młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« : Marzec 22, 2009, 13:20:33 » |
|
Wreszcie zrobiłem zdjęcia i tak Akwarium 54 l 60x30x30 Podłoż drobny bazalt z domieszkami innego żwiru SPRZĘT: grzałka aquael fzn1 pokrywa 2x 15w ZWIERZĘTA: 1+3 bojownik 10 kirys Rośliny: mech jawajski cryptocoryny różne lotos nurzaniec NAWOZENIE: kulki OZDOBY - korzeń ,3 kokosy Foto( sorry naprawdę woda jest dużo jaśniejsza ,ale jak ktoś jest beztalencie w fotografii ) :
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 21:31:17 wysłane przez młodyakwarysta »
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2009, 13:24:17 » |
|
o masakra żwir do wymiany , rośliny dosadź , grzałkę zamaskuj , obsadę zmień
|
|
|
|
|
|
|
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2009, 13:49:14 » |
|
Taka obsada w 54L to jedna wielka pomyłka, ale o tym było już chyba z 10 osobnych tematów i młodyakwarytsta już na pewno wie w jakim kierunku powinny iść zmiany w obsadzie. Zbiornik: 1. Przydałoby się dolać trochę wody. Zawsze przybędzie trochę litrów i poprawi się estetyka akwarium. 2. Mało (bardzo) roślin. W dodatku ta trawka to Acorus gremineus, ładna roślinka, ale raczej bagienna niż akwariowa. Nie urośnie, a w najgorszym wypadku będzie gnić. Moja ocena na chwilę obecną 3/10.
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2009, 13:58:09 » |
|
uuuuuuułłłłłłłłłłłaaaaaaaaaaaaaaa a gdzie roślinki ?? żwirek bbbbeeee oddaj glonka ładny samiec komuś się przyda, np.mnie jeszcze sporo czytania musisz zaliczyć
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2009, 17:19:47 » |
|
No to zacznij od żwiru.Zmień na np.zwykły rzeczny 2-4 mm. Potem dosadź rośliny-zacznij od najłatwiejszych. Polecam moczarki,nurzańce,rotale,żabienice i mchy-w większości nie sprawiają trudności. Grzałke daj gdzieś w kąt,a nie centralnie na środku.Dobrze też by było jak byś założył na filtr deszczownie. Musisz oddac zbrojnika i chyba sumiki szkliste.Nie jestem jeszcze pewny co do kirysków ale niech to inni powiedzą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
mario1971000
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2009, 18:52:28 » |
|
To jest katastrofa ,dawno takiego brzydkiego baniaczka nie widziałem ,
|
|
|
|
|
|
|
Baniak123
Zainteresowany
Akawrystyka to moje hobby...
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2009, 20:02:48 » |
|
Moim zdaniem to akwarium jest obrzydliwe Obsada jest do natychmiastowej zmiany!!! Dosadz roślin, dolej wody, popracuj nad ogólnym wyglądem i jeszcze coś z tego będzie...
|
|
|
|
Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l... 3x75l dla podrostków...
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2009, 20:19:53 » |
|
Wiecie co wam powiem oceniacze? Zapomniał wół jak cielęciem był. Wszystko aż kapie dobrą radą i jeszcze lepsza zachęta z wyrozumiałością, co jest jakże niezbędne na poczatku. Po takich wypowiedziach to tylko całośc ze środka wywalić i ogórki małosolne hodować. Wstyd moi drodzy i nie bynajmniej dla kolegi który to akwarium wystawił.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2009, 20:40:39 » |
|
Szkoda, że nie dałeś wyglądu gólnego akwarium, tylko same zbliżenia. Rybki faktycznie wyglądają, jak w kamieniołomie.
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2009, 09:57:03 » |
|
. Wstyd moi drodzy i nie bynajmniej dla kolegi który to akwarium wystawił.
Popieram kolegę w 100 proc.. Popełnione zostało wiele błędów,ale człowiek się na nich uczy. Przynajmniej młodyakwarysta ma czystą wodę. To już plus i nie wrzucil zamku...dwa plusy u mnie ma:) -- Żwir bardzo jasny...za jasny praktycznie dla calej obsady(szczegolnie neony, ramirezki lubią ciemne podloze) i dodatkowo bardzo gruby...Zwirek rzeczny drobny drogo nie kosztuje. .Zastanów się nad zmianą. -- Posłuchaj Kamila921... i dorzuć wymienionych przez niego roślin.Poczytaj trochę na temat roslin .Wejdz w jakąś baze roslin. Dpasuj rosliny do Twoich możliwości swietlnych i sprzetowo-nawozowych itp. --Tło by się też przydało. Najlepiej ciemne. -- Postaraj się na spokojnie podejsc do tematu...nie przejmuj się napastliwa krytyką, a poszukaj spokojnie informacji, poczytaj. Zerknij na akwaria innych. Może , któreś stanie się inspiracją dla Ciebie. Zyczę sukcesów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 10:01:11 wysłane przez sircula »
|
|
|
|
|
Królewna Śnieżka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2009, 13:18:25 » |
|
Nie wyglada wcale tak zle, jak pisza. Jeśli moge coś zasugerowac, wymieniłabym podłoze na ciemniejsze i drobnoziarniste. Przydałoby się jakies jednolite, ciemne tlo, wiecej zieleni (nurzniec ladnie wyglada w takim akwa). Poczytaj sobie o obsadach do twojego litrazu. Wielki plus za przejrzystosc wody, jak juz ktos napisal. Pielegnuj akwa i w rzadnym wypadku sie nie zrazaj. Wszystkie rady w stylu "zaloz tlo", "dołoz roslinki na trzeci plan" to tylko stereotyp, sztuka jest stworzyc piekny, niepowtarzalny zbiornik na przekor odklepanym zasadom. Pa.
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2009, 13:28:35 » |
|
dzieki na serio dodaliście mi otuchy
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2009, 15:09:43 » |
|
wymień żwirek na 2-4mm i grzałke w jakiś kąt i roślinek dosać i będzie ok
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2009, 17:38:11 » |
|
Wiecie co wam powiem oceniacze? Zapomniał wół jak cielęciem był. Wszystko aż kapie dobrą radą i jeszcze lepsza zachęta z wyrozumiałością, co jest jakże niezbędne na poczatku. Po takich wypowiedziach to tylko całośc ze środka wywalić i ogórki małosolne hodować. Wstyd moi drodzy i nie bynajmniej dla kolegi który to akwarium wystawił.
a ja kolego powiem ża na początku tez myślalem że mam zajefajne aqwa jak tylko wstawiłem fote to zimny prysznic się polal i dobrze ci co mnie oblali mieli racje poczytałem posluchalem rad i teraz moze byc jak narazie
|
|
|
|
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 25, 2009, 17:54:00 » |
|
Tak jak masz w podpisie : jeszcze się uczysz. Zmieszanie kogoś z błotem pomimo jego starań (a obecnośc i wyproszenei akwarium w domu wiąże się neiraz z latami próśb) jest kompletnie deprymujące. Pamiętajcie że jesteśmy kolegami, wszystkim potrzebna jest pomocna dłoń a nie kop w tyłek. Zastanówcie się nad tym.
|
|
|
|
|
|
|
|