Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!  (Przeczytany 31587 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #75 : Marzec 25, 2009, 13:28:05 »

Nie znam się na tych rybkach, ale to chyba argusy zielone - kolor ciemno zielony, dużo czarnych kropek dość dużych.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #76 : Marzec 25, 2009, 15:04:42 »

Z tym różnym zasoleniem to właśnie różnie piszą ja mam kilka gatunków w jednym zasoleniu , z opisów wynika że potrzebują różnego zasolenia ale ja na razie nie widzę u nich żadnych oznak że jest im źle. Z tym padaniem skoro trzyma ptysie od kilku lat to mogła by coś napisać co może być ewentualną przyczyną takiego stanu. Ja wyczytałem w jednej książce że Tetraodon biocellatus Kolcobrzuch dwuplamy powinien być trzymany w wodzie słodkiej. Jeżeli się natknę gdzieś na te ptysie : 
Tetraodon biocellatus Kolcobrzuch dwuplamy
Tetraodon erythrotaenia
Tetraodon sabahensis
Xenopterus naritus
Arothron immaculatus
Arothron manilensis
Chelonodon patoca
to na pewno je nabędę i zobaczymy.
groszek69 to Argus zielony.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #77 : Marzec 25, 2009, 15:44:57 »

Właśnie wróciłem ze wyprawy po sklepach zoologicznych... Wróciłem między innymi z małym (ok. 5 cm) rakiem marmurkowym dla Kolcobrzucha. Silne przeżycie - raczek nie zdążył nawet dotknąć dna po wrzuceniu do zbiornika. Kolcobrzuch wniebowzięty. Raz na jakiś czas polecam, ale nie dla ludzi o miękkim sercu;)

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Marzec 26, 2009, 07:44:20 »

Nie wątpię, że był zadowolony Wink ja tam nie mam oporów, żeby karmić ryby np gupikami ale niektórzy pewnie się zdrowo oburzyli na tego raka Wink

Byłem wczoraj obejrzeć te argusy i faktycznie zielone, malutkie po 25pln. Ale dość marnie wyglądają, zwłaszcza jeden w dziwnej pozycji się unosił w wodzie (unosił a nie pływał bo ruchu w tym nie było...) Ale chyba je zarezerwuję, tylko pozwlekam trochę z odbiorem, bo nie mam pewności czy one dojdą do siebie.
Zresztą nie przepadam za tym sklepem, w akwarium obok kolcobrzuchów, tropheus duboisi kończył właśnie katowanie trzeciej bodajże aulanocary, dwie już były właściwie sztywne...

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Marzec 26, 2009, 13:53:12 »

ducze jeżeli nie wiesz jak wyglądają argusy które są zdrowe i w dobrej kondycji to nie bierz ich bo szkoda twoich 50pln. Na młodych można się przejechać jeżeli ktoś się nie zna,a po tym co piszesz to już jest padło, no i pewnie w słodkiej wodzie dodatkowo pływają. Ja swoje ryby drapieżne np. belony, strzelczyki, monodaktylusy czy batrachy i inne też karmię rybami bo tym się żywią w swoim środowisku naturalnym skąd są odławiane a nie płatkami .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #80 : Marzec 29, 2009, 07:59:25 »

Tak właśnie się zastanawiam czy nie dodać do akwarium jeszcze jednego filtra wewnętrznego ( mam luźny prawie nowy Aquael Fan-3).
Z azotynami nie ma problemu ale po ślimakach ryby dość mocno brudzą wodę, a na białym podłożu to wszystko widać. Wiem, że wiele to nie pomoże ale z drugiej strony ma leżeć w szufladzie? Co o tym myślicie, jest sens? Myśleliśmy żeby zrobić z akwa 112 litrów sumpa ale trochę za dużo z tym zachodu. Poza tym na razie filtracja biologiczna działa ok, zobaczymy co będzie jak ryby jeszcze urosną.
Kilka tygodni temu jak byłam w Holandii zakwitła woda w akwarium. Zaciemniliśmy pokój ( zasłoniliśmy wszystkie żaluzje w oknach), akwarium też było świecone tylko kilka godzin dziennie, podmieniłam dużo wody i kupiliśmy lampę UV. Teraz jest ok, ale nadal utrzymuje się lekko zielonkawy kolor wody ( widać to jak się patrzy w krótką ściankę akwarium w głąb). Co mogę na to poradzić? Myślałam, że UV wyklaruje wodę zupełnie....

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Marzec 29, 2009, 09:34:57 »

Myślę, że lepszym pomysłem byłoby dołożenie pompy cyrkulacyjnej zamiast kolejnego filtra. Zapewni mocniejszy ruch wody i brudy łatwiej trafią do tych filtrów, które są. Myślę, że jakaś pompa w okolicach 5000 l/h da dobre rezultaty, jeżeli tylko dobrze ja ustawisz, żeby zbierała syfy z piachu i nie mąciła samego piachu.

Ten dodatkowy filtr możesz wykorzystać do wyklarowania wody. Napełnij cały węglem i woda niedługo powinna być krystaliczna.

Sam muszę koniecznie dołożyć jakiś filtr wewnętrzny, bo główny kubeł mi się zapycha. Ten Aquaszut co masz szybko się zapycha i przepływ spada? bo skłaniam się do głowicy z gąbką ale szukam tez innych rozwiązań.

Pozdrawiam Smiley

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #82 : Marzec 29, 2009, 10:47:54 »

Co do pompy to boję się, że będzie za duży ruch wody w zbiorniku a te ryby do najlepszych pływaków nie należą. Te Aqua szut bardzo szybko się zatyka, nie polecam. Ja go używam głównie do napowietrzania wody w akwarium. Po tygodniu jest już praktycznie do czyszczenia...
Jakoś bardziej jestem przekonana do Aquaela a zwłaszcza tej starszej serii Fan4 ( moc duża, latami chodzi bezawaryjnie).
Nie bardzo rozumiem czemu węgiel miałby usunąć zielonkawą wodę? Myślałam, że usuwa tylko leki i barwniki, a zielona woda to chyba jakieś glony??
Ale jeśli to prawda to chętnie spróbuję  Wink

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Marzec 29, 2009, 10:57:44 »

Węgiel ogólnie dobrze działa na zakwity wody. Nie wiem czy usuwa same glony, czy pożywkę dla nich, ale swego czasu stosowałem i działało Smiley
Myślałem, że kolcobrzuchy też lubią spory przepływ wody, jak większość słonawowodnych zwierzaków Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Marzec 29, 2009, 12:14:12 »

Arashi jeżeli to zielony zakwit to wszystko wskazuje na to że masz duże stężenie związków azotu + do tego mocne światło. Jeżeli chcesz mieć klarowną wodę to najlepszy jest filtr diatomowy.A co do filtra to w żadnej ustawie nie jest napisane że musi być tylko jeden jeżeli ma leżeć to niech chodzi, chociaż ja uważam że lepszy byłby sump im większy tym lepiej.

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #85 : Marzec 29, 2009, 16:12:48 »

Tylko, że z sumpem trochę zabawy. Nie mam zamiaru na razie dziurawić akwarium. Włożę dzisiaj 2 wkłady węgla do kubełka z gąbką i zobaczymy czy podziała.
Woda nie wygląda na zieloną tylko jak się patrzy w głąb z krótkiej szyby to widać lekkie zazielenienie, czyli nie jest klarowna tak jak wcześniej. Niestety jest to pamiątka po zakwicie i nie chce się cofnąć....
Jak ryby urosną to może rozejrzymy się za jakimś większym filtrem zewnętrznym ale na razie to nie ma co szaleć. Na tą ilość i wielkość ryb to chyba jest ok.

Drago- podobno ten filtr diatomowy to strasznie drogi jest? Nie widziałam go nigdzie na żywo

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #86 : Marzec 29, 2009, 16:40:43 »

Ja też polecam wewnętrzną pompę cyrkulacyjną - mam w moim małym szkiełku jedną napędzającą panel filtracyjny i drugą w środku odpowiedzialną tylko za cyrkulację. Trochę zabawy z ustawieniem kierunku wylotu żeby zapewnić cyrkulację przy dnie a nie wzburzać piasku za bardzo - ale na dłuższą metę bomba. No i babki się cieszą jak im pokarm "pływa" przy dnie:P

112L - Roślinne

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Marzec 29, 2009, 17:02:30 »

Nie znam ceny tego filtra niestety, a może byś spróbowała podmieniać większą ilość wody,w końcu kolcobrzuchy to ryby mięsożerne i bardziej zanieczyszczają wodę .
groszek jakie masz babki?
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 17:04:46 wysłane przez Drago » Zapisane

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #88 : Marzec 29, 2009, 18:43:48 »

Babki złote (Brachygobius xanthozonus)Smiley Bardzo fajne i ciekawe maluchy.

112L - Roślinne

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #89 : Marzec 30, 2009, 08:22:20 »

Podmieniam 30 procent co tydzień. Więcej wolę nie próbować bo nie nadążę soli kupować. Tak, niestety nie dość, że mięsożerne to jeszcze płuczą sobie ślimaki przed połknięciem. Także po karmieniu zostaje przez chwilę mętna woda...i pełno farfocli. Niedojedzone ślimaki muszę zbierać po każdym karmieniu siatką.
Jedzą 1 raz dziennie i mają 1 lub 2 głodówki w tygodniu.
Muszę następnym razem przed mrożeniem ślimaków przegłodzić je min. 24 godz. żeby się oczyściły bo tak to masakra...

Widziałam gdzieś na allegro ofertę małży osiadłych, które dorastają do 3 cm. Można je hodować w domu w akwarium zimnowodnym, ponoć szybko się rozmnażają.
Ciekawa wersja dla kogoś kto nie ma dostępu do ślimaków, a chce mieć jakieś kolcobrzuchy.

Małże racicznice:
http://www.allegro.pl/item575398854_zywy_filtr_oczka_akwarium_malze_racicznice_wawa.html

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: