Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Anentome helena- czy je zje?  (Przeczytany 22680 razy)
maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2011, 15:12:38 »

Mam problem może ktoś będzie zorientowany i mi pomoże. Przywlekłam do akwarium zatoczki, są bardzo malutkie, prawdopodobnie dopiero niedawno się wylęgły. Odławiam na bieżąco jak tylko jakiegoś wypatrzę. Niestety trwa to już ponad tydzień a one ciąglę skądś wychodzą. Boję się że przestanę nad nimi panować i w końcu zamienią się w plagę. Zastanawiam się czy wsadzić helenkę żeby przetrzebiła towarzystwo. Tylko czy helenka nie pożre ampularii? To spory osobnik, ale jestem z nim mocno związana uczuciowo Grin i wolałabym nie ryzykować jego utratą.
Może ktoś coś doradzi Huh
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #16 : Marzec 17, 2011, 15:18:32 »

helenki dorastają do ok 1,5 cm i jedzą ślimaczki raczej mniejsze od siebie.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #17 : Marzec 17, 2011, 19:39:36 »

myślę że dorosłem ampularii helena nie da rady upolować, ale z młoda nie będzie miała problemów

mmmm12mm
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 17, 2011, 21:08:10 »

Anentome helene konsumuje ślimaki.
Z moich obserwacji wynika, że preferuje: rozdętki, zatoczki, małe ampularie, małe świderki, ampularie,  świderki.
I w powyższej kolejności się do ślimaków dobiera.

Wiem/widziałem/zauważyłem, że dwa ślimaki anentome potrafią posłać na tamten świat dorosłą ampularie (3-4 cm skorupki).

Wśród znajomych, którym dałem po jednym ślimaku mordercy nie zanotowano zgonów dorosłych ampularii. Chociaż to niewiele znaczy Smiley.

I tak sam/sama musisz podjąc decyzje.

------------------------------
Amator
dioobol
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2011, 07:22:38 »

Ja mam w akwa Helenki razem z kilkoma Amulariami. Helenki ich nie ruszają jedynie jak są młode Ampularie to się to nimi częstują co mi nie przeszkadza.
maffdet
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 18, 2011, 12:09:30 »

Serdeczne dzięki za pomocne informacje. Moja ampularia jest wielka więc chyba da radę. Wpuszczę jedną helenkę i będę ją obserwować  Wink
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 29, 2011, 23:06:09 »

Tak dla informacji, clinthonów i neritin też raczej nie obskubią. Mam dwa clinthony, jedną neritine oraz 5 helenek. Póki co wszystkie żyją w zgodzie i nie doszło do pożarcia któregoś ze ślimaków.
Zobaczymy co będzie jak helenki będą już dojrzałe.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 26, 2011, 12:40:37 »

MAM PYTANIA 2 szt Cheesy

Czy na niżej przedstawionym foto to Helenka Huh
I jeśli tak czy jedzą one Krewetki Huh

fotka ogromna toteż link a nie fotka Wink

http://images41.fotosik.pl/568/b84d4653ef9510a5.jpg

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 26, 2011, 22:14:37 »

Czy na niżej przedstawionym foto to Helenka Huh
I jeśli tak czy jedzą one Krewetki Huh
Tak, to helenka. Na krewetki nie polują, ale żadnej padlinie nie przepuszczą.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 28, 2011, 21:31:08 »

A tak z ciekawości - czy Wam też heleny zjadły wszystkie ślimaki oprócz świderków ? W sumie na końcu ostało mi się tylko trochę małych świderków, a całe dno akwarium zaścielone było skorupami...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 28, 2011, 21:38:48 »

u mnie zjadły wszystkie inne gatunki ślimaków ze świderkami włącznie. a wydawałoby się, że jest ich tak dużo, że nie da się ich wytępić. co ciekawe helenki nie polują na siebie wzajemnie, nawet kiedy populacja jest bardzo zagęszczona.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 29, 2011, 09:08:05 »

Ja od wczoraj jestem dumną posiadaczką 2 sztuk  Cool Jak tylko wrzuciłam im zatoczka to się za niego zabrały, muszę założyć hodowle ślimaków żeby je wykarmić Cheesy
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 29, 2011, 09:12:06 »

Gosiek, jak chcesz to ci podeśle, tylko napisz ile Cheesy 10, 100, 1000  Grin  Good !

U mnie w baniaku buszują na razie 2 szt ale postępów nie widzą a ślimaków ciągle przybywa, dziś prawdopodobnie stanę się posiadaczem kolejnych 5 szt Tongue,
zobaczę, czy dadzą radę Smiley

19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 29, 2011, 14:05:44 »

Ilościowo można dobierać jedną hellenkę na 10L wody.
Do zera nigdy nie wytępią innych ślimaków.
Nawet jak porządnie przetrzebią populację innych ślimaków to sobie poradzą jedząc zwykły pokarm.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 29, 2011, 20:55:32 »

Ilościowo można dobierać jedną hellenkę na 10L wody.
Do zera nigdy nie wytępią innych ślimaków.
U mnie 5 helenek wytępiło do zera całe hordy świderków i zatoczków w 120L akwarium. W tej chwili helenki są jedynymi ślimakami tam występującymi. Zajęło im to ok 4miesiące. Po 6 miesiącach nie byłem w stanie wypatrzyć już nawet jednego świderka.
Gdybym wprowadzał helenki od nowa, to wprowadziłbym tylko 2 sztuki. Myślę, że pozwoliłoby to na zachowanie pewnej równowagi w populacjach wszystkich gatunków ślimaków.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: