efektownie wyglądającego? niby pod jakim względem jest to efektowne? pod względem zniekształcania ?
Efektownie wygladające? profil imo wcale nie wyglada efektownie bo zniekształca obraz
Ale żeście się uparli
IMHO, to zniekształcenia są stosunkowo niewielkie. W końcu to nie kula
Natomiast, w przeciwieństwie do typowego szkła, zachowana jest "ciągłość obrazu" , co ma w moim przypadku niebagatelne znaczenie wizualne.
Akwarium jest tak usytuowane, że patrzy się na nie właśnie głównie pod kątem 40-60
O od prawego boku i dzięki temu wszystko ładnie widać.
Poza tym, to kwestia gustu (a o tym to chyba się nie powinno dyskutować). Takie się nam podobało i takie jest.
W konsekwencji również nietypowa pokrywa musi być , a zatem ...
Pokrywa za 107? i jeszce trzeba zainwestować w przeróbkę? - ani to ładne ani praktyczne - w cenie pokry z przeróbką łacznie miał być efektowną i wygodna belke oswietleniowa której nie trzeba by przerabiac
Z tą opinią mógłbym się zgodzić, ale w przypadku typowego kształtu akwa. W przypadku profilu APP nie ma za bardzo wyboru.
BTW, w którym miejscu to jest nieładne i niepraktyczne ? Ciekawa opinia. Zwłaszcza wiedząc, że pokrywy od dołu w ogóle nie widać jak jest nałożona na szkło, a druga lampka ma tak umieszczony włącznik, że wystarczy podnieść otwieraną klapkę do wsypywania pokarmów, aby ją włączyć/wyłączyć. Czysta ergonomia
Podkładka ? spokojnie starczył by kawałek pianki pod panele - koszt groszowy ,
Żwir...hym napewno można znależc taniej nie koniecznie akwarystyczny- no ale ok jak masz dokładnie taki jaki chciałes to niech będzie..
Filtr to bym akurat wybrała lepszy i droższy kubełek Mini Kani 80 za 120z i był by juz porządny przynajmniej są rzeczy na których nie ma co oszczedzać,
Grzałkę masz duzo lepszą aquaela nietłukacą i malutką 50w easyheater za tą sama cenę / lub równie dobra zwykła szklana aquaela a tańsza,
Czyścik magnetyczny - zbędny gadżet dużo lepiej czyści się szyby stara kartą telefoniczna czy do bankomatu
Z preparatów można zawsze zrezygnować a zastapić je czasem - ale jak kto se tam chce,
Korzeń, kokos- ? ja tam bym zainwestowała w lepszy sprzęt a taki duperele zawsze można dokupić potem ( zresztą ja mam w większości korzenie ''znaleźne'' - preparacja i poszukiwania to tez niezła zabawa)
Rośliny -''anubias moczarki i itp''? to sporo wydałes na te rosliny a akwarium tylko 60l. ... nie wiem ja tam bym kupiła taniej - np. na forum a wiele osób - w tym ja oddaje rosliny za darmo...
Termometr - no niech bedzie
Co2- a co to za Co2 za 16 z?
A i jeszce testy - paskowe to wywalanie kasy - ich wskazania sa tak dalekie od rzeczywistych że wcale nie ma sensu ich kupować - ale gdybyś nie kupił tak drogiego szkła stać by się było spokojnie na kropelki
Następnym razem przemyśl lepiej zakupy bo szukasz oszczędności tu gdzie nie trzeba a przepłacasz tu gdzie można taniej.
Co do żwirku, roślin, korzenia, CO
2. To fakt, zapewne przepłacone - zwłaszcza rośliny lub nawet niepotrzebnie kupione - tabletki z dwutlenkiem węgla. Jak potem widziałem rośliny chociażby na allegro po ile chodzą, to trochę się zeźliłem (ale na siebie wyłącznie).
Czyścik - jeszcze nie wiem...na razie faktycznie sobie "wisi" w rogu i z niego nie korzystałem.
Filtr kubełkowy odpadał w moim przypadku (brak miejsca na jego schowanie oraz głośność). Generalnie, to wiem, że taki byłby lepszy, ale bez przesady...toć to pierwsze moje i do tego dość małe akwarium i wewnętrzny zapewne zda egzamin w jego przypadku bardzo dobrze.
Grzałka - może ta co piszesz byłaby lepsza.
To tyle z mojej strony. Tak jak widzę, to na tym wszystkim ze 100 pln dałoby się zaoszczędzić. Ale, podpierając się sloganem z pewnej reklamy "radość z akwarium i wdzięczność dziecka BEZCENNE, a za wszystko inne zapłacisz....no właśnie