Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za choroba?  (Przeczytany 2268 razy)
nestoor
Bywalec

« : Marzec 27, 2009, 16:58:45 »

Ciezko mi uchwycic dobre zdjęcie poniewaz ryba jest w ciaglym ruchu Sad. Na rybie pojawia się jakby wrzodek brazowego koloru ( wyglada jak defekt łuski) a potem rosnie wiekszy niz przy ospie biały pryszcz ( az chialo by sie wycisnac). Nie wydaje mi się ze jest to ospa poniewaz choruja tylko 2 samice gurami ( mniejsza zdechła). Bąble sa sztuk 1 lub 2 ... nie wiecej.

Ktos ma jakis pomysł ?

Postaram sie dokladniejsze zdjecie.

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
oste
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2009, 17:49:17 »

to nic pewnie sie gdzieś walną
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2009, 18:39:02 »

No postaraj si bo na tym niewiele widac.
a podaj litraz obsade temp. parametry.i czy masz rosliny zywe czy sztuczne? 

.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2009, 20:21:47 »

jak masz możliwość zbadania odchodów tych ryb pod mikroskopem to sprawdź je. jeśli te objawy pojawiają się u twoich gurami regularnie, "wykwity goją się" pozostawiając na skórze ślad w postaci blizny, inne ciągle pozostają "aktywne", to z dużym prawdopodobieństwem mas do czynienia z wiciowcami. gurami to silne ryby i mogą walczyć z chorobą bardzo długo (nawet kilka miesięcy) jednakże zawsze prowadzi ona do śmierci ryby z powodu rozległych uszkodzeń narządów wewnętrznych.

PS: Rany spowodowane aktywnością wiciowców (a raczej wrzody), faktycznie przypominają ropiejący pryszcz. Najczęściej pojawiają się w okolicach głowy i grzbietu, jednakże mają prawo pojawić się na całym ciele.
PS2: na wiciowce polecam Sera Flegallol. nie jest tani, ale naprawdę skuteczny i jako jeden z nielicznych niszczy również cysty tych pasożytów.

bel07
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2009, 23:58:56 »

Lukas mozesz zajrzec do tego tematu?
Mam chyba podobny problem

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25441.new#new
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: