Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Gibonek 54 L  (Przeczytany 6195 razy)
gibonek
Zainteresowany
**

« : Marzec 29, 2009, 19:31:56 »

Witam

najpierw zdjęcia:

*wszystkie prezentowane zdjęcia zrobione 2 dni po założeniu akwarium

Sprzęt:
-filtr kaskadowy FZN1 500L/h aquaE*
-światło: lampa halogenowa ,zarnik:100W osr*m

Dekoracje i inne:
-podłoże aquasubstrat II brązowy
-kamienie Polskie ,bliżej nie znanego przeze mnie składu aczkolwiek testowane na zmiany chemii wody

Fauna:
-brak i tak zostanie jeszcze przez może nawet i miesiąc
-następnie zapewne 4x otoski co dalej czekam na napływ weny lub podsunięty pomysł

Flora:

-Majaka Rzeczna
-Blyxa japońska
-Języcznik Australijski
-Hemiantus niski
-Mikranteum Okrągłolistne
-Rotala Okrągłolistna
-Hygrophila Corymbosa "Minima"

Nawozy i Chemia:
-Co2 >>>dyfuzor ceramiczny z bimbrowni drożdzowej
-PG micro ,makro ,Fe ale na to jeszcze czas
-Parametry kranowe tj: Ph 6,8 ,Gh 5' ,kH 4' ,reszty nie mierze

Jak się patrzy akwa?

narazie kicha ,bede dodawał zdjęcia co miesiąc
jutro dodam aranżacje mojej kuchennej 112 która już w sumie ładnie wygląda 2 miesiące stoi już

EDIT: 2009.10.30

Witam ponownie ,zaszly pewne zmiany w moim akwarium i chetnie uslyszę ponownie opinie i podpowiedzi. Został zmieniony wystrój trochę obsada fauny jak i flory.

Zmiany:
Oświetlenie 5 świetlówek 18W
2 świecą 11h
2 świecą 10h z dwoma przerwami po 1,5h każda
1 prawie wogóle nie właczam 4 wystarczają

Pokrywa własnej roboty ;] nie było lekko tego tam upchnać bowiem pokrywa 60x30cm i do tego filtr kaskadowy z boku ktory zajmuje 12cm z 30cm boku ,a świetłowki wystaja z jednej strony oczywiscie bo z oprawkami każda mierzy jakies 63-64cm. Ale nie zaburza to wygladu bo akwarium stoi w rogu Wink i wogole tego nie widac.

Flora:
Blyxa japońska
Heniek mały
Limnophilia aquatica
hetenantera
mini pelia
sitowie dorbne ,chyba. nie wiem skad sie wzielo ale zostaje bo fajnie miesza sie z malym henikiem

fauna przejściowa:
głownie samosiejki albo to co pozostało w podłożu i wykiełkowało ponownie ,przesadze do innego akwa gdy już beda miały wiecej korzeni i lisci bo szkoda wyrzucac
Lotos tygrysi
heniek duzy
micranteum okraglo listne

Flora
10x rosbora plamista
10x neon niebieski (simulanis?)
krewetki krewetki i jeszce raz krewetki
(amano ,cristal red,orange,red cherry, i inne mieszance)
drobniczki jednio dniowki nie wiem ile

skład dobrałem tak aby zadna z ryb nie przekroczyła 2-2,5cm
pomijająć kosiarke ktorej nie da sie złowic, wyławiam ją z akwarium od 2miesiecy była na poczatku do walki z glonami chce ja przeniesć do 112l tak jak pozostałe 4 ale poprostu ona nie chce ;/

Nawożenie:
co2 już prosto z bulti 1,5kg przez mini dyfuzorek
symfonia jako nawóz bo nie widze znaczacej roznicy miedzy innymi nawozami a nia.
a koszty o wiele nizsze
sporadycznie podaje rowniez kulki torfowe

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc5b1483f246df7a.html

http://www.fotosik.pl/usun_zdjecie.php?dCode=04cdbb5e5c5d5d1b2f52cc210f8e34

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/83d18c6f932ec44a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e21ad27652971feb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21b979bdd7563e4b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32f020c56b7c629b.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 13:26:39 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2009, 19:41:26 »

napisz może jakie masz światło, akwarium ładne choć za parę tygodni będzie przecudne Good !

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2009, 19:43:32 »

Bardzo dobry start . Choc powinno byc wiecej sadzonek  . Pozniej mozna zlikwidowac , w miare rozrostu .Co to za lampa ? Halogen ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 19:45:32 wysłane przez owlman » Zapisane
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2009, 19:44:22 »

jak zarośnie będzie cudeńko
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2009, 19:44:38 »

pewnie HQI

gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2009, 19:49:08 »

a widzisz nie wspomniałem o świetle ,w sumie nic specjalnego zwykły halogen tylko jakiś żarnik podobno niezły osr*am 2500lm 100W .w sumie mam co do tego światła niejakie obawy takie jak np: duże zużycie Energi ,słabe spektrum barw ,i tylko 2,5k lumenów trochę mało, nieźle wygląda akwarium tym oświetlana ,ale hmm zobaczy się..

co do sadzonek to gloski było około 70-80 sadzonek ,henka 4 koszyczki ,reszty tak jak widać ,myślę ze po 2 tyg dostana kopa , wiec olałem i nie sadziłem lepiej kupić jakieś nawozy dobre niż dyzo roślin i potem odchwaszczać ;p
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 19:56:16 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2009, 10:46:59 »

Świecisz prawie 2W/l., masz mało roślin, świeże aqwa, nie boisz się wysypu glonisk ? Jak długo palisz na dobe?

Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2009, 11:28:29 »

Co do twoich obaw odnośnie spektrum to możesz bardzo łatwo sam je zbadać konstruując własny spektrograf z tubki po ręczniku, kawałka kartonu i czystej płyty CD lub DVD (bez warstwy zapisu i farby) oraz kawałka kleju i tasmy. Opis znajdziesz w necie a jak nie to pisz. Czas wykonania około 20 min a fajna zabawa:) U mnie w watku znajdziesz fatkę spektrum zrobioną przy pomocy tego spektrografu:)
Zuzycie energii policzysz sobie kalkulatorem http://rapidshare.com/files/130633240/akwacalc.exe.html
Z nawozami i światłem to radze nie przesadzać bo może się okazać któregoś ranka że zrobił Ci się ciekawy biotop gloniasty:)
Akwa bardzo fajne i ciekawe jak będzie wyglądalo za jakiś czas. Pozdrawiam

gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2009, 12:32:03 »

-świeci automat ,ustawiłem na 9h 10:00-19:00 wiem ze niby to 2W/l a to nie jest tak prosto przeliczyc przynajmniej moim zdaniem tu dochodzą inne czynniki takie jak na przykład wysokość lampy nad taflą tu 13cm obecnie  jest wody ,czy tez fakt ze na lampie jest ochronna szybka to prawie jak szyba na akwarium ,w pokrywie tego nie ma  i nie ma co porównywać.

-co do nawożenia obecnie nie nawożę w ogóle tak jak pisałem wcześniej ;p z tym czekam  2 tyg potem powolutku zacznę kropić
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2009, 12:34:17 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2009, 13:42:47 »

Co to za maleństwo tam w rogu na dole z pokrywą wromakowską? Tongue

No ładne ładne, więcej zioła w końcu światła sporo, chętnie poczekam na wrażenia ze zwykłej lampy halogenowej bo o czymś podobnym myślę.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2009, 18:08:56 »

fajnie sie zapowiada uaktualniaj fotki powodzenia dodaj tło koniecznie
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2009, 18:39:45 »

-to małe to akwarium z hodowla mchów pokrywa to podróba nie wromka ;p

-tło jest tylko białe z delikatną nutą blękitu nie widać na zdjęciach ale na pewno jak sie przyjrzysz dostrzeżesz różnice między ścianą kolor ściany to "migdał" ;p czyli mdły kremowy tudzież tygodniowy zdechły kanarek.

ps: Glosia ladnie juz ruszyla ,rotala tez ladnie zaczyna pnąć sie w górę  i czerwienieje zarazem, majaka ślicznie juz tez bąbelkuje ;p

myślę ze następne zdjęcia już wrzucę w przyszłym tygodniu.

zauważyłem juz wadę halogena ,otóż grzeje strasznie ;s rano jak wychodzę do pracy tj 7 rano jest 23'C wracam już 29'C

mogę tutaj dodać zdjęcia i opis mojego drugiego akwarium? nie zdrażnią sie adminy?
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 18:43:56 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2009, 21:24:54 »

Daj nowe zdjęcia bo przy takim świetłe i podłożu to tam już pewnie jest gąszcz
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2009, 20:30:39 »

Bardzo fajnie rozplanowane i za miesiac juz bedzie co podziwiac  Good !
Zupelnie swobodnie mozesz praedstawic drugi baniaczek w pierwszym poscie, nikt nie bedzie mial tego za zle - wielu tak ma

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2009, 20:37:11 »

Zupelnie swobodnie mozesz praedstawic drugi baniaczek w pierwszym poscie, nikt nie bedzie mial tego za zle - wielu tak ma

Wielu tak ma, bo nawet tak trzeba: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7228.0 .
W tytule dodaj tylko prezentowany litraż a fotke i opis za pomocą opcji "zmień" w pierwszym poscie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: