Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: co do 20 z kiryskami?  (Przeczytany 5650 razy)
1988ona
Zainteresowany
**

« : Marzec 25, 2009, 08:47:04 »

Witajcie. Chciałabym, prosic o poradę dotyczącą obsady akwarium. Mam dwa kiryski sterbai, chciałabym mieć jeszcze jednego lub dwa kiryski sterbai, oraz ze dwie rybki pływające w górnej części akwarium. Nie chcę gupików. Zastanawiam się czy mogłabym dodać do nich samca i samicę bojowników. Czy jeśli dałabym 2 bojowniki i np dodatkowego kiryska, czy miałabym szanse na rozmnożenie kirysków i bojowników w takich warunkach?
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2009, 08:50:11 »

20 litrów to mało na 2 bojowniki.Z resztą powinny być min.3 1pan i 2 lub więcej pań.

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2009, 08:54:13 »

a na jednego bojownika? co innego mogłabym tam dać? Chciałabym, mieć kolorowe rybki, ale też, żeby nie były samotne. Jak rozpoznać w sklepie zologicznym wsród 2cm kirysków samca i samicę? Musze chyba liczyć na trochę szczęścia, sprzedawca nie był mi w stanie powiedzieć jaką mają płeć. W tym wieku ksztalt mają podobny i płetwy brzuszne również podobnej długości.
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2009, 09:18:40 »

Do takiego malutkiego akwarium polecam Ci to:

Ostatecznie, może być JEDEN, powtarzam, tylko 1 bojownik.

I kiryski to rybki, które nie nadają się do Twojego akwarium. Jest dla nich za małe.

Przykro mi, ale poczytaj o wymaganiach kirysków w internecie.

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2009, 09:50:37 »

Rozumiem, chcę dla rybek jak najlepiej. Do ilu cm dorastają moje kiryski? Cóż to za rybka? Jest śliczna. Ile takich rybek moge kupić?
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2009, 09:53:55 »

Jest to microrasbora galaxy.

Są to rybki jeszcze stosunkowo drogie - bo kosztują około 10zł/szt ale na prawde wdzięczne.

Do akwarium 20 litrowego - wpuściłbym docelowo 8 sztuk, ale najpierw kupiłbym tylko połowę obsady.

(Pamiętaj, że obsadę do akwarium wpuszczamy stopniowo, nie wszystko na raz)

Jeżeli nie masz tyle kasy - kup ładnego bojownika ALE NIE KUPUJ JUŻ ŻADNYCH INNYCH RYBEK.

możesz ewentualnie też zacząć hodować krewetki - bardzo wdzięczne stworzonka Smiley

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2009, 10:11:45 »

Kosztuja w takim razie tyle, co moje kirysy.
Do ilu cm dorastają?
Co jaki czas miałabym je kupować?
Jak juz kupować to najlepiej w tym samym sklepie, czy w różnych, żeby w razie (ewentualnego rozmnożenia) narybek był zdrowy?
Dosałam zestaw do wyhodowania krewetek rzecznych, czy takie krewetki skaczą? Moje akwarium jest bez pokrywy, nie moge sobie na nią pozwolić, bo w sklepie nie widzialam jeszcze takich pokryw, poza tym szykuje się do zmieny akwarium na 40 lub 60l. Szybki tez nie dam, bo mam biegającą fretkę w domu i w wolnym czasie podpija wode z akwarium, więc szybka byłaby zagrożeniem dla niej i dla rybek. Potrzebuję zwierzątek przede wszystkim nie skaczących. Smiley
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2009, 10:24:45 »

Myślę, że lepiej kupić w różnych sklepach, bo rybki mogą się rozmnażac, więc lepiej wpuścić do akwarium rózne komplety genów, żeby nie mieć chowu wsobnego. Oczywiście zakup w różnych sklepach tego nie gwarantuje, bo i tak nie wiesz, czy oba sklepy nie mają ryb z jednej hodowli, ale zawsze jest to jakaś szansa.

Krewetki raczej nie wychodzą z akwarium, to znaczy jeśli warunki im odpowiadają, więc w zasadzie pokrywy mieć nie musisz. Krewetki też lepiej mieć z kilku różnych źródeł.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2009, 10:25:39 »

Krewetki nie "skaczą" - chyba, że coś im w akwarium nie pasuje (złe warunki, zanieczyszczona woda) - wtedy wyskakują.

W tym momencie Bojownik odpada - ponieważ dla niego przydałoby się akwarium z pokrywą (bojowniki oddychają powietrzem atmosferycznym - i jesli róznica temp. wody i powietrza jest większa niż 2-3 stopnie dochodzi do ryzyka przeziębienia labiryntu - czyli tego, czym bojownik oddycha)

Rybki możesz kupić w jednym sklepie, podejrzewam, że i tak akurat microrazbory pochodzą od jednego dostawcy w danym mieście - może się mylę.

edit - matka siedzi z tyłu mnie ubiegła Wink

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2009, 10:36:14 »

W moim akwarium jest temperatura pokojowa, więc może miałby dobrze.

Ile kosztują krewetki i jaki rodzaj, oraz ile mogłabym miec w akwarium? Czy nie zrobią nic kiryskom? Krewetki + moje 2 kiryski, to wystarczająco? Czy mogę mieć moczarkę argentyńską z tymi krewetkami? Strasznie szybko mi rośnie, ale słyszałam, że to dobrze, jesli rybki mają roślinki w akwarium. Jakie warunki muszę mieć w akwarium,żeby krewetki mi nie padły?

Co sądzicie o takim połączeniu: bojownik samiec + moje 2 kiryski + 3 krewetki?
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2009, 10:40:36 »

już napisałem wcześniej:
I kiryski to rybki, które nie nadają się do Twojego akwarium. Jest dla nich za małe.

Krewetek możesz kupić na początek z 5-6, tylko zadbaj o to, aby były to samce i samiczki (lepiej jak więcej samic będzie) - one szybko się rozmnażają w sprzyjających warunkach.

spróbuj pójść do sklepu, gdzie kupiłaś kiryski i spróbuj je wymienić na 1 bojownika - uwierz, te kiryski co masz, wg niekorych źródeł rosną nawet do 8 cm - a jaką masz szerokość akwarium? 40cm? Będzie im ciasno...

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2009, 10:52:11 »

Tak wiem, tyle, że jak mówiłam, mam zamiar powiększyć akwarium w przeciągu miesiąca. Moje akwarium ma wymiary 40x21 -dno i wys 25.
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2009, 10:53:56 »

W takim razie trochę cierpliwości - kup duże akwarium, zrób aranżację, zasadź roślinki, itd itp, poczekaj aż dojrzeje, wpuść rybki które mają być w większym a później zajmij się mniejszym - Nie łap 2 srok za ogon Wink

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2009, 11:02:50 »

Jak tu być cierpliwym, gdy akwarystyka jest taka wciagająca? Smiley

Czym mam karmić teraz moje kiryski? Dalej jedzeniem, którym karmiłam welonkę? Mam TetraAniMin w płatkach i nie wiem teraz, czy jak nie ma już welonki to czy ich nie zagłodzę. Karmić je tym pokarmem? ono po pewnej chwili opada na dno. Czy może wystarczy im moczarka i ewentualne glony?

Dlaczego mimo obecności kirysków na jednym z kamieni pojawiły się glony? wyglądają jak mech? Mam usunąć to z akwarium, czy poczekać aż kiryski dadzą sobie z tym radę? Czytałam, że dietę niektórych ryb można wzbogacać o marchew, spażoną sałatę, czy dla moich kirysków również nadałoby się coś z domowych produktów?

Ah i jeszcze jedno. Na ogonie większego kiryska pojawiło się zgrubienie (nad tylną płetwą) co to może oznaczać? Jest chory?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 25, 2009, 11:33:55 »

W moim akwarium jest temperatura pokojowa, więc może miałby dobrze.
Może to za mało. Poza tym - co to znaczy "temperatura pokojowa"?

Dlaczego mimo obecności kirysków na jednym z kamieni pojawiły się glony? wyglądają jak mech? Mam usunąć to z akwarium, czy poczekać aż kiryski dadzą sobie z tym radę?
Niestety sobie nie dadzą z tym rady, ponieważ kiryski nie żywią się glonami

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: