Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 60 l - czy wszystko ok?  (Przeczytany 1497 razy)
pkwiatkowski
Nowy
*

« : Marzec 14, 2009, 11:21:52 »

- litraż - 60 L
- parametry - temp 28C; twardość i pH nie mierzę narazie nie mam czym,
- rośliny tak jak widać na zdjęciu: anubiasy, moczarki, jakięs trawki,
- ryby: 5 neonów, 1 ramirez, 2 gupiki, 2 zbrojniki (1 - 6cm, 2 - 23 cm),
- filtr Aquael fan 2 plus
- działa kilka miesięcy, planowałem głównie pod ramirezy ale coś nie tak szło, mam problemy z porostem roslin, nie wiem czemu.

Czy wszystko wyglada ok?

Foty z dzisiaj:

k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2009, 09:19:51 »

Co do ramirez to zacytuję chociażby Wikipedię: "Potrzebuje kryjówek wśród gęstej roślinności, korzeni lub kamiennych grot.", popatrz do siebie...
Jeżeli ten drugi zbrojnik ma rzeczywiście 23 CM, to jest o dużo za duży na akwarium 60L, zdecydowanie oddać do sklepu albo jakiemuś znajomemu, jedna ramireza podobnie. Daj zdjęcie tego zbrojnika tak z ciekawości.
Z roślin co ci szybko zarośnie: Kabomba, Żabienice, może trochę mchu.
Załóż jakieś tło, choćby czarny bristol na tył akwa, dopisz dodatkowo co ci to akwarium oświetla, pokrywa, belka, DIY? Ile źródeł światła i ile wat. Podaj rozmiary akwa w CM.
Jeżeli akwa działa kilka miesięcy to gratulacje, ani śladu glona na szybie (a widzę że okno blisko), czyściutki żwirek, kryształ woda z dwoma korzeniami w środku, no cacy, na pewno kilka miesięcy?

Co do ryb, zdecyduj się na coś, neon to ryba stadna i dobrze wygląda w grupie 20 i więcej, gupik też się słabo w parce prezentuje (o ile to parka)  więc albo wybierz gupiki albo neonki i dokup jednego albo drugiego, jak gupiki to w proporcjach samce/samiczki.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
pkwiatkowski
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2009, 11:03:23 »

Co do ramirez to zacytuję chociażby Wikipedię: "Potrzebuje kryjówek wśród gęstej roślinności, korzeni lub kamiennych grot.", popatrz do siebie...
Jeżeli ten drugi zbrojnik ma rzeczywiście 23 CM, to jest o dużo za duży na akwarium 60L, zdecydowanie oddać do sklepu albo jakiemuś znajomemu, jedna ramireza podobnie. Daj zdjęcie tego zbrojnika tak z ciekawości.
Z roślin co ci szybko zarośnie: Kabomba, Żabienice, może trochę mchu.
Załóż jakieś tło, choćby czarny bristol na tył akwa, dopisz dodatkowo co ci to akwarium oświetla, pokrywa, belka, DIY? Ile źródeł światła i ile wat. Podaj rozmiary akwa w CM.
Jeżeli akwa działa kilka miesięcy to gratulacje, ani śladu glona na szybie (a widzę że okno blisko), czyściutki żwirek, kryształ woda z dwoma korzeniami w środku, no cacy, na pewno kilka miesięcy?

Co do ryb, zdecyduj się na coś, neon to ryba stadna i dobrze wygląda w grupie 20 i więcej, gupik też się słabo w parce prezentuje (o ile to parka)  więc albo wybierz gupiki albo neonki i dokup jednego albo drugiego, jak gupiki to w proporcjach samce/samiczki.

a była by szansa żeby się zająć tymi Ramirezami.
fotke zbrojnika wrzuce.
a jesli chodzi o tlo to zastanawialem się nad czarna tapeta samoprzylepna albo plytami korkowymi.

pkwiatkowski
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2009, 13:00:20 »

nowe foty (obiecany zbrojnik):

jakieś komentarze, proszę.

A tego zbrojnika oddam za darmo, może ktoś chcę i mieszka w Gliwicach.

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2009, 13:07:30 »

To zbrojnik lamparci . Nie wiem czy ktoś go zechce :/

k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2009, 15:32:08 »

Nadal nie podałeś oświetlenia i rozmiarów akwarium, posty można edytować, więc nie nabijaj pisząc jeden pod drugim. Co do możliwości zajęcia się ramirezami, możliwość jest zawsze, co prawda często uzasadniona zasobnością portfela lub pomysłowością. Dosadź roślin, poczytaj jak się planuje (rośliny na I, II, III plan), zrób jakieś groty z kamieni, broń boże zameczek Tongue, oddaj za dużego zbrojnika i inne rybki w małych ilościach i dokup ramirezy tak, żebyś miał 4-5 sztuk, tylko powoli i nie wszytko naraz.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
pkwiatkowski
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2009, 15:54:11 »

Nadal nie podałeś oświetlenia i rozmiarów akwarium, posty można edytować, więc nie nabijaj pisząc jeden pod drugim. Co do możliwości zajęcia się ramirezami, możliwość jest zawsze, co prawda często uzasadniona zasobnością portfela lub pomysłowością. Dosadź roślin, poczytaj jak się planuje (rośliny na I, II, III plan), zrób jakieś groty z kamieni, broń boże zameczek Tongue, oddaj za dużego zbrojnika i inne rybki w małych ilościach i dokup ramirezy tak, żebyś miał 4-5 sztuk, tylko powoli i nie wszytko naraz.

wymiary akwarium 60 x 35 x 30
oswietlenie jest pod orginalna pokorywa hmm juz nie widac jaka moc ale wiem ze kupowalem specjalna na porost roslin. Zaczne od robienia kryjowek i roslin, dzisiaj rozpoczelem podawanie co2 przez bimbrownice, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pokazały się również slimaki Sad

Znalazłem moc świtlówki tylko 15 W GROLUX

Rosliny nie chcą sie utrzymywać, liscie gnija albo sa oskubane. Wode wymieniam regularnie raz na tydzien 15%
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 12:12:18 wysłane przez pkwiatkowski » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: