Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« : Kwiecień 08, 2009, 19:11:56 » |
|
Witam jak mnie pewnie niektórzy pamiętają zacząłem nie ciekawie z moim pierwszym akwa ale wracam i sie poprawiłem Akwarium - 60x30x35 proste Filtr - Kubełkowy JBL e900 Oświetlenie - 2x15W T8 Świetlówka SUN-GLO + POWER-GLO ( Przerobiona Pokrywa ) Grzałka - 100W z Termostatem Termometr - szklany Parametry Wody (Aktualizują się) :Podłoże - Ziemia ogrodowa + Torf + Keramzyt + Filtus Floran i przykryte 2cm warstwą żwiru rzecznego Chyba tego podłoża troszkę za dużo nasypałem z przodu mam 5cm( ze żwirem) a z tyłu 11cm (ze żwirem) Dodatki - Korzeń Nawożenie: CO2 z butli 1bąbelek/sek Flora: Kabomba Moczarka Java Moss ( Mech Jawajski ) i teraz stanąłem bo nie wiem co dodać, myślę nad heńkiem na dywanik a z tyłu może jakąś kryptokoryne? bacope? doradźcie Fauna: Brak Planuje: 10xNeon Innesa 6xOtosek 5xKirysek Panda lub/i 10-20 Red Cherry a Oto Zdjęcia z dnia 09.09.2009 : a To zdjęcię wykonane dziś czyli 07.04.2012 : 08.04.2012 dodałem czarne tło i tak wygląda baniaczek :
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2012, 13:12:24 wysłane przez Damianos115 »
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2009, 19:23:13 » |
|
Musisz trochę poczytać o dojrzewaniu akwarium. Niektóry ryby mogą nie poradzić sobie z wysokim No2, które zapewne w ciągu kilku dni wzrośnie- biorąc pod uwagę małą ilość roślin- dość znacznie. Mi osobiście nie podoba się podłoże, troche mało roślin. Neonek lepiej dokupić, to rybki stadne. Trzymam kciuki i powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2009, 19:25:18 » |
|
Czytając opis m.in. Akwarium Zalane 7 Kwietnia 2009r.
dziś jest 8 kwietnia 2009r. nasuwa się szereg innych pytań o które jeśli nie ja spytają Cie inni użytkownicy. Damianos115 mam na razie takie pytanie do Ciebie: Podoba Ci sie to akwarium?
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2009, 20:38:16 » |
|
Oj, oj, oj duuuuzzzoooo czytania przed Toba ! O efektach wizualnych jesli napisze prawde to z pewnoscia bym dostala bana. Ale jesli chodzi o dobro ryb to jestem wsciekla ze jeszcze jeden nieodpowiedzialny bierze sie za trzymanie zywych stworzen bez potrzebnej wiedzy Koniecznie i to jak najszybciej oddaj ryby (do sklepu, innemu akwaryscie ktory im zapewni odpowiednie warunki) zanim Ci padna i wez sie za poczatki akwarystyki zaczynajac od teorii !!!
|
|
|
|
|
|
|
Didżi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2009, 20:40:00 » |
|
Po pierwsze NIE SLUCHAMY SPRZEDAWCOW Po drugie AKWARIUM MUSI DOJRZEC Po trzecie ZMIEN TE PODLOZE I INNE SZTUCZNE OZDOBY Po czwarte oddaj rybki Po piate kup testy naparametry wody przynajmniej ph no2 no3 Przepraszam za tak drastyczna wypowiedz ja tez posluchalam sprzedawcy i jest jak jest ale zaczelo sie strasznie ale juz uregulowalam i w ogole zakladam krewetkarium Prosze niezniechecaj sie wypowiedziami tylko popracuj troche a zaloze sie za jak kupisz jakies ladne malowymagajace roslinki<na poczatek>jakis moze korzen/kokos i bedzie SUPER Pozdrawiam i zycze powodzenia na pewno jak chcesz pomocy to Ci moge pomoc Chociaz jestem poczatkujaca juz sie zapoznalam z pods. wiadomosciami ale caly czas sie ucze
|
|
|
|
.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2009, 20:59:10 » |
|
Sytuacja się nie ustabilzuje, jak sądzisz, będzie źle i jeszcze gorzej.
Raczej nie chcesz oddać ryb, albo nie masz gdzie? Oddanie ryb na miesiąc mogłoby je uratować. Jeżeli nie chcesz, to możesz próbować ratować się w jakiś sposób: - są bakterie na sprzedaż na początek, warto kupić i wlać je na gąbkę do filtra, - może masz znajomego akwarystę w pobliżu? postaraj się wlać od niego trochę wody, jeśli można to nawet połowę akwarium, - kup/zdobądź sporo roślin pływających bez ukorzeniania typu rogatek, moczarka itp. (nie z jeziora, bo przywleczesz chorobę) - możesz się wspomagać roślinami w dziurawych doniczkach - wsypujesz żwirek, na to siejesz szybko rosnące rośliny jak rzeżucha, pszenica, fasola, groszek itp, doniczki można przybić do dwóch patyków i zawiesić zanużone w części do wody.
Nie mam więcej pomysłów, nie wiem czy to zapobiegnie śmierci rybek, ale spróbować warto.
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2009, 21:15:05 » |
|
mam testy i robilem ale nic z nich nie czaje ;/ sa jakies kolory niebieskie , pomaranczowe i inne ale nie ma zadnej skali wg ktorej moge powiedziec ile co ma ph no2 i no3
|
|
|
|
|
|
|
Lukasz_HTD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2009, 21:42:41 » |
|
napisz jakie masz testy i z jakiej firmy, a w ogóle to jest instrukcja obsługi
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2009, 21:51:23 » |
|
Odpowiednie wyniki testow sa zalezne od tego jakie masz ryby i jakich parametrow one wymagaja
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2009, 05:25:36 » |
|
firma to ZOOLEK chyba załapałem jak sie to robi i zaraz je zrobie przeczytałem instrukcje
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2009, 06:54:51 » |
|
Dzięki muchomorek dzisiaj kupię te bakterie i roslinki niestety nie mam gdzie oddac rybek a wczoraj wrocil moj tato tez akwarysta ale on ma akwaria wieeelkie po 300-400l to nie wiem czy mi pomoze jak sie wyspi to sie go zapytam czy moge pozyczyc troche wody ale od skalarow wode moge wlac??
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2009, 07:10:02 » |
|
Sera Nitrivec sobie kup, 10 ml dziennie. 100 ml kosztuje około 15 zł i np starter do filtra TetraAqua Bactozym. Poczytaj wątek podwieszony o dojrzewaniu akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 09, 2009, 07:11:24 » |
|
Aha i zapomniałem napisać że przed wrzuceniem rybek dodałem takiego preprataru JBL Biotopol który uzdatnia wodę i na pudełku piszę że po 24h można wpuszczać rybki co wy na to?
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 09, 2009, 07:11:49 » |
|
a jak są ryby moge to wlać czy na puste akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 09, 2009, 07:19:51 » |
|
Można jak są ryby, jest to pożywka dla bakterii. Przeczytaj sobie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 07:23:03 wysłane przez Macieksoko »
|
|
|
|
|
|