Witam serdecznie.
Po stosunkowoo długiej nieobecności na forum postanowiłem odświezyć mój watek i dodać co nieco.
W okolicach listopada 2009 pojawiły się możiwości na zakup większego zbiornika.
Zdecydowałem się na zakup a raczej odkupne od jednego z użytkowników forum. Po kilku rozmowach i odwiedzinach akwarium dojechało do mnie do domu i rozpoczęły się przygotowania do stworzenia idealnego biotopu dla nowych mieszkańców.
Teraz parę zdjęć historycznych czyli jak zestaw wyglądał tuż przed i zaraz po zakupie.
W skład zestawu wchodziły:
- kubełek Tetra tecex 1200
- grzałka 200 W
- akwarium 125x50x50 (trochę porysowane niestety)
- szafka z litego drewna (sosna)
- pokrywa z oświetleniem 4x36W T8 120cm
- bonusowe świetlówki
- filtr wewnętrznyAquaSzut 8 W
- żwirek
- zestaw do CO2 w tym butla 1,5 kg
- wiele innych rzeczy które okazały sie zbędne lub przydatne
Minęło trochę czasu zanim zabrałem się do pracy bo pewne rzeczy należało przemyśleć. Pozwoliło to w sumie na znaczne zaoszczędzenie czasu. Po kolei
Na pierwszy ogień poszedł filtr Tetra tec Ex 1200.
Z zachowaniem wszelkich zasad został wymyty i wyszorowany wraz ze wszystkimi akcesoriami co w sumie doprowadziło go do stanu sterylnego. Po tych zabiegach został podłączony do mojego 44,5 litrowego akwarium gdzie dojrzewał około 2 tygodni. Troche śmiesznie to wyglądało do filtr stanowił prawie 1/4 pojemności akwarium:).
Między czasie w obroty poszła szafka. Skrobanie, szlifowanie, czyszczenie, odpylanie itp itd i w końcu malowanie i schnięcie. Zmiana koloru poszła z jasnej sosny w kierunku wenge lub czegoś w tym rodzaju.
Podobnie rzecz się miała z pokrywą. Po ustawieniu szafki na miejscu nadszedł czas na elektrykę i pozostałe systemy.
Akwarium zostało wymyte i zdezynfekowane. Całość po odnowieniu prezentowała się bardzo dobrze.
Po zabiegach czysto techniczo - chemicznych przyszła pora na urządzanie akwarium.
Decyzja zapadła na akwarium tropikalne z korzeniem w środku bez rzadnych zamków i innych wynalazków oczywiście:).
Poszukiwania korzenia zostały rozpoczete. Po spenetrowaniu kilku dobrych kilometrów rzek nareszcie znalazłem
Do wyjęcia owego korzonka musiałem użyć pomocy kolegi bo inaczej nie dałbym rady go wyciągnąć na brzeg a co dopiero dociąć
i zapakować do samochodu. Pomimo naszych szczerych chęci i znacznej redukcji masy ni jak nie chciał się zmieścić
Później nadeszła chwila na pozbycie się żyjątek i zanieczyszczeń czyli wszelkiego co makroskopowe. Nieukrywam że poszliśmy trochę na łatwiznę i skorzystaliśmy z dobrodziejstwa myjni samochodowej na złotówki:)
Dalej było już dalsze docinanie, usuwanie nadgniłych fragmentów za pomoca szczotki na wiertarkę, dłut i innych tego typu rzeczy a w ostateczności, to co najlepsze w przygotowywaniu korzeni - GOTOWANIE. Nie ma to jak spędzić weekend w samotności w zatechłej pralni wraz z korzeniem w balii sącząc słomiankowy napój i słuchając trzasków z pieca:)
W między czasie akwarium zostało zajęte przez tymczasowego lokatora, moją wierną pomocniczkę
Po preparacji korzonka i innych zabiegach nadeszła ppra urządzenia akwarium. Korzeń, żwirki, kartony i inne poszły w ruch
Na zdjęciach pokazany jest cały przebieg urządzania akwarium. dodam tylko że całe podłoże oprócz mieszanki ziemii z piaskiem zostało wygotowane.
Układ podłoża w pionie wygląda tak
od spodu
- ziemia z piaskiem z pozostawieniem ok 6 cm odstępów od szyby i korzenia wysypanych żwirkiem
- żwirek 3 - 5 mm fi
- czarny bazalt i piasek kwarcowy biały (14 zł za 50 kg jakby ktoś był zainteresowany to pisać śmaiło)
w poziomie wierzchnia warstwa to bazalt/piasek/bazalt.
Zaraz po urządzeniu i zalaniu (19_12_2009) akwarium wyglądało tak:
A teraz czas na schemat opisu zgodny z regulaminem:
akwarium- wymiary - 125 x 50 x 50 cm
- grubość szyb 10 mm]
- pojemność - 312,5 l
Ogrzewanie- grzałka 200 Watt
Filtracja- Tetra Tec Ex 1200 - filtr wewnętrzny. Na wlocie filtra pianka jako prefiltr. Wylot filtra deszczownia
- Aqua Szut 8 W i AquaEl Fan 1(dyfuzor CO2) - filtracja wewnętrzna mechaniczna
Oświetlenie- 4 x T8 36 W
- od przodu I Philips Master TL-D 90 De luxe 965, II Osram Fluora,III Philips Aquarelle, IV Philips Master TL-D 90 De luxe 965.
- oświetlanie akwarium rozpoczęto od 2 świetlówek przez 7 godzin stopniowo zwiększając długość świecenia według schematu
- zwiększanie długości oświetlenia ciagle trwa. Doceleowo I i IV przez 12 godz od 10 - 22 a II i III przez 6 godz od 12 - 18
Obsada- 10 x neon czerwony
- 20 x neon innesa
- 15 x kirys panda
- 8 x bystrzyk barwny
- 9 x (6F+3M) titeja (brzanka wysmukła chyba)
- 10 x red chery + 10 x babaulti- wstępnie było 20 krewetek ale rozpoczęły rozmnażanie więc teraz to nie wiem ile jest
- 1 Mieczysław + ok 30 małych - wszystko Ampularia
- xx Świderków z mniejszego zbiornika
Roslinyanubias
anubias barteri nana
Bacopa australis
Ceratopteris thalictroides
długoliść - to się chyba tak nazywa
gałęzatka
lilaeopsis - nie wiem jaki i czy faktycznie ale tak podobnie wygląda
Ludwigia repens - w stanie reaktywacji po podróży
Mech jawajski - ilość rosnąca z uwagi na przycinkę w małym akwarium
microsorium minor Thin leaves -
paprotka (lobelia) 2 -
paprotka 1
rzęsa wodna
trawka 1
trawka 2
Valisineria gigantea
Valisineria spirea
Wglębka wodna
Parametry wodydata 24_12_09 27_12_2009 30_12_2009 09_01_10 17_01_10
pH 6,6 6,6 6,6 6,6 6,5
Kh 1 1 1 1,5 2,5
Gh 3,5 4 4 4 4,5
NO2 0,05 mg/l <0,05 mg/l <0,05 mg/l <0,05 mg/l <0,05 mg/l
NO3 < 10 mg/l < 10 mg/l < 10 mg/l < 10 mg/l < 10 mg/l
CO2 8 8 8 8 25
Nawożenie- codziennie - Symfonia złota + K2S04 + Fe Chel w ilości 5ml + K2CO3 - ok 5 ml
- przy podmiankach - PG Hydro mineral do mojej kranówki
- CO2 - 14 godzin na dobę w ilości 3 bąbelków na sekundę
Rzut oka na całość po ok 4 tygodniach istnienia. Zdjęcia robione wczoraj - 17_01_2010
Wszelkie uwagi sugestie mile widziane.
P.S
Szcególne wyrazy uznania i podziękowania dla Ulv-a głównego namawiacza do złego, motywatora, kusiciela a w szczególności pomocnika. Bez niego nie dałbym rady wyciągnąć korzonka z wody i byłbym zmuszony grudniowej kąpieli przy 15 stopniowym mrozie:)