Witam.
Chciałam przedstawić moje akwarium jednogatunkowe, słonawowodne z rybami Tetraodon nigroviridis (Green Spotted Puffer - kolcobrzuch cętkowany).
Akwarium z kolcobrzuchami mam już rok (13 lat wcześniej zajmowałam się hodowlą ryb pielęgnicowatych- kilkanaście zbiorników, potem żyworodnymi oraz dyskowcami). Od tego czasu sporo się zmieniło w akwarystyce... nadrabiam więc zaległości.
Cóż więc mogę napisać o kolcobrzuchach? Pomijając fakt, że są to jak dla mnie najciekawsze i najbardziej zabawne ryby jakie znam, ich hodowla wymaga wiele determinacji. Jest to ryba trudna w hodowli, a informacje na jej temat są często rozbieżne a nieraz nawet sprzeczne. Około pół roku zajęło mi opracowanie takich warunków aby ryby czuły się dobrze i były wreszcie zdrowe (to co przychodzi z importu jest ledwo żywe, nie mówiąc już o błędnym przechowywaniu tych ryb w sklepach i totalnym braku wiedzy sprzedawców na ich temat).
W chwili obecnej posiadam 8 sztuk T. nigroviridis o bardzo zróżnicowanej wielkości od 4 cm do ok. 13 cm przy czym kupowane były prawie w jednakowej wielkości (może różne podgatunki). Ryby są wreszcie zdrowe i w świetnej kondycji, apetyt im zawsze dopisuje (ich dieta to już osobny temat dla zainteresowanych)
.
Akwarium jest w chłodnym stylu w wersji minimalistycznej - chodzi głównie o zapewnienie rybom schronienia w grotach oraz sporej wolnej przestrzeni do pływania (przerabialiśmy różne wersje - i ta wydaje się być dla nich najlepsza).
Oto szczegóły:Akwarium:- 300 litrów, wymiary: 120/50/50
Filtracja:- Filtr wewnętrzny: Aqua szut typ.senior N1000 Bio (przepływ 1000l /gaodz.)
- Filtr zewnętrzny: JBL Cristal Profi 250 (przepływ 700 l/godz.) - filtr biologiczny z prefiltrem -wkłady bioceramika + biobale + Rowa phos na fosforany
- Filtr zewnętrzny: Atman CF 800 (przepływ 800l /godz.) - wkład gąbka + biobale + sterylizator UV-C 18 W
Oświetlenie:- Ser Blue sky Royal 105 cm T5, 38 W
- Sera Tropic Royal 105 cm T5, 38 W
Ogrzewanie:- Grzałka z termostatem Aquael 300 W
Podłoże:- 60 kg piasku kwarcowego
Dekoracja:- Twardy piaskowiec
Parametry wody:- temperatura: 27'C
- pH: 7,5
- GH: 10'n
- KH: 7'n
- No2: 0
- PO4: 0,25
- Zasolenie: 1,012 ( Sól morska Instant Ocean na zmianę z Preis)
Rośliny :- Mech jawajski doświadczalnie ( nie mam pojęcia czy wytrzyma takie zasolenie więc na razie tylko 1 kępka na próbę)
Jak będzie się trzymać to mam zamiar wszystkie piaskowce nim pokryć
Obsada:- 8 kolcobrzuchów cętkowanych (zielonych) - Tetraodon nigroviridis
Pielęgnacja:- Raz w tygodniu podmiana 15 % wody,czyszczenie prefiltra i filtra wewnętrznego, odmulanie podłoża, sprzątanie muszli ślimaków
- Pozostałe filtry w zależności od zabrudzenia
Widok z przodu
widok z boku
prawie dorosły egzemplarz
tył akwarium