baniak nawoziem do tej pory PG Ferro+ (tak aby nie było więcej niż 0,6 ppm) - teraz poszedł w odstawkę,
przy podmianie, od czasu do czasu PG Macro
świetlówki (2x24 T5 z odbłyśnikami) działają 12 h/24 (w sumie, bo w ciągu dnia jest przerwa), w obsadzie nic nie zminiałem (gurami 2 szt, razbory 9 szt., otoski 3 szt, kosiarki 3 szt., prętniki karłowate 2 szt.) - więc rybek raczej nie jest za dużo...
EDIT: no i robie podmiany, wrzuciłem pistie (róznych rozmiarów - w sumie doliczyłem się 14 "sadzonek"), wodę daję kranową odstaną min. 24h i .... PIERWSZE SUKCESY
po 4 podmianach udało mi się zbić NO3 do 60 ppm - wiem, że nadal jest wysokie ale dla mnie to sukces
(biorąc pod uwagę, że w kranie mam NO3 na poziomie 20 ppm)
wodę do podmian uzdatniam K2SO4 (15 ppm, PG Micro - 4ml/20l, PG Macro - na początku dawałem ale doczytałem się że zawiera N, JBL denitrol 5 ml/20l)
jutro doleję z filtra RO (nie mam własnego więc "zamówiłem" w sklapie akwa obok) i też ją tak planuje uzdatnić - i tu pPYTANIE - czy dobrze planuje zrobic ?
co Wy o tym sądzicie ?
Aha, wszędzie piszą, że podmiany należy wykonywać co 2 dni - DLACZEGO nie codziennie
PZDR
Qter