shogun4
|
|
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 13, 2009, 17:53:59 » |
|
Lepiej by bylo ok. 7-8 neonkow i te otoski, a gupiki sobie darowac ... Przynajmniej tak moim zdaniem. Jezeli sie myle to niech ktos mnie poprawi .
A dlaczego darować sobie gupiki?! Nie kumam co ludzie maja do tych rybek? Wytykają innym, że biorą się za trzymanie rybek o wysokich wymaganiach, a jak ktoś się weźmie za gupiki to się z niego śmieją - bo co, za łatwe w utrzymaniu? Samce są pięknie ubarwione, pływają w całej toni, zawsze w ruchu, nigdy nie schowane, maja dość elastyczne wymagania. Same plusy. Moim zdaniem super rybki do niewielkiego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 13, 2009, 17:57:52 » |
|
wracam z konkretami. Czy w 60 litrach można trzymać glonojada?? i czy z rybek większych niż 7-8 cm są jakieś to takiego aqua??
Pewnie że można trzymać glonojada, pod warunkiem, że jest malutki. Ale jak podrośnie to albo do oddania w dobre ręce, albo wymiana akwa na większe. Nie tylko z uwagi na litraż, ale i dietę - dużemu nie wystarcza już glony, musi dostawać pokarm (najlepsze ponoć sparzone wrzątkiem liście sałatki).
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 13, 2009, 19:54:33 » |
|
Ja proponuję: 2+1platka 7neonek 2+1gupik 3kiryski
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 14, 2009, 11:02:19 » |
|
proponuje taką obsadę: 8 x miedzik 6 x neon czarny 6 x razborki klinowe :] i do tego 2 krewetki filtrujące mam nadzieję że ktoś mi odpowie bo chce podjąć ostateczną decyzję mnie jedynie interesuje opinia o tej obsadzie a jak nie to wtedy inne propozycje ps. w tym sklepie którym muszę zrobić akwarystyczne zakupy nie ma kirysków i nie liczę na to że będą bo mi się nie podobają
|
|
|
|
|
|
|
Kaila
Nowy
|
|
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 14, 2009, 18:25:42 » |
|
Dołączę się do pytania, również poszukuję właściwe obsady do 60l, myślałam nad: czerwonogłówki (ewentualnie razbory klinowe) gupiki otoski kiryski krewetki
Czy będzie to dobra obsada? W jakich ilościach powinnam kupić ryby? Wiem, że najlepiej wybrać jedne rodzaj ryb ławicowych i trzymać je tylko z czyściochami, ale zależy mi na urozmaiceniu (i byle bez wszechobecnych neonków).
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 15, 2009, 15:13:53 » |
|
miło jest nas dwoje czyli teraz odpowiadacie dla dwojga Ja koleżanko polecam ci Miedziki fajne rybki
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 16:42:22 wysłane przez wkukler »
|
|
|
|
|
Kaila
Nowy
|
|
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 15, 2009, 15:53:38 » |
|
Posiadam Miedziki Obrzeżone i nie jestem zadowolona, są agresywne w stosunku do innych ryb (to pewnie skutek zbyt małej ilości Miedzików przez co nie mogą ustalić hierarchii), mam źle dobraną obsadę za przyczyną niekompetentnej ekspedientki w zoologicznym, przez co muszę pozbyć się ryb, nie chcę znów robić obsady nieświadomie naiwnie licząc na sklepową więc pytam bardziej doświadczonych o zdanie. Zastanawiałam się też nad inną opcją:
Bojownik (ewentualnie harem) Razbory klinowe otoski kiryski czarne krewetki
Bądź wcześniejszy proponowany przeze mnie zestaw. Proszę o pomoc w dobraniu ilości ryb i ocenieniu obsady.
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 15, 2009, 16:49:29 » |
|
8 x miedzik 6 x neon czarny 6 x razborki klinowe :] i do tego 2 krewetki filtrujące myśle czy by nie pozbyć się razborek z tego planu i nie dodać jeszcze neonów czarnych,
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 17, 2009, 16:17:48 » |
|
znowu post pod postem bo jestem po kolejnej wizycie w zoologu...... ekspedientka wmawiała mi że babka złota to dobra ryba dla mnie bo jest towarzyska powiedzcie jak z tą babką jest?? a obsada znowu się zmienia i teraz to będzie tak: 10-12 miedzików 6 neonów czarny 2 krewetki filtrujące albo 15 miedzików 2 krewetki filtrujące
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 17, 2009, 17:07:24 » |
|
znowu post pod postem bo jestem po kolejnej wizycie w zoologu...... ekspedientka wmawiała mi że babka złota to dobra ryba dla mnie bo jest towarzyska powiedzcie jak z tą babką jest?? a obsada znowu się zmienia i teraz to będzie tak: 10-12 miedzików 6 neonów czarny 2 krewetki filtrujące albo 15 miedzików 2 krewetki filtrujące
masz za małe akwarium dla krewetki filtrjącej,babka złota słota wymaga specyficznego środowiska i nie powinno jej się trzymać w akwarium wielogatunkowym powinna ona bowiem przebywać w akwarim ze skalistym dnem,z krystalicznie czystą wolną od związków azotowych wodą a przy podmianie wody powinno dodawać się do akwarium z babkami sól morską .
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 17, 2009, 17:35:49 » |
|
aha, a oprócz krewetek reszta ok ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2009, 17:41:32 wysłane przez wkukler »
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 17, 2009, 17:37:59 » |
|
aha, a oprócz krewetek reszta ok.
tak,ale mozesz dodać stadko np. kirysków panda
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 17, 2009, 17:48:48 » |
|
ale u mnie kirysków nie ma..... a czego innego stado mogło by być ( nie mogą to być otoski i kiryskie bo nie ma większość małych rybek jest) Akwarium o długości min. 60 cm. Krewetka ta jest spokojna i agresywne towarzystwo jest absolutnie niewskazane. Wyjątkowo długowieczna - może dożyć nawet do 12 lat. W handlu w Polsce A. moluccensis występuje często pod wielce oryginalną nazwą "Krewetka filtrująca"
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 10:56:05 wysłane przez wkukler »
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 19, 2009, 14:16:51 » |
|
chwalę się bo w czwartek są moje imieniny i po nich kupuję akwarium osprzęt i te sprawy... slatego proszę o szybką decyzję w sprawie w/w obsady
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 19, 2009, 18:12:13 » |
|
zwinnik jarzeniec ok. 5 szt. neon innesa ok. 7-9 szt. (jakoś wolę nieparzyste ławiczki ) ramirezki - parka Wychodzi skład pięknych kolorowych rybek + jarzeńce i neonki świetnie się dogadują i lubią czasem tworzyć jedną ławiczkę. Wedle wyboru można jeszcze dodać jakąś rybkę 'czyściciela' np. otoska 1-2 szt., albo raczka Patzcuaro ( http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20736.0 ) GENIALNY!!!, ale chyba ciężko go dostać)
|
|
|
|
|
|
|
|