Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!  (Przeczytany 31545 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #90 : Marzec 31, 2009, 04:56:59 »

Myślałem że mniejsze podmiany robisz ja swoim ślimaki daje w sezonie letnim te ziemne nie wiem jak się nazywają ale podaje im bez muszli przepłukane i przy okazji inne ryby też jedzą.Ale nie brudzą nimi  teraz w zimie to jedzą inne pokarmy mięsne ślimaki to jak uda mi się od kogoś nabyć komu się namnożyły ale te to już w muszlach niech mają tylko dla siebie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #91 : Marzec 31, 2009, 07:38:33 »

Ze ślimakami to chodzi głównie o to żeby sobie płytki zębowe ścierały. I faktycznie jak dostają je często do jedzenia to mają mniejsze ząbki.
Myślę, że np. mięso małży nie różni się zbytnio od ślimaka, tylko małże w markecie są u nas bez muszli.

Przedwczoraj wsadziliśmy 2 opakowania węgla ( Carbon marin) i widzę, że działa  Smiley. Woda jest już lepsza i prawie zupełnie już przejrzysta. Dzisiaj zrobię podmiankę to już powinna być krystaliczna. Dzięki za dobrą radę  Wink

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Marzec 31, 2009, 14:56:51 »

No tak płytki rosną im cały czas więc w muszlach też powinny dostawać ślimaki tylko zastanawia mnie dlaczego u ciebie tak brudzą przy tym u mnie tego nie zaobserwowałem, a małże to też mięczaki więc od ślimaków bardzo się nie różnią.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #93 : Marzec 31, 2009, 19:17:03 »

A jakie Wy macie podłoże w swoich akwariach? Ja miałam na początku żwirek koloru brązowego ale niezbyt mi się podobało. Wymieniliśmy więc na piasek kwarcowy i jest ok ale....  wszystkie brudy na nim widać. I mam takie pytanie: jak robicie odmulanie podłoża z takim drobnym piaskiem, żeby go nie wsysało do odmulacza?
Jak ja chcę powciągać brudy to idzie dużo piachu... ale pewnie inaczej się nie da.

Drago- myślisz , że taka filtracja jak u nas w baniaku jest wystarczająca?

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #94 : Marzec 31, 2009, 20:05:21 »

Musiałem się cofnąć i zobaczyć jaki masz filtr bo jak czytam o czyimś akwarium to interesują mnie tylko ryby jakie ktoś trzyma.Masz trzy filtry  poza tym podmiany robisz większe więc myślę że dobra ja mam jeden filtr i wystarcza. A piach ja mieszkam na pomorzu więc przywiozłem sobie z morza. Odmulam odmulaczem własnej roboty kawałek węża nałożony na plastykową butelkę po napoju nie zasysa mi aż tak mocno chociaż odrobinę zawsze zbierze.Najważniejsze żeby to czym odmulasz było jak najgrubsze i najdłuższe wtedy woda nie ma tyle siły żeby zassać piach.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Kwiecień 01, 2009, 08:17:04 »

Ja mam biały piasek o granulacji 0,1-0,5mm. Jest go sporo >10cm bo ma robić za denitrator. Ale na razie robi za podłoże dla sinic Wink Dlatego jak je zbieram to ze sporą ilością piachu. Próbowałem dosypać trochę grysu koralowego ale teraz go ściągam regularnie bo na nim cyjano rosną jeszcze chętniej.
Ale nieprzyrośnięte syfy z piasku się bardzo dobrze zbiera  z drobnego piachu. Ja normalnym wężem zbieram z odpowiedniej wysokości. Muł generalnie nie wnika w drobny piach a to co włazi jest przerabiane, więc wzruszania piachu raczej nie ma potrzeby (a tak rozumiem "klasyczne" odmulanie).
Aktualnie dokładam filtr wewnętrzny i może jakąś pompę cyrkulacyjną jeszcze jedną, ale i tak nie sądzę, żeby się dało uniknąć martwych stref, gdzie się gromadzi syf. Ale spróbować trzeba Smiley
I kolejna próba z korzeniami mnie czeka, paczka już jest w drodze Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 08:18:57 wysłane przez ducze » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Kwiecień 01, 2009, 09:45:57 »

I mam takie pytanie: jak robicie odmulanie podłoża z takim drobnym piaskiem, żeby go nie wsysało do odmulacza?
Jak ja chcę powciągać brudy to idzie dużo piachu... ale pewnie inaczej się nie da.
Wprawdzie moja plaza jest niewielka, lecz tez musze ja czasem wyczyscic.
Na poczatku mialam odmulacz z malutka koncowka i sporo piasku polecialo z brudami, teraz mam koncowke srednicy 5 cm i dlugosci 25 cm i ani jedno ziarenko piasku nie pojdzie do zlewu nawet jak przejezdzam poruszajac od dna by dokladnie wyczyscic  Good !

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #97 : Kwiecień 01, 2009, 23:24:57 »

I mamy problem....
Dzisiaj po powrocie z Krakowa okazało się, że akwarium podczas naszej nieobecności pękło  Sad.
I to bardzo dziwnie- szyba przednia, 18  cm od rogu w dół do 2/3 wysokości...... ( w dół 35 cm).
Nie wiemy jaka była przyczyna, akwarium stało na równej powierzchni na macie.
Gwarancja na zbiornik skończyła się ku naszej wielkiej radości miesiąc temu  Sad.

Na szczęście kolcobrzuszki przeżyły ( pływały w 15 cm wody, która im została). Grzałka i filtry o dziwo działają.
Rybki przenieśliśmy do 112 litrów i podłączyliśmy kubełki i resztę sprzętu.
Zastanawiamy się co dalej- bo pozbywać się wszystkiego za marne grosze to nam szkoda. Ryba za fajne żeby je oddać.
Myślimy nad zakupem jakiejś używki- co byście polecili??? Myśleliśmy o czymś ciut większym ( ok. 450 litrów) ale zastanawiamy się nad przyczyną tej awarii żeby uniknąć jej następnym razem. Nie mamy żadnych słoni biegających po domu ale czasami jak przejedzie TIR drogą to czuć wstrząsy w domu. Czy akwarium mogło od tego pęknąć?

Czekamy na jakieś rady.....

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #98 : Kwiecień 02, 2009, 00:52:11 »

Oj, przykro mi strasznie, mam nadzieję, że nikomu nic się nie stało i że straty poza-akwariowe nie są rozległe.

Jaką mieliście grubość szyby? Przy tej wysokości na przyszłość radziłbym szybę 10-12mm, wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne przynajmniej dwa - napisz jak wyglądały wzmocnienia u Was.

Niestety obawiam się, że przyczyną mogły być drgania od Tirów.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #99 : Kwiecień 02, 2009, 06:42:46 »

No przykra sprawa. Jakaś plaga ostatnio, niedawno ktoś na pl.rec.akwarium też pisał o pękniętym bodajże 450L. Zaczynam się o swoje obawiać...

Co robić dalej? oczywiście, że kupować następne! ale przy tych wielkościach raczej bym używane sobie podarował, chyba, że naprawdę prawie nowe z pewnego źródła. Drgania można zminimalizować kładąc coś grubszego niż mata pod akwarium, np styropian 2cm (albo nawet więcej).

A to pęknięcie to na spoinie czy na szybie? bo jakoś nie do końca zrozumiałem gdzie to pękło.

Jaką mieliście grubość szyby? Przy tej wysokości na przyszłość radziłbym szybę 10-12mm, wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne przynajmniej dwa - napisz jak wyglądały wzmocnienia u Was.

12mm to lekka przesada. 2 poprzeczne wzmocnienia na takiej długości akwarium to już jakieś nieporozumienie. Myślę, że jeżeli było zrobione z szyby 10mm tylko ze wzmocnieniami podłużnymi konstrukcyjnie było bez zarzutu. Coś innego musiało zaważyć. Wady szkła niestety wychodzą czasem po dłuższym czasie. I są generalnie nie do wykrycia...

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #100 : Kwiecień 02, 2009, 07:43:46 »

Zrobimy dziś zdjęcia pękniętej szyby i wstawimy- bo ciężko to dokładnie wytłumaczyć. Pękła przednia szyba, blisko prawego rogu akwarium, skośnie w dół.
Kolcobrzuchy czują się ok ( najbardziej na nich nam zależy bo naprawdę polubiliśmy te rybki i tyle się z nimi użeraliśmy).
Pływają tylko trochę zdziwione w 112 litrach...

Myślałam, że jakieś wady akwarium tzn. szkła powinny być widoczne gołym okiem....a tu ani śladu.
Z jednej strony faktycznie może to być od drgań Tirów a z drugiej przecież ludzie mają akwa w bloku na jakiś rondach i jest ok ...
Jaki litraż byście radzili? Wziąć ten sam czy np. 450 litrów? Może powinniśmy zmienić miejsce akwarium lub szafkę....już sami nie wiemy.
Gruby styropian + mata to na pewno....
Myśleliśmy o większej używce żeby była od razy z pokrywą bo ta plastikowa jest nie wygodna- ma małe otwory i trzeba ją całą ściągać przy podmiankach wody.A gdy jestem sama w domu to jest kłopotliwe...

Musimy to spokojnie przemyśleć. Ja się tylko zastanawiam jak uniknąć kolejnej takiej awarii. Bo ok możemy kupić następne akwarium tylko żeby się to nie powtórzyło.
Siedzę i myślę co tu zrobić... Sad

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Kwiecień 02, 2009, 07:52:01 »

Coś innego musiało zaważyć. Wady szkła niestety wychodzą czasem po dłuższym czasie. I są generalnie nie do wykrycia...
Wspolczuje bardzo  Cry  bo wiem jaka to strata - sama stracilam juz 2 szt , jedno bylo z mojej winy, a drugie uzywane  Angry
Ducze ma racje, czasem jest malenka niezauwazalna ryska na szkle lub nierowna tafla i przy duzym cisnieniu (a do tego jeszcze te tiry i wtedy spore drgania) i problem gotowy  Wściekły
Z pewnoscia kupic nowy bo szkoda za grosze sie pozbywac tego co juz mamy, no i kto sie juz zarazil "straszna choroba" zwana akwarystyka to niech nie liczy na wyleczenie  Grin

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #102 : Kwiecień 02, 2009, 12:53:23 »

ducze - pisałem o 10-12 i wzmocnieniach poprzecznych dla akwarium już większego - 450 litrów, nie wiem czy jest to przesada w sytuacji kiedy pojawiają sie drgania w domu.

Arashi - Napisz proszę jakie mieliście wzmocnienia - sam szykuje się do zakupu większego akwarium i chciałbym wiedzieć co zawiodło.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #103 : Kwiecień 02, 2009, 13:35:42 »

ducze - pisałem o 10-12 i wzmocnieniach poprzecznych dla akwarium już większego - 450 litrów, nie wiem czy jest to przesada w sytuacji kiedy pojawiają sie drgania w domu.

Arashi - Napisz proszę jakie mieliście wzmocnienia - sam szykuje się do zakupu większego akwarium i chciałbym wiedzieć co zawiodło.

groszek69, To źle zrozumiałem, przepraszam. Ja np przy akwarium 160x60x60 z szyby 12mm mam wzdłużne wzmocnienia i jedno poprzeczne. Większa ilość poprzecznych to już raczej w akwariach >2m.

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #104 : Kwiecień 02, 2009, 18:56:42 »

Wzmocnienia były podłużne tak jak to w większości firmowych zbiorników. Szyba 8 mm, akwarium firmowe.
Cóż trzeba chyba przyjąć, że to się po prostu zdarza. Akurat pech, że miesiąc po gwarancji.....
Najprawdopodobniej jakaś wada szkła...

Jutro Andrzej jedzie z kolegami po akwarium chyba coś koło 550 litrów na drugi koniec Polski...
Akwarium z wbudowanym już sumpem, ale pokrywę i szafkę będziemy sami kombinować.
Już mi słabo jak widzę przed oczami te podmianki wody....

Tym razem damy zbiornik do salonu ( do pokoju po schodach się nie zmieści), tam są też mniejsze drgania od drogi.
Myślę, że taka filtracja jak w starym akwarium + sump wystarczy???Jak myślicie?
Tylko musimy dorzucić jeszcze 1 grzałkę. Nad dekoracjami się zastanawiam. Chciałabym mieć wapienie tylko jak wybrać te właściwe co się będą nadawały?
Widziałam fajne nie daleko nas i facet powiedział, że to chyba wapień budowlany czy coś takiego. Nie znam się na wapieniach i nie wiem jakich powinnam szukać???
Jeśli ktoś wie to proszę o radę

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
  Drukuj  

Skocz do: