Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!  (Przeczytany 31524 razy)
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #60 : Marzec 23, 2009, 13:20:25 »

Ja to robiłam w głównym akwarium bo przecież tam występują też formy przetrwalnikowe pasożytów a je też wytłuc trzeba. W osobnym zbiorniku to robi się zwykle nowym rybom zanim je wpuścimy do głównego. Odrobaczałam zwykłym preparatem na pasożyty wielokomórkowe dostępnym w sklepach zoologicznych. Ryby zaczęły dużo lepiej jeść po tym, ale Ty pisałeś że Twoje i tak zawsze dobrze jadły  Smiley

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #61 : Marzec 23, 2009, 13:44:59 »

Jeść to jedzą nawet lepiej niż dobrze Smiley Jeden po jedzeniu zdarza się, że się jakiś smętny robi, alienuje się i stoi w miejscu. Taki stan trwa różnie ale zawsze ma miejsce po jedzeniu (nie każdym, najczęściej po wieczornym). Do tego odchody mocno niejednolite i postrzępione. Dlatego zastanawiam się czy jednak sama sól w akwarium to nie będzie za mało i ich nie odrobaczyć jakimiś medykamentami. Ale wtedy pewnie cała flora bakteryjna zbiornika do piachu? (ta z piachu też Wink

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #62 : Marzec 23, 2009, 14:36:57 »

Z tego co się orientuję to środki na pasożyty wielokomórkowe są mało szkodliwe dla flory bakteryjnej w zbiorniku ( czego nie można powiedzieć o lekach zwalczających infekcje jak np. ospa). Ja stosowałam zooleka i było wszystko w porządku, azotyny = 0
 Najgorzej na bakterie zadziałał preparat do usuwania zmętnienia biologicznego ( chyba na bazie błękitu metylenowego i algicydu- nigdy więcej czegoś takiego nie zrobię bo wytukł mi bakterie- moja głupota). Miałam kilka dni problemy z azotynami i musiałam kupować te wszystkie nitrivecy Sery i Bactozymy.... Sad
To było kilka tygodni temu- akwarium stoi w jasnym pokoju i musieliśmy przysłonić żaluzje no i kupiliśmy UV żeby się to nie powtórzyło. Na razie jest ok .

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #63 : Marzec 23, 2009, 16:35:40 »

ducze no a chciałem zajechać do tego sklepu jak bym był kiedyś w pobliżu bo kilku ludzi mówiło że ryby są ciekawe. Znasz morze nazwę tego małego Ariusa? Co do tych dziwnych odchodów twoich monodactylusów to mogą być nicienie i na to najlepiej Capitox podobno nie niszczy wkładów biologicznych. Lub zapalenie przewodu pokarmowego tu masz linka.
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/zapalenie_przewodu_pokarmowego.htm
Arashi ja nigdy żadnych gatunków kolcobrzuchów ze sobą nie trzymałem bo tylko zielone dostałem więc nie wiem czy by żyły w zgodzie, no musisz przeprowadzić test i sama sprawdzić skoro masz dostęp do biocellatusa, ja bym w każdym razie spróbował. Jest też kilka innych gatunków rozdymek które żyją w estuariach,ale gdzie to dostać, myślałem że tylko w mojej noże jest tak ciężko z jakimiś ciekawymi gatunkami,a tu wszyscy w takiej samej sytuacji dziwi mnie tylko że w takich dużych miastach tez taka padlina.Co do fląder to narybek może i zjadają tego nie wiem bo nie sprawdzałem ale to" aggresive" to bzdura kompletna i to co pisałem wcześniej ktoś gdzieś napisze a potem kopiują takie farmazony na inne strony.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #64 : Marzec 23, 2009, 16:56:52 »

Dużo informacji o kolcobrzuchach i wiele przykładów zbiorników z kolcobrzuchami jest na www.thepufferforum.com - uważam, że to najlepsze miejsce do zbierania informacji o nich. Może tam zapytasz o połączenia z innymi gatunkami?

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #65 : Marzec 23, 2009, 19:54:18 »

Dzięki Groszek69- fajna ta stronka. Do tej pory korzystałam głównie z Puffernet. Kurde ile oni mają ciekawych ryb!!! Czemu u nas nie ma takiego dostępu do nich  Sad
Pewnie jak miałby ktoś sporo kasy przeznaczonej na to to idzie wszystko ściągnąć, ale to nie o to chyba chodzi.
Jak na razie to w Warszawie widziałam największy wybór jeśli chodzi o akwarystykę- ryby morskie, słonawowodne różne gatunki ale i tak szału nie ma Wink .

Natomiast pooglądałam sobie ich zbiorniki na tej stronce i zobaczcie jak lubią dużo plastikowych i sztucznych dekoracji dawać....Zaskoczona jestem..
ale ryby i tak mają fajne

« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 22:04:08 wysłane przez Arashi » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Marzec 24, 2009, 11:04:12 »

Drago, nie znam nazwy tego małego arius, w sklepie też nie znają. Ale faktem jest, że od kilku miesięcy nie przybiera na wielkości jak seemani i trochę różni się wyglądem. Ale to są informację z drugiej ręki (ale od gościa siedzącego w słonawych klimatach), sam ich nie widziałem więc nie mam jak ich zidentyfikować.
Na razie zarządziłem głodówkę dla monosów, jak mi serce nie pęknie to ze 3-4 dni mam je zamiar głodzić. Kupię ewentualnie jakiś środek (capitox albo discus sept) i podam im z suchymi płatkami. Wczoraj ten jeden chory cały wieczór siedział przy filtrze, ciemniejszy od innych (tak się stres u nich objawia) i do tego na płetwie ogonowej i jeden z bocznych zauważyłem jakieś małe zbielałe ubytki. Jak zgasło światło od razu wypłynął i się dołączył do stada. Żal mi zwierzaka, smutno wygląda monodactylus, który stoi w miejscu. Ale może coś na nicienie albo wiciowce w połączeniu z solą i głodówką, pomoże mu się z tym uporać. Podniosę też temperaturę, tak do 28. Generalnie "najlepiej" się zachowuje jak jest głodny więc może to  faktycznie zapalenie jelit  i porządna głodówka mu pomoże (innym przy okazji też się nic nie stanie jak poposzczą Smiley zresztą glonów mają pod dostatkiem.

PS. Sorry Arashi za zaśmiecanie Twojego tematu moimi problemami (a właściwie mojego ryba Wink

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #67 : Marzec 24, 2009, 11:33:20 »

Natomiast pooglądałam sobie ich zbiorniki na tej stronce i zobaczcie jak lubią dużo plastikowych i sztucznych dekoracji dawać....Zaskoczona jestem..
ale ryby i tak mają fajne

No ja też się zdziwiłem, ale z drugiej strony tam panuje zasada "wyglad zbiornika sprawą właściciela", a jak wiecie rośliny w słonawym to jakaś masakra:)

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #68 : Marzec 24, 2009, 11:39:30 »

ja bym se próbował załatwić jakiegoś korala, ale są też przeróżne roślinki słonowodne..

http://www.allegro.pl/item591921020_caulerpa_prolifera_makroglon.html
http://www.allegro.pl/item580723186_euphylia_zielona_5_7_polipow.html
http://www.allegro.pl/item580715743_fungia_super_kolor_orange.html
http://www.allegro.pl/item589187792_zoanthus_koralowiec_morskie.html

ładnie by wyglądało jak byś posadziła na kamyczku taką euphylię zieloną Tongue

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #69 : Marzec 24, 2009, 11:44:08 »

Wszystkie pięknie, tylko one wymagają pełnego oceanicznego zasolenia pewnie Smiley

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Marzec 24, 2009, 13:07:02 »

To już mam przynajmniej problem z głowy- na pewno nie będę łączyła T. nigroviridis z T. biocellatusem bo znalazłam wreszcie coś na ten temat:

... " I do not recommend keeping Figure eight puffers with other species of puffer. Many aquarists claim to have successfully kept them with Green spotted puffers (Tetraodon nigroviridis). That combination may only work for a short time, while both are juveniles. Eventually, the nigroviridis gets meaner, three times as large and will requite a much higher specific gravity, even marine conditions as an adult. Sadly, a common story emerges with this combination: One day, everything seems fine, the next day; you find your precious Figure 8 puffers dead. It’s a combination to avoid.

Także zostanę przy T. nigroviridis i nic nie będę kombinowała  Smiley

Ducze- ale się tej soli uczepiłeś!  Wink. Nie możesz traktować jej jako leku na dolegliwości ryb słonawowodnych. One mają swoje pasożyty zarówno jednokomórkowe jak i wielokomórkowe, dla których zmienne zasolenie to normalne warunki bytowe. Faktycznie jakby złapały jakieś choróbsko od słodkowodnych ryb to sól dużo pomoże.
Nie lubię stosować chemii w akwarium ale w przypadku ryb z importu nie da się inaczej, przynajmniej ja tak miałam w przypadku swoich ryb.
A co do ciemnienia ryby, o którym wspomniałeś- to to samo jest u pufferów. Jak się stresują lub źle czują to ciemnieją i blakną im kolorki, pojawia się tzw. linia stresu po bokach tułowia. Często w sklepach zoologicznych można to zauważyć.

Melmin- wyglądałoby fajnie, tylko to nie rafa, zasolenie masz ok.połowy zasolenia morskiego ( mniej więcej oczywiście)

.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #71 : Marzec 25, 2009, 05:10:44 »

Arashi co tam pisze po angielsku bo jak przetłumaczyłem na translatorze to nie bardzo jarze o co chodzi.
ducze no szkoda że sami ci co sprzedają nie wiedzą bo jestem ciekaw co to za sum żebyś chociaż miał od nich zdjęcie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 05:17:45 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #72 : Marzec 25, 2009, 10:56:16 »

To jest z jakiegoś artykułu dziewczyny, która hoduje kolcobrzuchy od kilku lat. Jest tam mniej więcej napisane, że nie poleca ona trzymania Biocellatusów z innymi gatunkami kolcobrzuchów. Że wielu akwarystów próbuje to robić łącząc T. nigroviridis z Biocellatusem. , że taka kombinacja sprawdza się tylko na krótko.
Że nigroviridisy rosną większe i potrzebują innego zasolenia w późniejszym czasie. I że jednego dnia wszystko wygląda ok, a następnego biocellatusy padają...

Tyle je zrozumiałam- jakby ktoś znał angielski to proszę o poprawki

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #73 : Marzec 25, 2009, 13:13:39 »

Taki jest wydźwięk tego posta.

Z ciekawostek: w galerii dominikańskiej (Wrocław) w zoologicznym pływa kilkanaście maciupkich t. nigroviridis z dwoma argusami. Rybki co prawda mają ładne kolorki itp, ale poobgryzane płetwy oczywiście też. Niestety, obawiam się że długo nie pożyją na tym świecie... Baaardzo mnie korciło żeby kupić chociaż jednego, ale Zdrowy Rozsądek, która była ze mną na szczęście nie pozwoliła;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 13:16:24 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #74 : Marzec 25, 2009, 13:18:44 »

groszek69, A wiesz może co to za argusy tam pływają i ewentualnie ile sobie za nie życzą? Ostatnio mi się właśnie wydawało, że widziałem tam argusy ale nie miałem czasu się zainteresować tematem.

edit: pomyłka, wydawało mi się, że na grunwaldzkim widziałem te argusy Wink ale pytanie aktualne Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 13:21:25 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: