Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: energooszczędna żarówka  (Przeczytany 975 razy)
stryk
Nowy
*

« : Marzec 10, 2009, 11:40:01 »

Witam! Jestem świeżo zarejestrowanym forumowiczem i narazie troche słabo się tu poruszam. Próbowałem znaleść post dotyczący żarówek energooszczednych. Niestety nie znalazłem tego czego szukałem. Mianowicie: zakładając ze na litr wody moc oświetlenia powinna się zawierać w przedziale 025-075W. Którą wrtość mam wziąś pod uwage przy obliczaniu mocy/litr? pobór mocy z sieci czy moc z jaką żarówka świeci? (mam akwarium 150l i w pokrywie 2x20W akwarysrtczne świetlówki rurowe+ energooszczędna 24W/120W). Nie pytajcie o efekty bo to oświetlenie jest dopiero zainstalowane. Z góry dziękuje.
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2009, 11:49:32 »

W sieci to masz napięcie mierzone w V (VOLTACH) a moc mierzysz w W (WAT)

Na 150 litrów dobrze by było mieć z 75 WATT światła.

I nie patrz na "odpowiednik mocy ble ble ble" tylko na rzeczywistą moc świetlówki (pobór prądu w WATACH)

W tej chwili masz 64 WATY Mocy świetlnej i myślę, że na początek wystarczy, w późniejszym okresie możesz dołożyć jeszcze jedną świetlówkę 20 WAT.

stryk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2009, 12:14:54 »

Aha, w takim razie wielkie dzieki. Bede teraz obserwował rośliny i zobaczę co bedzie się działo przy tym świetle.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: