodnia Polska patrząc ode mnie. Kolejny aspektem jest nieznajomośc parametrów wody. Jak już dostanę testy to będę mógł rozejrzeć się szerzej za innymi gatunkami ale tak dalek jak sklepy na to pozwolą. Dalej idąc to jak dobrze pójdzie to zagrzeję trochę miejsca tu gdzie jestem. W najgorszym wypadku po roku będe zmuszony zrezygnowac z akwa bo nie wiem gdzie mnie powieje za chlebem Smiley

Wracając do obsady to kierując się zasadą min 1l na 1 cm ryby to u mnie mogłoby  być teoretycznie ok 40 1 cm rybek. NIe będąc szaleńcem sądzę jak cała obsada zamknie mi się w 15 osobnikach to chyba będzie dobrze. Licząc 6 otosków + 4 krewetki + ślimaki = koniec obsady:). Chyba że źle rozumuję??

marcinl
Wiem że często podmieniam wodę ale to tylko tak wstępnie. Akwa stoi niedługo więc wolałem nie ryzykować. Teraz podmiany będa coraz rzadsze aż do jednej na 1 lub dwa tygodnie. Z nawozami raczej nie przesadzam co widać po roslinach i po braku glonów. W 13 litrach stosowalem ok 1/4 tego co teraz i nie miałem glonów. Może to przez wodę. W sumie jakby sie pojawiły to byłoby nawet wskazane ze względu na fakt że porosły mi tę nową instalację:)

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2009, 07:17:27 »

ta zasada jest błędna
natomiast źle ja zastosowałeś Smiley spokojnie możesz miec 6 otosków, więcej krewetek (i tak sie rozmnożą po 1-2 miesiącach), neretiny i świderki i jeszcze stadko małych kirysków panda Smiley
a do tego z oryginalnych małych i pięknych np. stado microrazbory galaxy tak z 12 szt.

a co do nawozów i podmian to poczekamy na testy, na jakie się zdecydowałeś?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2009, 09:20:30 »

Dzięki wielkie za propozycję obsady. Od razu ona taka raczej nie będzie bo pewnie trochę rybki kosztują ale systematycznie postaram się dokładać po kilka sztuk. Z drugiej strony to tez nie chce aby w akwa był zbytni metlik i tłok. Proponowana obsada to w sumie 6 otosków, z 5 -6 krewetek, 5-6 kirysków i 12 microrosbor oraz ślimaki co łacznie daje ok 35 zwierzaków. Jakoś nie widze takiej ilości. Może to wynikać z braku doświadczenia:)
Co do testów to zdecydowałem się na testy Ratają - narazie na inne mnie nie stać. Z biegiem czasu zaopatrzę się w coś innego lepszego.

Przed chwilą zorientowalem się cenowo i szok Shocked a poza tym to jesli można to prosiłbym tez o podanie gatunków przy ??
microrosbora galaxy - ok 8,0 zł/szt x 12 szt - 96 zł
otoski Huh
kiryski Panda - ok 5 zl/szt x 6 szt - 30 zł
krewetki red - ok 3 zł/szt x 5 szt - 15 zł
Neritiny - ok 5 zł/szt - x 5 szt - 25 zł
świderki - ok 2 zł/szt x 5 szt - 10 zł
------------------------------------------------------------------
koszt obsady - ok 200 zł z otoskami Smiley
Chyba jednak na początku uderzę w gupiki:)

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 10:04:23 wysłane przez Cardangel » Zapisane

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2009, 09:38:54 »

spokojnie to są wszystjko małe okazy

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2009, 10:08:54 »

Dzisiaj dzwoniłem do sklepu
rosbor nie ma i nie będzie
krewetek nie trzymają
ślimaki są świderki, ampularie i clithon
kiryski może w piątek po południu
otosków brak
Cy istnieje możliwość zamówienia - nie ma takiej możliwości. Ale są za to gupiki:) hehe ten tekst mnie połozył na łopatki:) Chyba jednak zakup rybek się opóźni do momentu az pojadę do Poznania.

----------------------------------------------------
Byełem dzisiaj w pobliskim sklepie. Z ciekawszych rybek byly tylko platynki. Ładne to to ale chyba jednak poczekam na dostawę bo sprzedawca powiedział że ma być w piątek także w sobotę może podjadę zobaczyć co przyszło.
Reszty z proponowanej obsady przez marcinl nie było nic:( Myślę ciągle nad innymi obsadami. W podobnym poście widziałem rybki które się nazywają Pseudomugil Gertrudae czyli tęczanki. Też ładna rybka:)

-----------------------------------------------------
Dokonał się zakup zestawu testów firmy Rataj na badanie KH, GH, pH, NO2, NO3 oraz do termometru sera LCD tak do pełnej kwoty:). Jak dojdą to postaram się podesłać wyniki badania wody. Tym czasem czekam na dalsze sugestie odnośnie obsady.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 17:29:09 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Ail
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2009, 14:31:30 »

powiedz mi proszę jak się nazywa to coś czym zamskowałeś filtr i grzałkę i gdzie to można dostać? z chęcią bym sobie takie coś zakupiła. ile to mniej wiecej kosztuje?

112L - roślinne
25L - krewetkarium
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2009, 15:59:14 »

To coś zrobiłem sam a proces produkcji jest w miarę dokładnie opisany tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22120.0 Jakby co to pytaj. Zawsze staram się odpowiadać. Koszt wykonania to zalezy  od wielkości. Tak według szacunków to moje coś o wymiarach (tak na oko) 50 h x 7-8 szer x 10 - 13 dł wyszło ok
- poł tuby silikonu - ok 8 zł
- plyta styropianu gr 10 cm - 5 zł
czyli całość ok 13 zl
No chyba że masz swoj wlasny projekt i brak warunków do wykonania to napisz do mnie na PW i jakoś postaramy się temu zaradzić:)

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 13, 2009, 14:28:23 »

Dzisiaj dotarły do mnie testy firmy Rataj zakupione w sklepie internetowym. Od razu zabrałem się za pomiary wody a oto i one.
pH - 6,8 - 7,0 - nie powiem dokładnie bo ciężko u mnie z kolorami ale w porównaniu z roztworem porównawczym mój tak mi się wydaje był ociupinkę jasniejszy co wskazuje na pH poniżej 7. Woda demineralizowana miała pH ok 6
GH - 14
KH - 4
NO2 - pow 0,25 mg/l - i tu długo się nie zastanawiałem
NO3 - ok 40 mg/l - reakcja była równie szybka o czym później.

Reakcja bo zbadaniu parametrów była szybciutka. W autko, najbliższy akwarystyczny i 4 gałązki moczarki kanadyjskiej. Z tego co na forum wyczytałem to bardzo azotożerna roslina (NO3 rozpuszczone w wodzie). Przy okazji jako bonus dostałem kilka ślimaków niewielkich rozmiarów ale za to chyba 2 gatunków:) zobaczymy jak sobie maleństwa poradzą. Póżniej ze sklepu do autka i po wodę do podmiany. Przy okazji zakupiłem kubeczek na do badania moczu aby pobrać próbkę wody ze źródła.
Przyjechałem do domu i do badań wody ze źródełka:
pH - jak wyżej
GH - 14
KH - 3
NO2 - nie mierzalne
NO3 - 20 mg/l
W związku z powyższym i z wypowiedziami na forum stwierdzam że nie potrzebuję nawożenia azotowego. Z drugiej strony zdziwiło mnie że w wodzie podziemnej jest tyle azotanów. Widać gdzieś po drodze musi być pole na którym rolnik nie żałuje azotu:).
Aby zredukować ilość NO2 zaraz przystąpię do podmiany wody oraz do wsadzenia moczarek. Myślałem o zakupie bakterii ale chyba te co są to sobie z nimi poradzą. A tak przy okazji to wczoraj zaaplikowałem nawóz dla roślinek i to chyba z tego powodu takie duże stężenie NO2 i NO3. Teraz już wiem że nie muszę nawozić azotem (a nawet nie wiedziałem choć domyślałem się że tak jest bo cabomba ma strasznie duże przyrosty rzędu 5 - 6 cm pomiędzy międzywęźlami) i stosować tylko nawożenie mikro i makroelementami.
Dobre rady mile widziane.

-------------------------
Przy okazji nastąpiły małe zmiany w umeblowaniu akwa. Zdjęcia wieczorkiem w pierwszym poście.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 15:46:24 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2009, 15:42:35 »

post pod postem ale dotyczy zmian w akwa.
Dzisiaj wybralem się na mały rajd po akwarystycznych. Przynam się że lektury forum można się dużo dowiedzieć i później to wykorzystać. Z drugiej strony już tak łatwo w konika Cię sprzedawcy nie zrobią.
Ale do rzeczy. Stan akwarium zmienił się o
2 x otosek (w 3 sklepach zoologicznych tylko tyle ich zdrowych było) Sad
10 x świderek
2 x slimak nieznanego gatunku ale z młodymi na grzbiecie
Oprócz tego znalazłem doskonałą hurtownie sprzetu zoologicznego i tak dla przykładu kupiłem sobie filtr Aquael  Turbo 350 z podwójną filtracją za 40 zł. Na allegro z przesyłką wychodzi z 10 - 15 zl drożej wiec mi się opłacało:) Po przełożeniu wkładu biologicznego ze starego filtra do nowego i uzupełnieniu carbozeolitem do fulla filterek rozpoczął swoją cichutką pracę w moim akwa.
Po przyjeździe rybki i ślimaki zostały wykąpanie w koąpieli leczniczej przez godzinkę i wpuszcone do akwarium. Otoski ochoczo przykleiły się do szyb, świderki zagłebiły się w temat:) a 2 nieznane slimaki powędrowały zwiedzać swoje lokum.

Na resztę obsady przyjdzie czas:) Krwetek nie ma nigdzie. Rzekłbym kryzys na rynku lokalnym

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 24, 2009, 15:04:54 »

Po około miesiącu istnienia wstawiam nowe zdjecie

Od ostatniego postu zaszło kilka zmian.
Jak jest to opisane w historii miałem 2 otoski. Obydwa odeszły pewnie z powodu wody. Co do wody to parametry ksztłtowały się następująco
   13-3-2009   15-03-2009   17-03-2009   21-03-2009   23-03-2009   24-03-2009   26-03-2009
pH       6,8              6,8          6,8                   6,6           6,8                                  6,0
KH       4                3,5           3                     2,5            2,5                                   2,5
GH       16              15,5         13                    11             9,5                                  7,5
NO2     0,3             poza         poza                0,15          0,1              0,1                0,0
NO3     40              poza         35                    10             15                                  <10

Jak widac trwa ciągła walka z azotynami lecz o dziwo starterki dalej żyją. W planach są proponowane microrasbory galaxy których źródło już znalazłem w baaaardzo korzystnej cenie:) Piszę bo chciałbym się poradzić czy jak wyciągnę brzanki a na ich miejsce wstawie 12 microrabor to czy im się nic nie stanie a parametry wody nie podskoczą zbyt gwłtownie. Chodzi o azotyny. Myślę nawet aby jeszcze trochę poczekać ale co dziwne NITRIVEC sery chyba się sprawdził bo azotyny spadły i trzymają się na w miarę niskim poziomie. Druga sprawa to trochę mętna woda. W sumie to może byc od sery bo tak jest napisane w instrukcji tego preparatu że przez parę dni po podaniu woda może być lekko metna.
Poza tym  to krewecie czują sie doskonale i nie wykazują żadnych objawów złego samopoczucia. Ochoczo i wesoło gromadką czyszczą roślinki. Ślimaki świderki penetrują dno a dwa nieznane czyszczą szyby.
Korci mnei żeby już obsadzić akwa rosborkami ale coś mi mowi że to nie jest dobry pomysł. Że to jeszcze trochę za wcześnie. Prosze o opinie
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 07:45:58 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Marzec 31, 2009, 09:42:19 »

Wczoraj wieczorem do obsady dołączyły śliczne microrasbory galxy w liczbie 10 sztuk. Jak narazie sią młodziutkie i chyba troszkę zaniedbane ale mam nadzieję że się jakoś zaaklimatyzują i wyrosną na piękne i zdrowe rybcie.
A oto i zdjęcia zrobione wczoraj i dziś. Pozdrawiam i czekam na opinie

Aktualny skład obsady:
2 x brzanka rózowa
10 x microrasbora galaxy
2 x chyba neritina
10 x lub więcej świderków
5 x krewetki

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 01, 2009, 09:51:52 »

Superowski jest ten "konar" z dziupla, a w realu z pewnoscia wyglada jeszcze lepiej  Good !

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 01, 2009, 13:53:17 »

jakieś dziwne te razbory... z kąt je masz? jak duże są?

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 01, 2009, 15:22:08 »

Gina2006
W realu wygląda zdecydowanie lepiej. Jak już mojej lubej się spodobał to znaczy że jest dobrze. Jak coś to zawsze zapraszam do obejrzenia. Zapeniam kawe i ciastka Grin

ala
Rozborki kupowałem w hurtowni akwarystycznej. Znana jest ona własnie z tego że rybki tam sprzedawane są malutkie a w związku z tym słabo wybarwione.
Co masz na myśli że dziwne?? Jak dla mnie są całkiem normalne pomijając fakt że są młode, niewybarwione do końca i troszkę chyba przygłodzone. Ale staram się jak mogę aby dobrze im było Cheesy Mogą też dziwnie wyglądać z tego powodu że zdjęcia były robione zaraz po wpuszczeniu a wcześniej przeżyły kilkugodzinny transport autobusem także moim zdaniem i tak są silne. W dniu dzisiejszym pływają sobie śmialo po całym akwa pomomo obecności brzanek różowych. Za kilka dni postaram się wrzucić jakieś nowe zdjęcia to wtedy porównamy zmiany.
Co do wielkości to mają ok 1,5 cm +/- 3 mm z tendencją do minus:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 15:24:33 wysłane przez Cardangel » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 01, 2009, 19:53:28 »

Gina2006
W realu wygląda zdecydowanie lepiej. Jak już mojej lubej się spodobał to znaczy że jest dobrze. Jak coś to zawsze zapraszam do obejrzenia. Zapeniam kawe i ciastka Grin
Troszke daleko mam na ta kawke z ciastkiem, ale trzymam za slowo

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: