Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Średni budżet potrzebny do [...]  (Przeczytany 9971 razy)
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Lipiec 10, 2009, 13:32:05 »

Mi ten kosztorys Mars_2000 wydaje się strasznie nie trafiony ... nazwałabym to poprostu nie udane zakupy Tongue Z niektórych rzeczy mógł być całkiem zrezygnować inne zastąpić tańszymi lecz nie gorszymi lub nawet lepszymi odpowiednikami a wtedy na inne bardziej znaczące rzeczy nie musiał bys żałować kasy i kupił byś droższe ale o niebo lepsze  a zamknoł byś się w podobnym budżecie a miał byś znacznie lepszy sprzęt

A jakieś konkrety ?
Zakładając, że szkło zostawiam takie jak jest, czyli efektownie wyglądające APP, zamiast zwykłego sześcianu i nie mając czasu na szukanie i preparowanie odpowiedniego korzenia i żwirku, to na jakim sprzęcie mógłbym zaoszczędzić ?
Dodam tylko, że filtr Fluvala wybrałem ze względu na jego małe rozmiary wśród filtrów wewnętrznych (to był akurat czynnik decydujący - nie cena).
W grę wchodził jeszcze tylko mniejszy Tetra In400, ale ostatecznie wziąłem Fluvala o trochę większej wydajności.
I wiem, że generalnie to i za połowę jego ceny mógłbym dostać coś równie dobrego. Ale akurat tej opcji świadomie nie zakładałem.

Tak więc, pole manewru na oszczędności się zmniejsza. Rośliny ? Grzałka ? Testy paskowe ?
Komentarze z przykładami mile widziane. W końcu kto wie czy za jakiś czas nie będę czegoś modyfikował, a każda cenna uwaga się przyda  Good !.
Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 13:36:21 wysłane przez Mars_2000 » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #31 : Lipiec 10, 2009, 15:39:22 »

Efektownie wygladające? profil imo wcale nie wyglada efektownie bo zniekształca obraz na szkle mógłbyś zaoszczędzić jakiś 80zł spokojnie ,
Pokrywa za 107? i jeszce trzeba zainwestować w przeróbkę? - ani to ładne ani praktyczne - w cenie pokry z przeróbką łacznie miał być efektowną i wygodna belke oswietleniowa której nie trzeba by przerabiac,
Podkładka ? spokojnie starczył by kawałek pianki pod panele - koszt groszowy ,
Żwir...hym napewno można znależc taniej nie koniecznie akwarystyczny- no ale ok jak masz dokładnie taki jaki chciałes to niech będzie..
Filtr to bym akurat wybrała lepszy i droższy kubełek Mini Kani 80 za 120z i był by juz porządny przynajmniej są rzeczy na których nie ma co oszczedzać,
Grzałkę masz duzo lepszą aquaela nietłukacą i malutką 50w easyheater za tą sama cenę  / lub równie dobra zwykła szklana aquaela a tańsza,
Czyścik magnetyczny - zbędny gadżet dużo lepiej czyści się szyby stara kartą telefoniczna czy do bankomatu
Z preparatów można zawsze zrezygnować a zastapić je czasem - ale jak kto se tam chce,
Korzeń, kokos- ? ja tam bym zainwestowała w lepszy sprzęt a taki duperele zawsze można dokupić potem ( zresztą ja mam w większości korzenie ''znaleźne'' - preparacja i poszukiwania to tez niezła zabawa)
Rośliny -''anubias moczarki i itp''? to sporo wydałes na te rosliny a akwarium tylko 60l. ... nie wiem ja tam bym kupiła taniej - np. na forum a wiele osób - w tym ja oddaje rosliny za darmo...
Termometr - no niech bedzie Wink
Co2- a co to za Co2 za 16 z?Huh 
A i jeszce testy - paskowe to wywalanie kasy - ich wskazania sa tak dalekie od rzeczywistych że wcale nie ma sensu ich kupować - ale gdybyś nie kupił tak drogiego szkła stać by się było spokojnie na kropelki
Następnym razem przemyśl lepiej zakupy bo szukasz oszczędności tu gdzie nie trzeba a przepłacasz tu gdzie można taniej.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 15:42:32 wysłane przez ala » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 10, 2009, 16:45:59 »

Zakładając, że szkło zostawiam takie jak jest, czyli efektownie wyglądające APP, zamiast zwykłego sześcianu

efektownie wyglądającego? niby pod jakim względem jest to efektowne? pod względem zniekształcania ?
Mateusz 120l
Zainteresowany
**

Są SUPER !

« Odpowiedz #33 : Lipiec 11, 2009, 13:08:39 »

Założyłem sobie ostatnio trzecie akwarium...
63 llitry i zapłaciłem 250 zł
za :

szkło Diversa
Grzałka z termostatem 50 vatt
filtr kaskada 500 z aqauszut
bio ceramika
podłoże z florana i czarny żwirek
świetlówkę z Obi (akwa otwarte)

i to chyba wszystko

miałem swoje skałki korzenie i rośliny
i ryby

Moje akwaria:
54 litry-czarne wody
80x35x45 126 litrów
63l Proste "iwagumi" (początki)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Lipiec 12, 2009, 12:25:02 »

właśnie zakładam 80 l :
akwarium (75x30x35) z pokrywą, kupione w sklepie 183 zł.
piasek kwarcowy + piasek rzeczny 10 l. - 40 zł.
filtr wewnętrzny http://www.allegro.pl/item684747298_filtr_wewn_aquael_turbo_350l_30_150l_hit.html 41,50 zł.
grzałka z termostatem 100 w 29,90 zł.
razem około 300.-
(rośliny i rybki z własnej hodowli)

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 15, 2009, 20:05:07 »

efektownie wyglądającego? niby pod jakim względem jest to efektowne? pod względem zniekształcania ?

Efektownie wygladające? profil imo wcale nie wyglada efektownie bo zniekształca obraz

Ale żeście się uparli  Huh
IMHO, to  zniekształcenia są stosunkowo niewielkie. W końcu to nie kula  Tongue
Natomiast, w przeciwieństwie do typowego szkła, zachowana jest "ciągłość obrazu" , co ma w moim przypadku niebagatelne znaczenie wizualne.
Akwarium jest tak usytuowane, że patrzy się na nie właśnie głównie pod kątem 40-60O od prawego boku i dzięki temu wszystko ładnie widać.
Poza tym, to kwestia gustu (a o tym to chyba się nie powinno dyskutować). Takie się nam podobało i takie jest.

W konsekwencji również nietypowa pokrywa musi być , a zatem ...

Pokrywa za 107? i jeszce trzeba zainwestować w przeróbkę? - ani to ładne ani praktyczne - w cenie pokry z przeróbką łacznie miał być efektowną i wygodna belke oswietleniowa której nie trzeba by przerabiac

Z tą opinią mógłbym się zgodzić, ale w przypadku typowego kształtu akwa. W przypadku profilu APP nie ma za bardzo wyboru.

BTW, w którym miejscu to jest nieładne i niepraktyczne ? Ciekawa opinia. Zwłaszcza wiedząc, że pokrywy od dołu w ogóle nie widać jak jest nałożona na szkło, a druga lampka ma tak umieszczony włącznik, że wystarczy podnieść otwieraną klapkę do wsypywania pokarmów, aby ją włączyć/wyłączyć. Czysta ergonomia  Grin

Podkładka ? spokojnie starczył by kawałek pianki pod panele - koszt groszowy ,
Żwir...hym napewno można znależc taniej nie koniecznie akwarystyczny- no ale ok jak masz dokładnie taki jaki chciałes to niech będzie..
Filtr to bym akurat wybrała lepszy i droższy kubełek Mini Kani 80 za 120z i był by juz porządny przynajmniej są rzeczy na których nie ma co oszczedzać,
Grzałkę masz duzo lepszą aquaela nietłukacą i malutką 50w easyheater za tą sama cenę  / lub równie dobra zwykła szklana aquaela a tańsza,
Czyścik magnetyczny - zbędny gadżet dużo lepiej czyści się szyby stara kartą telefoniczna czy do bankomatu
Z preparatów można zawsze zrezygnować a zastapić je czasem - ale jak kto se tam chce,
Korzeń, kokos- ? ja tam bym zainwestowała w lepszy sprzęt a taki duperele zawsze można dokupić potem ( zresztą ja mam w większości korzenie ''znaleźne'' - preparacja i poszukiwania to tez niezła zabawa)
Rośliny -''anubias moczarki i itp''? to sporo wydałes na te rosliny a akwarium tylko 60l. ... nie wiem ja tam bym kupiła taniej - np. na forum a wiele osób - w tym ja oddaje rosliny za darmo...
Termometr - no niech bedzie Wink
Co2- a co to za Co2 za 16 z?Huh  
A i jeszce testy - paskowe to wywalanie kasy - ich wskazania sa tak dalekie od rzeczywistych że wcale nie ma sensu ich kupować - ale gdybyś nie kupił tak drogiego szkła stać by się było spokojnie na kropelki
Następnym razem przemyśl lepiej zakupy bo szukasz oszczędności tu gdzie nie trzeba a przepłacasz tu gdzie można taniej.

Co do żwirku, roślin, korzenia, CO2. To fakt, zapewne przepłacone - zwłaszcza rośliny lub nawet niepotrzebnie kupione - tabletki z dwutlenkiem węgla. Jak potem widziałem rośliny chociażby na allegro po ile chodzą, to trochę się zeźliłem (ale na siebie wyłącznie).
Czyścik - jeszcze nie wiem...na razie faktycznie sobie "wisi" w rogu i z niego nie korzystałem.
Filtr kubełkowy odpadał w moim przypadku (brak miejsca na jego schowanie oraz głośność). Generalnie, to wiem, że taki byłby lepszy, ale bez przesady...toć to  pierwsze moje i do tego dość małe akwarium i wewnętrzny zapewne zda egzamin w jego przypadku bardzo dobrze.
Grzałka - może ta co piszesz byłaby lepsza.

To tyle z mojej strony. Tak jak widzę, to na tym wszystkim ze 100 pln dałoby się zaoszczędzić. Ale, podpierając się sloganem z pewnej reklamy "radość z akwarium i wdzięczność dziecka BEZCENNE, a za wszystko inne zapłacisz....no właśnie  Good !
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 20:07:53 wysłane przez Mars_2000 » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #36 : Lipiec 16, 2009, 05:00:30 »

Ale żeście się uparli  Huh
 Ale, podpierając się sloganem z pewnej reklamy "radość z akwarium i wdzięczność dziecka BEZCENNE, a za wszystko inne zapłacisz....no właśnie  Good !
Nie uparli tylko sam pytałeś co złego widzę w tych zakupach
W konsekwencji również nietypowa pokrywa musi być , a zatem ...
Z tą opinią mógłbym się zgodzić, ale w przypadku typowego kształtu akwa. W przypadku profilu APP nie ma za bardzo wyboru.

BTW, w którym miejscu to jest nieładne i niepraktyczne ? Ciekawa opinia. Zwłaszcza wiedząc, że pokrywy od dołu w ogóle nie widać jak jest nałożona na szkło, a druga lampka ma tak umieszczony włącznik, że wystarczy podnieść otwieraną klapkę do wsypywania pokarmów, aby ją włączyć/wyłączyć. Czysta ergonomia  Grin
Własnie jest wybór belka! chym nie wiem jak zrobiłes swoja pokrywę bo jej nie widziałam ale choć by nie wim jak była ładna niedorówna w estetyce belce napewno - a już szczególnie belka ładni9e by sie prezentowała na wybranym m( imo nie trafnie ) przez Ciebie szkle.
Filtr kubełkowy odpadał w moim przypadku (brak miejsca na jego schowanie oraz głośność). Generalnie, to wiem, że taki byłby lepszy, ale bez przesady... .
Ale widzę że to Ty strasznie uparty jesteś ... a sam pytałeś . FIltr który Ci poleciłam nie wydaje żadnych dźwięków! - w przeciwieństwie do wewnetrznego który wybrałeś - więc mi nie mów że za głosny by był, pozatym nie jest taki brzydki abyś musiał go chować koniecznie i może być postawiony na tym samym poziomie co akwa.
Tak jak widzę, to na tym wszystkim ze 100 pln dałoby się zaoszczędzić
100 złotych tylko na tym na czym się zgodziłeś  Smiley ale dobre i 100 juz by było na filtr lepszy albo na testy kropelkowe  Smiley

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Lipiec 16, 2009, 08:40:14 »

Ala,
Rozumiem Twoje komentarze, które wskazują właściwy kierunek.
Ale, niestety, ilość pewnych ograniczeń jakie my mieliśmy do pokonania, aby móc założyć to nasze akwarium była na tyle duża, że świadomie musiałem zrezygnować z pewnych rzeczy (jak np. filtr kubełkowy).

Nie chcę, się już rozpisywać, bo powstaje nam trochę OT dotyczący mojego akwarium w temacie poświęconym ogólnie budżetom (ostatecznie możemy się przenieść tutaj  Good !  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25363.0  i dalej sobie z przyjemnością dyskutować  Cheesy ), ale skomentuję krótko tylko 2 rzeczy:

a) Belka vs. pokrywa
Może nie wiem dokładnie o jaki typ belki chodzi, ale z tego co się orientuję, to belki nie zakrywają całej powierzchni akwarium, zgadza się ?
I wówczas chociażby ze względów czysto funkcjonalnych nawet najładniejsza i najlepsza belka odpada.
A pokrywa, którą mam jest "firmowa" z zestawu Diversa APP (szczegóły tutaj: http://www.diversa.info.pl/prod_93_Pokrywa_z_tworzywa_60x30_APP_.html). Może wytłumaczysz mi gdzie ma feler, bo ja naprawdę nie wiem co w niej jest brzydkiego  Huh
Jedyny słuszny zarzut do niej, to zbyt słabe oświetlenie montowane firmowo (świetlówka o mocy 15 W jedynie), które ja po prostu wzmocniłem dodatkową listwą świetlówkową i dorobiłem odbłyśnik z folii alu, aby chociaż trochę zbliżyć się do zalecanej mocy światła 0.5W/litr.

b) Filtr kubełkowy. Zakładam, że polecany przez Ciebie, jest faktycznie cichy, ale z pewnością nie jest mały  Shocked.  Toć to pudło o wymiarach 19/17/32 jest wysokie prawie jak moje akwa i po szerokości to też ok. 1/3 zbiornika. Coś takiego stawiane gdziekolwiek odpada.
Akwarium stoi w pokoju dziecka i chwila nieuwagi może doprowadzić do poważnej awarii (rozszczelnienie, upadek, itp...).

Podsumowując, cieszę się z jednego. Po Twoim przykładzie widać, że są ludzie na forum, którzy mają czas na to aby poświęcić go "żółtodziobom" i udzielić cennych wskazówek i komentarzy.
Bardzo za to dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie.  papa

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #38 : Lipiec 16, 2009, 09:02:56 »

Odnośnie oświetlenie firmowego 1x15 wat
Nie nie zbliżysz się nawet o krok do 0,5 wata nawet jak zastosujesz odbłyśnik.
A dlaczego?Odbłyśnik odbije światło ale i tak te światło jest już odbite i jeszcze raz odbije się od lustra wody i jeszcze musi przez lustro wody przejść. Chyba że zastosujesz lustro ale skupiające i to już droga zabawa a nawet nie wiem czy dostępna.
Jak sam widzisz raczej lepiej od razu zainwestować lub na dzień dobry przerobić pokrywę.

Filtr to serce systemu.Inwestycja na długie lata już nie mówiąc o przewadze na wewnętrznym czy kaskadą.
Kupując jeden porządny filtr unikasz mnóstwa kłopotów.
Przemyśl sobie to jeszcze raz a solidnie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 09:05:43 wysłane przez ala » Zapisane

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: