Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Anentome helena- czy je zje?  (Przeczytany 22667 razy)
mar33cki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Sierpień 09, 2011, 11:28:35 »

ja ze ślimaków mam: 3 helenki, 1 średnią ampularię, trochę zatoczków
wszystko razem ponad miesiąc, populacja zatoczków drastycznie spadła, mało który urasta do 4mm  Cheesy, mam wrażenie że wszystkie nie znikną, taka równowaga zapanowała
natomiast jak chodzi o Ampularię to kilka razy widziałem jak się spotkała "oko w oko" z kilerami i nic poza tym, spokojnie sobie żyją obok siebie.
Powiem więcej ampularia jest jednym z najbardziej widocznych i aktywnych stworzeń w moim akwa  Wink

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #31 : Sierpień 09, 2011, 15:20:30 »

helenki powinny Ci zrobić czystkę z zatoczkami , ja miałem 3 helenki teraz mam około 20

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #32 : Sierpień 09, 2011, 15:23:12 »

MAM PYTANIA 2 szt Cheesy

Czy na niżej przedstawionym foto to Helenka Huh
I jeśli tak czy jedzą one Krewetki Huh

fotka ogromna toteż link a nie fotka Wink

http://images41.fotosik.pl/568/b84d4653ef9510a5.jpg

mam helenk iokoło 20szt i krewecie około 300szt nie widziałem żeby szamały krewetki

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Sierpień 18, 2011, 09:07:36 »

mi zjadła 2 duże ampularie ..... ale helena zaczyna od łatwiejszych celów - dopiero jak nie ma nic do jedzenia to bierze się za "ampularie"

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
mar33cki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Listopad 16, 2011, 14:46:25 »

jednak się myliłem także w sprawie zatoczków - myślałem, ze kilka zostanie i będą się rozmnażać szybciej niż helenki nadążą zjadać, ale to żarłoczne skubańce  Cheesy wycięły populację w pień...
czas pokazał prawdziwe oblicze natury i helenki załatwiły ampularię  Roll Eyes szkoda, bo była już całkiem fajna i zarówno ja jak i dzieciaki się do niej przyzwyczailiśmy...

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Listopad 18, 2011, 11:01:42 »

Po pewnym niewielkim czasie mogę w 100 % stwierdzić, że helenki nie jedzą krewetek, u mnie nawet się nie brały za padnięte sztuki (bo kilka się zdarzyło Tongue)

Natomiast zatoczki, błotniarki, ampluriany i inne, nie maja szans. Nawet, jeśli zaopatrzycie się w 5 sztuk na 50l akwarium i nie będziecie widzieć postępów, to zapewniam was, że przed końcem roku od wsadzenia Helenek, nie znajdziecie już innych ślimaków Cheesy

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Listopad 18, 2011, 11:44:52 »

No i niestety w tym momencie, kiedy już nie będzie w akwarium innych ślimaków, poza helenkami, gdy ww będą miały do wyboru sucha karmę albo krewetkę po wylince... to jak myślicie, wybiorą trawę? Smiley

Różnie to bywa, dlatego nie można nikomu zagwarantować 100% bezpieczeństwa krewetek przy helenkach. Jak masz dużą populację krewetek to ubytku nie widać, bo krewetka jest wysokoenergetyczna, dlatego helenka poluje rzadko. Niestety wielu ludzi z kilkoma krewetkami i pełnym wglądem w ilość populacji donoszą o tajemniczych zniknięciach bez śladu. A w akwarium 5 krewetek i 3 helenki... Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Listopad 18, 2011, 12:37:25 »

Widzisz różnie bywa ale czy krewetki nie są za szybkie dla helenek (no chyba, że te martwe). Za ubywanie krewetek najczęściej są odpowiedzialne filtry a dokładnie ich rurki zasysające wodę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: