Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Arashi 300l. słonawowodne- AWARIA!!!  (Przeczytany 31539 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #105 : Kwiecień 02, 2009, 19:32:54 »

Ja wapień bym odradzał będzie podnosił twardość i pH.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #106 : Kwiecień 02, 2009, 19:33:04 »

No to już konkretny wymiar Smiley Ale co oznacza wbudowany sump? znaczy się z całą hydrauliką czy panel w środku akwarium wklejony? Bo jeżeli to normalny sump to miejcie świadomość, że szafkę trzeba zrobić tak żeby potem nie było niespodzianki, że sumpa nie wsadzicie pod akwarium Wink Jak sump spory to te wszystkie filtry co macie będą całkowicie zbędne, wystarczy pompa do powrotu wody z sumpa i ewentualnie pompki cyrkulacyjne. Ogólnie sump to najlepszy sposób na filtrację w takim zbiorniku, cały sprzęt można w nim schować i pojemnością bije na głowę wszelkie kubełki Smiley

Najlepiej takie akwarium postawić tak żeby można było zautomatyzować podmiany, czyli żeby łatwo można było doprowadzić w pobliże wodę i kanalizę.

Grzałka zależy ile macie stopni w domu, u mnie spokojnie wystarcza 200W na 576litrów. Aktualnie całkiem wyłączyłem grzanie, wahania małe są naturalne, a taka objętość w nocy nie zdąży się wychłodzić.

Wapień budowlany jak wam się podoba to czemu nie. Możecie poszukać w składach kamienia ogrodowego wapienia muszlowego, ładnie wygląda. Najfajniej pewnie by wyglądał wapień filipiński, ale to już spore koszty, co najmniej kilka pln za kg.

Powodzenia Smiley szybko decyzję podjęliście Wink

PS. nie kupujecie przypadkiem tego akwarium od gościa z Zielonej Góry? bo wiem, że ktoś sprzedawał jakiś taki zestaw w Z.G. ostatnio.

Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #107 : Kwiecień 03, 2009, 08:05:12 »

Co do sumpa- to źle się wyraziłam. Jest to akwarium pół roczne, które było zbiornikiem morskim w Niemczech. Są otwory i rurki do sumpa, wklejony komin i w cenie sam 60 litrowy sump. Jeszcze pompę będziemy sępić do niego  Wink .
Akwarium było na allegro kilka minut- od razu nam spasowało.
Andrzej dzisiaj o 4 nad ranem wyruszył po nie...500km w jedną stronę....

Myślałam właśnie, że wapienie są pożądane w takim zbiorniku do utrzymania właściwego pH? Myślę, że mniej podnoszą twardość i pH niż np. piasek koralowy.
Ale zobaczymy.Chciałabym jakieś białe kamienie bo są ładniejsze od piaskowca ale żeby rybom nie zaszkodziły. A Wy jakie macie kamienia w swoich zbiornikach?
Bo Ducze chyba właśnie wapienie???

Trochę boję się takiego litrażu i z sumpem będziemy mieć styczność 1 raz. Siedzę na necie i szukam teraz jakich wkładów do niego.
Zaraz odświeżę sobie wątki o sumpach i zobaczę jaki materiał dać najlepiej. Myślałam o ceramice i biobalach. Widziałam, że do komina się daje biobale.
Facet na miejscu ma wszystko wyjaśnić co i jak. Jest jakimś importerem sprzętu i ogólnie akwarystyki morskiej.

Ducze- ale kubełki i tak włączymy. Raz, że mają już rok i zasiedlone bakterie, a dwa- to po co mają stać bezużyteczne.
Filtr wewnętrzny będzie robił za napowietrzanie i pewnie musimy dokupić pompę cyrkulacyjną?? Tylko jaki przepływ?

Aha- i ile kg piasku musi być w takim zbiorniku minimum?
Mam nadzieję, że pomożecie nam go jakoś urządzić.Dzięki za odpowiedzi  Wink

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #108 : Kwiecień 03, 2009, 10:07:46 »

60L to malutki sump jak na tyle litrów. Może od razu rozważcie budowę większego? np ze szkła pozostałego z tego pękniętego akwarium? tak mi się wydaje po lekturze nano-reef.pl i rozmowach z posiadaczami takowych rozwiązań. Im większy tym lepszy i bardziej bezobsługowy Smiley

Wbrew pozorom nie mam wapieni Wink mam jakieś jasne granitoidy (tak na moje geologiczne oko, bo głowy nie dam). Po mojemu wapienie nie zaszkodzą, ciężko byłoby przez nie osiągnąć za dużą twardość. A mając je w akwarium twardość i pH powinny być na stabilnym wysokim poziomie, zwłaszcza w połączeniu z solą morską. Generalnie nie przejmowałbym się twardością. Nie pamiętam, stosujecie wodę RO czy kranową?

Porównaj sobie kilka litrów objętości kubełka do np kilkudziesięciu litrów biobali czy keramzytu w sumpie i sama sobie odpowiedz do czego te kubły będą potrzebne? Wink bardziej się przyda jakiś porządny filtr wewnętrzny do czyszczenia większych syfów, bo z tego co wiem, to z tym są największe problemy przy sumpie. Jakbym miał sumpa i zasolenie takie jak mieliście, czyli >1,010 to jednak zainwestowałbym w odpieniacz. Samemu jak dojdę do tego zasolenia, to zamontuję jakiś wieszany na szybie.

Piasku wiele nie trzeba, ot tyle, żeby dno przykryć. DSB jako denitrator lepiej zrobić w jednej komorze sumpa niż w całym zbiorniku. Gruba warstwa piachu w głównym zbiorniku podobno sporo niebezpieczeństw niesie dla ryb w razie jakiejś awarii. Zresztą dużo miejsca zabiera w akwarium warstwa 12cm piachu Wink wiem co mówię, bo ja tak mam i trochę żałuję Wink może jak zacznie zjadać azotany to przestanę żałować Wink

A jak z obsadą? zostają same kolcobrzuchy czy coś więcej będzie pływać?

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #109 : Kwiecień 03, 2009, 12:43:18 »

Ducze- stosujemy wodę kranową z uzdatniaczem JBL.
A o odpieniaczu pomyślimy na pewno tylko w późniejszym okresie jak będzie jakaś luźna kasa....Sam dobrze wiesz ile to wszystko kosztuje  Wink.

A o piasek pytałam z tego względu że zawsze myślałam, że musi być min.8 cm żeby szkło nie pękło jak kamienie na dnie stawiam.
Nie wiem ile ma litrów ten sump- być może ,że jest większy. Dopiero jak go zobaczę i zmierzę to będzie wiadomo jaki to litraż ( czyli za jakieś 4 godziny).
Myślałam, że kubły mogłyby robić jako filtry mechaniczne. No i musimy kupić pompę cyrkulacyjną, teraz to już na 100 proc.  Smiley
PS- co to jest DSB?

Muszę poszukać jakiś ładnych kamieni, najlepiej jasnych. Ducze- co oprócz wapieni mogłoby być? Jakieś granity, marmur???

A co do obsady to nie wiemy jeszcze, pewnie zostanie 8 kolcobrzuchów i będą miały raj na ziemi  Wink

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #110 : Kwiecień 03, 2009, 13:31:00 »

To pod kamienie dać styropian albo kratkę od filtra podżwirowego tak, żeby nie stały na dnie i zasypać to piaskiem. GSP chyba nie kopią więc nie odsłonią z czasem styropianu. Lepiej stawiać kamole na dnie na jakiejś podkładce stałej,  niż na piachu, nawet bez kopiących ryb piach może się rozmyć i katastrofa wielce prawdopodobna (np pompka cyrkulacyjna odpadnie od szyby i się ustawi tak nieszczęśliwie, że wypłucze piach spod kamienia).

Jak w 2 osoby siedzicie w akwarystyce to macie ten luksus, że możecie kubły czyścić częściej, tak jak się czyści mechaniczne filtry, zawsze to 2 pary rąk do pracy zamiast jednej Wink Też miałem taki plan (jeden kubeł biologia, drugi mechanika) ale przechodzę na mechaniczny wewnętrzny bo nie chce mi się kubła odpinać Smiley

DSB - deep sand bed - gruba warstwa bardzo drobnego piachu w której dolnych warstwach robią się warunki beztlenowe i działa jako denitryfikator. Górne warstwy przerabiają amoniak do azotanów, a niżej w warunkach prawie beztlenowych azotany są przerabiane do azotu atmosferycznego i sobie bąbelkują do atmosfery Smiley jakoś tak to chyba działa. Tylko ustrojstwo dojrzewa dość długo i wymaga sporej cyrkulacji przy piachu. U mnie nie wiem jak działa, bo chwilowo całe dno mam w sinicach więc żadne inne bakterie tam raczej nie żyją...

No ja mam właśnie coś w stylu granitu, tylko jasne, biało-kremowe. Po mojemu wszystko właściwie można do takiego zbiornika włożyć, wapienie, piaskowce, marmury, granity i granitopodobne.

No to faktycznie będą miały sporo miejsca, ja bym coś dołożył Wink

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #111 : Kwiecień 03, 2009, 18:39:32 »

Wnieśli zbiorniczek do salonu w " czterech chłopa"   Wink. Trochę mi zbiornik do Tanganiki przypomina bo jest długi i szeroki.
W salonie będzie wyglądał cudnie, tylko muszę dobrze przemyśleć dekoracje, ale na to jeszcze czas.
Za robienie szafki się właśnie wzięli. Mamy to szczęście, że mamy fajnych sąsiadów. Nie dość, że pomogli wnieść akwarium do salonu to jeszcze robimy z nimi razem szafkę.

Ducze- doceniamy to, że mamy podobne pasje, które są bardzo pracochłonne (konie, psy, ryby). To strasznie dużo ułatwia no i miło jest coś razem robić  Wink.
Jakbym sama się akwarystyką interesowała to nie chciałabym w tym momencie żadnego akwarium.

A co do sumpa to jest jednak 112 litrów Smiley z czego się bardzo cieszę. Musimy go jednak trochę przerobić ( sam sump- przegrody).
Kilogramy ceramiki są już zakupione.... A do kubełków damy chyba tylko gąbkę jako mechaniczną filtracje ( z czasem jak będzie ok to się może zrezygnuje z 1 kubła).
Boję się strasznie zakwitu wody w takim akwarium...co robić żeby go uniknąć?

A co do ryb- to jak zobaczyłam jakie duże to akwarium to chyba będzie trzeba coś dokupić żeby strasznie pustawo nie było. Ale chciałabym jednak żeby to było jednogatunkowe akwarium z Tetraodonami. Może pokuszę się o te biocellatusy. Na razie kolcobrzuchy siedzą w głębokiej depresji w 126 litrach.
Myślę, że przynajmniej 2 tygodnie będzie trzeba poczekać od zalania zanim je wpuszczę. Podłączymy 1 filtr biologiczny i myślę, że powoli sobie dojrzeje Wink

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #112 : Kwiecień 03, 2009, 19:52:13 »

ducze, nie mam w tej chwili czasu na czytanie całego wątku. Napisze tylko, że z nowości mam teraz: Apteronotus macrostomus, Moringua raitaborua, Lepidocephalus guntea, Schistura corica, Macrognathus pancalus, Monopterus albus, Acentrogobius brevirostris, Stigmatogobius sadanundio, Corydoras pygmaeus, Polypterus delhezi, Brachirus selheimi.

Mam w chwili obecnej urlop, więc nie pogadamy, ale zapraszam do odwiedzin i czytania tego, co jest napisane na zbiornikach... Nie wszystkie ryby przecież widać na pierwszy rzut oka, a jeżeli kumasz coś z łaciny, zorientujesz się, co gdzie pływa.

Pozdrawiam, Łukasz

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #113 : Kwiecień 04, 2009, 00:31:50 »

hatiras- a masz jakieś ciekawe Tetraodony ?

A tak a propo to co to za zaśmiecanie mojego wątku, takie rzeczy to na priv  Wink.

A o nowym akwa zrobimy inny wątek bo 300 litrów to już niestety historia  Wink

pozdrawiam

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #114 : Kwiecień 04, 2009, 23:20:55 »

Arashi  zgadzam się z ducze co do sumpa im większy tym lepiej powinien mieć chociaż pojemność akwarium ale większy też może być nic nie zaszkodzi.Akwarium na razie wydaje Ci się duże, ale potem zmaleje też tak miałem jak pierwszy raz kupiłem bańkę 500 l 14 lat temu, teraz jak patrzę na to akwarium to takie małe że nie wiem co tam wpuszczać.Ja wystrój chcę zrobić z martwej skały tylko muszę dorwać gdzieś w jakiejś normalnej cenie, no i taką imitacje namorzynów ale nie wiem jak to powstawiać żeby się trzymało. Do nowego akwarium wlej wodę w której teraz przebywają i dolej świeżej ,a przed wpuszczeniem ptysi zlej prawie całą wodę z tego akwa w którym są i wężykiem dolewaj pomału wody z akwarium docelowego żeby się pomału przyzwyczaiły do "nowej" wody, będą w mniejszym szoku.
A teraz hatiras Ty chyba chcesz przyprawić mnie o zawał masz Moringua raitaborua ile kosztuje?przydała by się do mojego estuarium . Jak mówię w sklepach że chcę takie ryby co wymieniłeś oprócz kirysków to dzwonią od razu po karetkę bo jakiś wariat przyszedł. Przenieś się ze swoim sklepem na pomorze.
Acentrogobius brevirostris to jakaś babka? bo chyba jakaś nieaktualna nazwa no i terapony jaruba przywieź niech chociaż jeden z nas ma na tym wątku bo ja się nie doczekam odkąd zamówiłem to się nie goliłem i broda do pasa mi sięga Smiley . Odezwij się nieraz na tym forum bo oprócz tego wątku to nie mam z kim pogadać.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 23:43:15 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #115 : Kwiecień 05, 2009, 10:32:11 »

Też mi się rzucił w oczy ten purpurowy makaron Wink dzisiaj przejdę się do sklepu zobaczyć jak to w rzeczywistości wygląda. Faktycznie terapony by się przydały Wink
W sumie szukając argusów we Wrocławiu znalazłem gościa sprowadzającego ryby wszelakie, który twierdzi, że wszystko sprowadzi Smiley argusy zielone po 12pln czyli połowa ceny sklepowej. Niestety te które przyszły były w słabej formie i kwarantanny nie przetrwały. Jestem umówiony po świętach z argusami to pogadam o jakiś innych ciekawostkach.

ps. Arashi, skoro to akwarium już nieaktualne to chyba już takie rozmowy obok tematu są niegroźne Wink

Co do zakwitu to nie wiem, może zostawcie na początku ten filtr z węglem i powinno być OK.

Arashi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #116 : Kwiecień 05, 2009, 11:45:35 »

Ducze- możesz zapytać tego gościa czy ma jakieś kolcobrzuchy inne niż nigriviridis?
Wiem, że czasami ale bardzo rzadko można się natknąć na fluvatilisy.

Z tym zaśmiecaniem to przecież sobie żartuję .
Szafka z pokrywą jest już prawie gotowa, może dziś stanie na niej akwarium, a z nowym zbiornikiem przeniosę się  pewnie na "forum duczego ".

Myślę, że sump 112 litrów wystarczy. Jeszcze komin zapchamy bioceramiką i będzie ok  Wink

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #117 : Kwiecień 05, 2009, 12:07:32 »

Amoya (Acentrogobius) brevirostris, tu jest wszystko wyjaśnione, http://www.flickr.com/photos/melop/120150628/ , chociaż nie wiem na ile to info jest aktualne, bo i na fishbase nic nie wygrzebałem...

Ostatnio w firmie pod Berlinem widziałem trochę Tetraodon'ów, ale ceny zaporowe...niestety. T.suvattii, 4cm w zakupie około 60zł...
Ducze, gdybyś chciał mogę zamówić do sklepu: Scatophagus argus ~4,5cm 12zł, Selenotoca multifasciata 3cm 15zł, Monodactylus argenteus 4cm 30zł.
Pozdrawiam, Łukasz

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #118 : Kwiecień 05, 2009, 12:17:37 »

a z nowym zbiornikiem przeniosę się  pewnie na "forum duczego ".

Chyba nie mowisz powaznie, mam nadzieje ze nie pozbawisz nas obejzenia nowiuskiego baniaczka ?
A faktycznie terapony sa piekne
http://www.fishing-forum.org/blog/arara/fishph/kotohiki-thumb-450x219.jpg
http://habitatnews.nus.edu.sg/guidebooks/marinefish/photos/275.jpg
http://www.wildsingapore.com/wildfacts/vertebrates/fish/terapontidae/jarbua/040919sntd7091m3.jpg

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #119 : Kwiecień 05, 2009, 14:21:06 »

Purple spaghetti-eel (Moringua raitaborua) siedzi już w woreczku i się "zasala" Wink Fajne rybki. Faktycznie jak na Wrocław to jest kilka zwierzaków, których nigdzie wcześniej nie widziałem! Moringue kupiłem 1 sztukę, na oko ze 20cm za 20pln, więc cena jak najbardziej do przyjęcia. Trochę mniej fioletowa niż na zdjęciach w necie ale może w akwarium nabierze wigoru. Jest ich jeszcze całkiem sporo, więc chyba Drago, czeka Cię wycieczka do Wrocławia Wink i takie fajne rybcie tuż pod moim domem Wink brachirusy selheimi też fajne, ale najpierw muszę się uporać z sinicami przed kolejnymi zakupami, z tym purple-eelem nie mogłem się powstrzymać Wink

hatiras, to napisz jak to zorganizować, żeby zamówić u Was 2albo 3x Scatophagus Argus?

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Drukuj  

Skocz do: