K-21
Nowy
|
|
« : Marzec 31, 2009, 18:39:07 » |
|
Witam ostatnio przegladając allegro i stworzonka do akwa znalazłem ogłoszenia odnośnie małży Yellow clam mini opisane jest o nich niezbyt dużo a w necie nic szczególnego nie znalazłem. Czy ktoś ma może takie stworki albo coś wiecej o nich wie i mógłby sie podzielic info? Z góry dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2009, 18:45:01 » |
|
Poszukam coś na ten temat. Na razie odniosę się do opisu "przefiltrowywuje od 100l do 150l wody na dobe". - to cały komentarz, dawno się tak nie naśmiałem Racicznica przefiltrowuje 3 l na dobę maksymalnie, więc ta małża ma chyba turbo dopalacz.
|
|
|
|
|
|
|
gibonek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2009, 18:51:21 » |
|
może na butli z nitro leci też to w sumie widziałem ostatnio na allegro przykuło moją uwagę ale jakoś specjalnie nie szukałem informacja na ich temat ,może hoduje to ktoś z forumowiczów?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 18:53:18 wysłane przez gibonek »
|
|
amazonius fanaticus
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2009, 18:56:30 » |
|
100l na dobę to wcale nie jest dużo... mały filterek zasysa ponad 200l na godzinę ale nie kupujcie tego czegoś zanim dokladnie się nie dowiecie czy coś takiego faktycznie istnieje i czy nie zostało złowione w jeziorku obok...
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2009, 19:01:53 » |
|
Brak danych na ten temat, sam się zaciekawiłem. Wyczytałem, że to są małże jadalne, produkowane w Indiach i Chinach na dużą skalę. Ktoś je kupił tanio i drogo sprzedaje. Wątpliwości są do sposobu rozmnażania, żeby się nie okazało, że postać pośrednia nie pasożytuje na rybach, jak to robią nasze małże. (oprócz raczicnicy)
|
|
|
|
|
|
|
gibonek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2009, 19:15:11 » |
|
a różanka pasożytuje na małżach ;p chociaż może to i symbioza ; -niejaka Yellow clam które są sprzedawane na allegro ,to jeśli dobrze czytam to są pod ochroną w Argentynie. A żyje w ogólnie w południowej Brazylii Urugwaj itp więc chyba to jest jakieś coś nadające sie do akwa aczkolwiek jakie to parametry itp to nic nie mogę znaleźć ;s poniekąd jest chyba źle wspierać proceder hodowania zwierząt nielegalnego prawdopodobnie pochodzenia ,znając życie te aukcje znikną rownie szybko jak sie pojawily o ile Yellow clam są rzeczywiscie chronionym gatunkiem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 19:23:57 wysłane przez gibonek »
|
|
amazonius fanaticus
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2009, 19:47:15 » |
|
Znalazłem coś na wikipedii po angielsku http://en.wikipedia.org/wiki/ClamNiestety, brak tam konkretów.
|
|
|
|
|
|
|
k0k0z
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2009, 06:15:11 » |
|
To to raczej ogólnie o małżach jest Nazwa łac: Mesodesma mactroides - Yellow Clam (małż żółty) Wiadomo niewiele, to co mogę potłumaczyć z pewnej pracy doktoranckiej: Długość życia 2-4 lat Proporcje płciowe 1:1 Rozmiary wyławiane 1-76mm (w okresie 4 lat) Moga być celem ataków helenki, z racji rozmiaru
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2009, 07:15:41 » |
|
Faktycznie ogólnie. Ale zdjęcie tego małża też jest.
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2009, 13:49:49 » |
|
Za każdym razem mnie to dziwi że ludzie sa tak bezmyślni. Sprowadzone gatunki mogą znacznie wpłynąć na zubożenie naszej fauny narodowej. Podobnie rzecz miała i ma się z żólwiami czerwonolicymi. Jak się znudzą to siup do jeziorka lub kibelka i kłopot z głowy tylko że zostaje wyparty nasz żolw błotny i jego populacja kurczy się z roku na rok. My zamiast temu przeciwdziałać to kupując takie cuś przyczyniamy się do bezmyślnego procederu.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2009, 14:16:23 » |
|
Te małże są jadalne i obawiam się, że powstaną fermy i że z nich te małże uciekną. Nasze państwo jest rozlazłe, nie potrafi tak zdecydowanie działać, jak na przykład w Australii. Szkody są i to cały czas. Różne ślimaki wypuszcza się przez kanalizę, a gdy pytam się, jak zostały unieszkodliwione, to nikt nie odpowiada, więc mogę się domyślać, że rozmówcy w ogóle się nad tym nie zastanawiali.
|
|
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2009, 14:39:11 » |
|
[Nierybiaste] Odp: Małże nowość na allegro cóż to za stworek?? wysłane przez Muchomorek
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2009, 06:09:41 » |
|
mnie nie przekonują te małże trzeba poczekać i zobaczyć coto jest
|
|
|
|
|
|
|
Dawg
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2009, 22:54:58 » |
|
Odkopię ten temat, bo coraz częściej w sklepach akwarystycznych widuje się przeróżne małże. W sklepach wyglądają na wynędzniałe, a ich cena przekracza 30 zł. Chciałbym kupić pare sztuk tych biednych zwierząt ( nie jestem osobą, która pobawi się zwierzątkiem przez tydzień i wyrzuca je), tylko nie mam informacji, czy te zwierzęta faktycznie w formie pośredniej pasożytują na rybach ( a byłoby na czym). Nie mam także nazw konkretnych gatunków, bo jak to w sklepie, nazywają nieznane zwierzęta według koloru- "małża żółta", "małża fioletowa"... Posiada ktoś jakąś większą wiedzę na temach egzotycznych gatunków małż, najlepiej z Azji? Zagościłyby w biotopowym baniaku z parą Ch. gachua w 216l.
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 13, 2009, 08:35:20 » |
|
Fajnie by bylo wiedziec co one jedza, bo nie wierze ze przy takiej filtracji jak ja mam bylyby w stanie wyzyc.
|
|
|
|
|
|
|
|