No cóż, historia tego zbiornika zaczęła się jakieś 5 lat temu - kupiłem okazyjnie z ekspozycji w zaprzyjaźnionym sklepie - wcześniej miałem bańkę 375 L (standardowa:150x50x50 - ale to zupełnie inna historia). Po powiększeniu otworu w ścianie, wstawieniu, zalaniu (woda z filtra RO) itp zamieszkały w nim palety (ok 15 szt wielkości od 12 do 18 cm) + skalary. Niestety, po 2 latach sprawy zawodowe wygnały mnie z kraju na jakiś czas i moje "ślicznoty" nie wytrzymały rozłąki - zostały same "żaglowce", które mieszkały same jeszcze jakiś rok. Następnie, po kapitalce zamieszkały w nim tęczanki w odmianach:
-Trójbarwna 6szt
-Boesemana 2szt
-Neonowa 6szt
-Czerwona 6szt
Poza tym: 1 Pimelodus Pictus (śliczny), 2x "mułojad, 1x "ostronos", 6x glonojad w różnych odmianach (te numerowane L...) i to chyba tyle. Z pewnością dojdzie jeszcze kilka tęczanek, jak tylko uda mi się dokupić. Jesli chodzi o rośliny, to trzymam się tego, co zawsze u mnie rosło: Kryptokryna (zwartka) Aponogentolistna, Nadwódki (niektórzy mówią "orzechy" ) oraz malutka kryptokorynka w pierwszym planie po lewej (nie pamiętam nazwy). Dodatkowo: dwie odmiany żabienic: czerwona i sercowata oraz niedawno kupione mchy w 5 odmianach. Podłoże: zwykły żwir (ze żwirowni - wchodzą 4 wiadra:) ) granulacja ok 3mm, warstwa od 5 do 12cm. Wodę zmiękczam (mam w kranie bardzo twardą, tw całkowita GH ok 27 st n, węglanowa KH ok13 st n) przy dolewaniu -przez filtr wodociągowy z wkładem zmiękczającym.
Oświetlenie:
własnej produkcji obudowa 4x36 W, świetlówki różnej barwy, sterowane 2 zegarami (świt i zachód)
Filtracja:
sump ok 200L netto pod zbiornikiem (wypełnienie: żwr, gąbka,kationit) + głowica Hagen (teoretycznie 2000L/h ) może dołożę jeszcze mały filtr kubełkowy z lampą UV - będzie mniej "mułku" do odsysania
Pielęgnacja:
karmienie - wiadomo
raz na 3 tygodnie: odmulanie - spuszczenie ok 100L, przycięcie roślin itp (ok 2h)
czyszczenie przedniej szyby: wg potrzeb.
Zdjęcie w podpisie (z dużym korzeniem po prawej) jest z dzisiaj, pozostałe to wystrój po paletach.
To taki "telegraficzny" skrót
Ps
Zdjęcie całej ściany to już nie dzisiaj. A pomysł ze ścianą działową wypełnioną akwariami też przewija mi się przez głowę, na zmianę z jednym, b. dużym zbiornikiem jako ścianą działową