Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kukson 240l  (Przeczytany 3632 razy)
Kukson
Zainteresowany
**

« : Marzec 28, 2009, 14:56:56 »

Cześć wszystkim !! Smiley
Minęło dobrych pare lat odkąd zerwałem ze swoją akwarystyczną przygodą. Przez ten czas wiele sie w moim życiu zmieniło ale nomen omen w końcu wróciłem na stare śmieci i zająłem sie ponownie akwarystyką. Oczywiście plan był malutki: akwarium 112 L a kiedyś nieco większe. Z założenia zawsze towarzyskie kiedyś we własnym domu pewnie jeszcze jedno inne z biotopem czarnych wód ale to kiedyś... Cóż ceny jakie byłyu takie były zarabiam tylko na siebie i stwierdziłem że po co mam sie ograniczać skoro moge wziąść większe akwa na allegro (używane oczywiście) za mniejszą cene.. No i tym trafem stałem sie posiadaczem akwarium o pojemności 240 l. Ze standardową pokrywą 2x30W ale świetlówkami (jeśli wierzyć sprzedawcy 36W). Do wszystkiego dostałem piasek o drobnej granulacji grzałke 300W z regulacją oraz szczepki anubiasów oraz Microzoriów. Stolika nie było więc miesiąc minął zanim sobie odpowiednią dokoptowałem na allegro i zalałem WOGÓLE akwa wodą. No i zaczeło się... roślin za mało, alternanthery nie chcą rosnąć ogólnie w akwa pusto, po troche dokupywałem tego i tamtego. Naczytałem sie setki różnych artykułów o CO2 bimbrowni, oświetleniu, (co zaowocowało dużą bimbrownią i dokupieniem oświetlenia t5 2x39W co dało mi magiczną sume 150W na 240 l = 0,625W/L...) Cóż.... jest lepiej, ale nie najlepiej akwarium nie jest BRZYDKIE, ale mogłoby być lepsze ciągle chce coś ulepszyć zmienić ale ciągle coś mi umyka i powoli zaczynam wątpić we własne siły... Stąd ten post drodzy forumowicze-akwaryści. Abyście mogli zobaczyć co płynie przez moje akwa poznać moją wizje i podzielić się swoją mądrością na ten temat... Tyle wstępem... Do rzeczy Smiley
Parametry w akwa mam nastepujące:
ph 6,8
kh 6
Gh 14-21 (test nie jest dokładny co do kreski) i tutaj pierwszy problem woda diablo twarda ale na filtr RO mnie nie stać narazie a za wodą destylowaną nie mam gdzie pójść...
NO3 25 mg/l
NO2 0 mg/l
Tyle więcej testów nie mam...
Temperatura wody w akwarium na grzałce ustawiona na 26 stopni termometr wskazuje około 30. Nie wiem które jest wadliwe...
Obsada:
Danio lamparci: 5 szt.
Danio pręgowany: 6 szt.
Prętnik karłowaty: 3 szt. (samiec + 2 samice)
Bojownik: 3 szt. (Samiec + 2 samice)
Gupiki: 6 szt. (4 samce + 2 samiczki) zła proporcja wkrótce sie zmieni
Kirysek pstry: 8 szt.
Kosiarka: 4 szt.
Otosek: 3 szt. (moja wina byłem zdesperowany ich kupnem i 3 sztuki straciły zycie...)
około 20 szt. świderków od około tygodnia
Filtracja: Filtr zewnętrzny kubełkowy Fluval 303: od dołu: zeolit, gąbki, gąbki.
Wyposażenie: duży korzeń, 2 mniejsze dwa lignity jedna skała wulkaniczna. Piasek nie mam zielonego pojęcia jaki...
CO2 aktualnie wyłączone. Awaria kostki DIY. Nawożenie: złota symfonia + K2SO4 2 ml/dzień. Podmiany wody około 15 % odstaną kranówką na tydzień.
A teraz główne problemy: okrzemki. Miałem w akwa piaskowiec, podejrzewam że to przez niego te okrzemki usunałem z akwa i tak nie pasował do wystroju. Wątpie żebym miał tyle krzemianu w wodzie, żeby okrzemy tak mi wysypały, zbiornik aktywny od początków stycznia, nigdy nie miałem żadnych wahań parametrów czy wysypu glonów. Podejrzewam jeszcze piasek ale nie jestem pewien...  Najgorzej wygląda to na roślinach liście są brązowawe zwłaszcza tam gdzie najwięcej światała na środku akwa i z tyłu. Po zakupie otosków troche im poradziły, ale to ciągle nie to chodzi mi o likwidacje przyczyn a nie skutków...
Kolejny problem: Rosliny z tyłu są za niskie... miałem nadzieje, że Hygrophile i guayanis (chyba tak to sie zwie) zarośnie pod sam powierzchnie nurzańce będą tak gęste że nic nie będzie widać a działa dopełnią cabomby... No cóż... jak narazie najlepiej roślnie mi limnophilla i nieznana żabienica widoczna na środku. Anubiasy też powoli jakoś rosną, ale chyba to światło za duże dla nich... Cryptokoryny są bujne, ale nie puszczają rozłogów. Podobnie jak nurzańce... Za tydzień dostane kulki gliniano torfowe którymi obsadze najbardziej potrzebujące rośliny. Hmmmm I właściwie narazie to tyle, Za chwile dodam fotki i sami zobaczycie jak to wyglądało...
Z góry dziękuje wam za pomoc, sugestie i opinie...  Wink
http://imageshare.web.id/images/jhhww2xac6avx59y8jr.jpg Początki akwa
http://imageshare.web.id/images/ljri5xquvydslmujyrkr.jpg podłoże
http://imageshare.web.id/images/2lrd8au517fnmbdgnnv.jpg Akwa po pewnym czasie jeszcze z piaskowcem
http://imageshare.web.id/images/44imxvhjvqneao1vwbd.jpg Jedno z ładniejszych zdjęć części akwa

« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 16:14:47 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2009, 15:13:14 »

A może od razu tutaj : http://www.holenderskie.pl/ ?
Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 15:18:11 »

I tą strone odwiedzałem... Problem w tym że jestem już zmęczony ciągłym szukaniem i chciałem znaleźć pomoc w innych akwarystach na forum... Myślę że wasze rady będą najlepsze...

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2009, 16:06:17 »

Oj trudno coś zobaczyć na tych fotkach.
Mógłbyś dać ciemniejsze?
Leneczka00
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2009, 17:23:05 »

Koniecznie anubiasy przesadź na korzeń lub jakieś kamienie, nie mogą być całkowicie zakopane,korzenie muszą być przynajmniej w połowie nad żwirkiem a najlepiej wcale ;)Natomiast co do roślinek, ja osobiście zakupiłam na allegro od Kasndry, doszły na drugi dzień w bdb stanie, i co najważniejsze po przystępnej cenie Cheesy Na razie moje akwa jest jeszcze w stanie surowym i czeka na obsadę, ale już zauważyłam ,że na tylnym planie znakomicie przez 2 tyg rozrosła się : Zwartka Retrospiralna dlatego polecam Grin bardzo szybko zarośnie tyły akwarium Grin

Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2009, 17:38:14 »

Dziękuję za zmiane Grajewiak Wink. Wstyd sie przyznać ale w pośpiechu nie dostosowałem sie do regulaminu i za bardzo poetycko pisałem...  Embarrassed. Oto linki do ciemniejszych fotek, stan na dzień dzisiejszy i wczorajszy... Wink
http://img217.imageshack.us/img217/8239/s7300982.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/554/s7300984.jpg
Więcej potem nie mogę aktualnie uploadować na imageshack... Pozdrawiam !! Wink

Leneczka00
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2009, 17:51:12 »

Bardzo ładnie już zarośnięte Grin Jak dla mnie bardzo ładne Wink

Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2009, 18:08:15 »

Dziękuje za komplement ale do piękna mojemu akwa jeszcze daleko Wink. Najpierw muszę znaleźć sposób na okrzemki a potem sprawić żeby rośliny szybciej rosły. Cały tył ma być zasłonięty Hygrophilami nurzańcem limnophillą cabombą i zwartką becketta (choć na ta ostatnią czekam). Boje sie że jedynym wyjściem prowadzącym do perfekcji jest RO i butla co2... w końcu taki duży zbiornik i oświetlenie 0,625 nieco zobowiązuje ;P

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2009, 09:45:47 »

Na nowych fotkach duzo lepiej widac bardzo ladne akwa  papa papa papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2009, 13:59:55 »

Nie ma fotek w podanych linkach, proszę o uzupełnienie inaczej temat zostanie usunięty.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: