HanibalX2
Nowy
|
|
« : Kwiecień 02, 2009, 13:26:47 » |
|
W moim 112l akwarium są następujące rybki 1. Bojownik + 2 samice 2. Sum rekini 3. 2 x Molinezja 4. 9 x Neonki Inessa 5. 2 x Mieczyk 6. 2 x Skalar 7. 2 x glonojad 8. 2 x gupik Chciałby dokupić 2 Bocje wspaniałe, czy czasem nie będzie w takim akwarium za gęsto ? z góry dzięki za uwagi. PH około 7 Temperatura wody 26 stopni w dzień, w nocy 25/24) Filtr Tetra EX700 Zdjęcie akwarium -->>> http://pl.tinypic.com/view.php?pic=rh0t1j&s=5
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 13:39:58 wysłane przez HanibalX2 »
|
|
|
|
|
askpl
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2009, 13:40:59 » |
|
Obsada jest ok, ale brakuje tu jeszcze Ducha amazońskiego. Co najmniej dwie sztuki.
|
|
|
|
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2009, 13:52:40 » |
|
Akwarium jest zamałe na suma rekiniego i skalary, a pozatym to spoko.
|
|
|
|
|
|
|
PataP
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2009, 13:58:51 » |
|
Jak za małe na skalary?! Według mnie na parke 112l wystarcza,ale to tylko moje zdanie.
Ale za małe na duchy, one do 40cm rosną.Duchom min. 200l.
|
|
|
|
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2009, 14:01:04 » |
|
Co do Suma to wiem, będe go musiał oddać jak trochę podrośnie, na razie jest mały. W sumie to wszystkie rybki są młode oprócz molinezji. Tylko zastanawiam się czy przy posiadanych już 23 sztukach ryb mogę dokupić jeszcze 2 Bocje ?
A ten duch to z lekka przesada, pewnie na niego to tak naprawdę 500litrow to minimum.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 14:03:14 wysłane przez HanibalX2 »
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2009, 14:35:17 » |
|
moim zdaniem już masz lekką zupę... lepiej zdecydować się na konkretny gatunek.. i roślin bardzo mało, po co CI muszla w akwarium??
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: (((
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2009, 14:45:21 » |
|
Obsada jest ok, ale brakuje tu jeszcze Ducha amazońskiego. Co najmniej dwie sztuki.
Czemu nie zaproponujesz od razu arowan? Takie stadko z 6 sztuk... Jeśli wg Ciebie ta obsada jest Ok to jesteś w wielkim błędzie. Jak za małe na skalary?! Według mnie na parke 112l wystarcza,ale to tylko moje zdanie.
Na upartego na parkę skalarów może i by się nadawało jednak nie przy obecnej obsadzie. Jak dla mnie baniak już jest przerybiony a sama obsada to miks niefortunnie dobranych gatunków. Na chwilę obecną powiększanie obsady nawet po oddaniu sumów nie wchodzi wg mnie w grę.
|
|
|
|
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2009, 14:55:01 » |
|
-->>tedy87 Roślinki dokładam sukcesywnie, wiem że na razie jest za mało ale na pewno się to zmieni. Muszla jest bo ładnie wygląda, wydaje mi się że nie powinna mieć negatywnego wpływu na parametry wody(niedawno sprawdzałem i są OK), jeśli się mylę to mnie poprawcie.
-->>andrzej72 Może i Mix rybek ale za to ładnie wyglądają, np. co do temperatury wody ustawiłem średnią dla wszystkich rybek. Ryby są wszystkie małe więc chyba za bardzo przerybienia na obecną chwilę nie ma, zresztą zobacz sobie zdjęcie mojego akwa, wklejone w 1 poście.
Dzięki Wielkie wszystkim za komentarze i czekam na jakieś propozycję jakie ryby do innych nie pasują i dlaczego ?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2009, 15:12:19 » |
|
-->>andrzej72 Może i Mix rybek ale za to ładnie wyglądają,....
1. Wygląd to nie wszystko 2. Dobierając obsadę do akwarium nie należy się kierować tylko ich wymaganiami co do parametrów wody, temperatury itp. Należy wziąć jeszcze pod uwagę to jak się zachowują względem siebie poszczególne gatunki. 3. Rybom w zbiorniku musi być dobrze, muszą mieć gdzie pływać, muszą czuć się bezpiecznie. Arowana też ładnie będzie wyglądać w 200 litrach tyle, że sobie nie popływa. 4. Obsada nie może być przypadkowa - u Ciebie mam wrażenie, że tak właśnie jest - kupowałeś ryby bo Ci się podobały. Nie tędy droga.
|
|
|
|
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2009, 15:16:17 » |
|
Jeśli chodzi o zachowania względem siebie nie stwierdziłem jakiś problemowych sytuacji. Miałem przez jakiś czas 1 gurami to atakował mi większość ryb i je podgryzał (nawet bojownika), więc oddałem go koledze i teraz jest naprawdę spokojnie.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2009, 15:24:27 » |
|
W moim 112l akwarium są następujące rybki 1. Bojownik + 2 samice 2. Sum rekini 3. 2 x Molinezja 4. 9 x Neonki Inessa 5. 2 x Mieczyk 6. 2 x Skalar 7. 2 x glonojad 8. 2 x gupik Chciałby dokupić 2 Bocje wspaniałe, czy czasem nie będzie w takim akwarium za gęsto ? Ad 2 - za duży rośnie i oddaj go póki nie urósł jeszcze Ad 6 - problemem może być tu wysokość zbiornika; skalar rośnie dość wysoki (dochowałem się osobników o wysokości 18 cm). Inny problem to taki, że skalar dobrze wyrośnięty będzie w stanie przegryźć sobie jakiegoś neona lub gupika. Ad 7 - Jeśli te glonojady to zbrojniki niebieskie to też proponowałbym oddać a w ich miejsce wprowadzić otoski. Ad 1 - bojowniki preferują nieco cieplejszą wodę od pozostałych z Twojej obsady. I na koniec - bocje zdecydowanie odpadają - rosną zbyt duże i dodatkowo żyją w stadzie, a dwie sztuki to nawet nie namiastka stada. Weź pod uwagę także to, że posiadasz trzy gatunki bardzo płodnych ryb: molinezje, mieczyki i gupiki. Zakłądając, że są to samiec i samica, liczba ryb w zbiorniku może się więc szybko zwiększyć.
|
|
|
|
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2009, 15:45:27 » |
|
Dzieki, Ad2. Zdaje sobie z tego sprawę ale poczekam jeszcze z 3 miesiące, może nawet kupię większe akwarium specjalnie dla tej ryby. Ad3. Może mi taki wielki nie urośnie a jak tak to również pomyśle na oddaniem tej ryby, jeśli zje głupika lub neonka to trudno. Ad7. tak glonojady to zbrojniki Ad1. Wiem i dlatego jest w dzień ustawiona na 26 stopni, a w nocy trochę obniżam, gdzieś przeczytałem że tak powinno się robić Odnośnie Bocji to dzięki za informacje, już wiem , że ich na pewno nie kupie Jeszcze raz dzięki Andrzej bardzo mi pomogłeś
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2009, 16:16:54 » |
|
Ad.2 -większe ? to sporo większe musisz kupić bo to naprawde spora ryba w naturze przekracza metr długości i 40kg wagi Ad.7 -zbrojnik ale jaki? Ad.reszty -ryby te są jak już wcześniej powiedziano kilkakrotnie zupełnie nie dobrane - Ja proponuje Ci zostawić tylko molki - wystarczą na to akwarium w zupełności - szybko się namnożą... i dostosować akwarium do wymogów ryb polecam. W tej chwili to masz zapewne twardą wode w której w sumie żaden z tych gatunków żyć nie powinien . Piszesz owszem testy ok. ale co znaczy ok? Jeszcze widzę że masz w akwarium dracenę - roslinę doniczkową i tatarak roślinę bagienną - wyjmij je bo i tak zgniją.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 16:24:20 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
Kaman3000
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2009, 16:49:18 » |
|
Ta wypowiedź to był sarkazm A wy wszyscy na poważnie
|
|
|
|
|
|
|
|