Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 70l mało ale konkretnie, nietypowo?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 70l mało ale konkretnie, nietypowo?  (Przeczytany 1942 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« : Kwiecień 06, 2009, 19:59:28 »

Witajcie,

zastanawiam się co można trzymać w akwarium 70l, ale żeby rybek było 1-2 sztuki.
Jakie większe gatunki można trzymać w takim akwa?
Mam możliwość dostania silver arowana (jeszcze z pęcherzykiem żółtkowym) ok. 4 cm.
Myślałem, żeby taką arowanę (albo dwie) odchować i sprzedać z zyskiem (już raz tak zrobiłem w podobnym zbiorniku).
Mam też możliwość odchowania malutkich (ok. 5 cm) ctenolucius h*eta - drapieżników(dużą parę sprzedaję - patrz ogłoszenie Giełda).

Ale może jakieś inne propozycje. Może para skalarów (i hodowla) - akwa ma 40 cm wysokości.

Może parkę jakiś pielęgnic, albo pyszczaków? Tu nie mam doświadczenia, ale chętnie posłucham propozycji. **Oczywiście mam możliwość zmiany wystroju i ph wody jeśli zajdzie potrzeba**

Nie interesują mnie gupiki ani inne żyworódki, danio, neonki, brzanki ani inne małe rybki, więc wszystkim forumowiczom, którzy chcą napisać o takich gatunkach od razu dziękuję, ale nie chcę, aby wątek poszedł w tą stronę.

I consider myself as a one fish wolf pack
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2009, 20:11:01 »

dla skalarow za małe
o arowanie nie wspomnę

jak chcesz coś większego proponuję piękne bojowniki

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
skate34@o2.pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2009, 20:21:25 »

Masz zamałe akwa na duże rybki, duże ryby ci tam skarłowacieją.
Możesz dać tam mieczyki, molinezje nie zaduże ryby, jak chcesz duże ryby to akwa najlepiej ok 200l.
Bojowniki też mogą być tylko pamiętaj 1 samiec i ewentualnie 3-4 samice.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2009, 20:30:11 »

Arowana jest ładna, ale rośnie bardzo szybko. Dostaniesz taką z żółtkiem, kilka tygodni nie pobiera pokarmu, zanim zaczniesz karmić to już trzeba będzie ją oddać.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2009, 20:56:04 »

Może Akara z Maroni lub Akara Wiśniowa....piękne rybki (choć nie wiem jakiej wielkości zbiornika potrzebują) ,ale biorąc pod uwagę że ta pierwsza dorasta do 10cm..to chyba 70l nie jest tak mało.

fotki: http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.badis.nazwa.pl/image/198&imgrefurl=http://www.badis.nazwa.pl/prawa.php%3Fid_kat%3D4&usg=__PumEHdPtXz6XhXrFbRktCAbJ3gA=&h=262&w=400&sz=36&hl=pl&start=15&um=1&tbnid=8vd1HaP5Et43zM:&tbnh=81&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dakara%2Bz%2Bmaroni%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26safe%3Doff%26sa%3DN%26um%3D1

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2009, 22:02:32 »

Widze ze nie wszyscy zorientowali sie ze chcesz to akwarium traktowac jako kotnik dla ciekawych ryb ktore przyniosa Ci zyski.
Moge Ci podac pare propozycji, lecz wymagania i inne ich potrzeby bedziesz musial sobie poszukac sam. Musisz tez dopoasowac do swojego baniaka (litraz), bo nie wszystkie nawet jako narybek bedziesz mogl w nim trzymac do mozliwosci sprzedania.
Mam nadzieje ze bedziesz mial w czym wybierac :
crenicichla compressiceps, crenicichla compressiceps – ploeg, acarichthys heckelii, apistogramma agassizii, apistogramma cacatuoides, biotoecus opercularis, cichla pinima, crenicichla albopunctata, crenicara latruncularium, dicrossus maculatus, geophagus iporangensis, heros severus, hypselecara coryphaenoides, nannacara anomala, satanoperca jurupari, taeniacara candid, teleocichla monogramma, uaru amphiacanthoides.
Powodzenia

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2009, 22:20:35 »

Też pomyślałam głównie o apisto. Gina, z tą severum i ziemiojadami to lepiej nie przesadzać w tak małym akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 06, 2009, 22:44:06 »

Też pomyślałam głównie o apisto. Gina, z tą severum i ziemiojadami to lepiej nie przesadzać w tak małym akwarium.
Chyba dosyc wyraznie napisalam : " lecz wymagania i inne ich potrzeby bedziesz musial sobie poszukac sam. Musisz tez dopoasowac do swojego baniaka (litraz), bo nie wszystkie nawet jako narybek bedziesz mogl w nim trzymac do mozliwosci sprzedania "  Grin

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2009, 05:25:25 »

Widze ze nie wszyscy zorientowali sie ze chcesz to akwarium traktowac jako kotnik dla ciekawych ryb ktore przyniosa Ci zyski.
 cichla pinima,

Mam możliwość dostania małych (9cm) cichla ocellaris. Co o tym sądzicie? Chodowałbym jedną rybę.

PS. Bardzo dziękuję za konkretne odpowiedzi, niestety na nie wszystkich forach spotkałem się z sympatią i podobnym zaangażowaniem. Jeszcze raz dzięki i proszę kontynuujmy wątek Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2009, 12:40:25 »

No więc jak? Mała cichla ocellaris da radę do odchowania?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 07, 2009, 13:04:54 »

No więc jak? Mała cichla ocellaris da radę do odchowania?
Jesli chodzi o mnie to bardzo bym sie zastanawiala, rosnie dosyc szybko i jest sporawa. W akwa dorasta do 60 cm i potrzebuje  akwa dl. min  200 cm.
moze poszukaj czegos mniejszego ?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2009, 13:18:10 »

Nie nie da rady - w ogóle to bardzo głupi pomysł jest z tym ''kotnikiem'' tak duże ryby w nim skarłowacieją

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: