gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« : Kwiecień 11, 2009, 09:41:18 » |
|
Chce calkowicie pozbyc sie gupikow z mojego akwarium. Sporo juz oddalam ale jest jeszcze wiele w tym dorosle (te jeszcze oddam) i malenstwa. Nie chce robic restartow czy tym podobnych rzeczy, a przy zarosnietym akwa i sporej ilosci maluszkow jest niemozliwoscia wylowic wszystko. Nawet przy (niby puste akwa) calkowitej wymianie zwiru jakos uchowaly sie 2 szt - okazalo sie po nalaniu wody. Moja obecna obsada bojownik, mieczyki, neonki, kiryski, krewetki, swiderki i te nieszczesne gupiki, wszystkie plywaja w gaszczu roslin. Tu moje pytanie; jaka ryba nie zaszkodzi pozostalej obsadzie i roslinom a wytrzebi do 0 gupiki w moim 275 L baniaku ?[/size\
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2009, 13:38:56 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2009, 10:46:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2009, 10:54:32 » |
|
Trochę nietrafiony link jednak...
gina ma dorosłe gupiki a ani ramirezki ani bojownik nie poradzi sobie z dorosłym gupikiem.
Ja mam radę - trzeba kupić drapieżnika. Trochę ich hodowałem. Powiedz tylko jakie masz akwarium.
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2009, 13:03:25 » |
|
Bojownika to juz mam i byl jako 1 w moim baniaku - jeszcze nie widzialam by jakas rybke gonil, nie mowiac juz o zjedzeniu jej. Z doroslymi sobie moze jakos poradze, pooddaje choc jest problem z odlowieniem nie niszczac roslin. Baniaczek mam 275 L wiec nie bedzie problemow ze maly dla jakiejs ryby i moze tylko na czas "porzadkow" A tamten watek - dziekuje bardzo wkukler ale widze ze troszke odbiegl od tematu. Owszem ramirezki bardzo mi sie podobaja ale czy nie beda mi niszczyc rownoczesnie roslin czy podloza (bardzo drobny czarny zwir 2/3 i piasek 1/3) ?
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2009, 13:30:48 » |
|
wiesz jak się małych pozbędziesz to wystarczy poczekać aż tamte ze starości pozdychają sporo czytałem o kakadu i nigdzie o niszczeniu roślin nie było ale specjalistą nie jestem
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2009, 13:35:47 » |
|
A czy do tej obsady co juz mam moge kakadu czy ramirezki (co bedzie bardziej skuteczne na gupiki, ale oszczedzi rosliny) i ile szt ? A moze jeszcze inne propozycje ?
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 11, 2009, 14:01:12 » |
|
Wpuść jednego okonia to zart ? A jesli nie to co z reszta obsady, roslinami, podlozem ? - napisz cos wiecej
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2009, 14:09:05 » |
|
To jest żart, bo może Ci pozjadać inne rybki, nawet takie same długością, ślimaki też i krewetki. Ale spokojnie dałby radę nawet taki okonek kolo 10 cm.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2009, 15:28:26 » |
|
Generalnie nie ma dobrego rozwiązania Twojego problemu, ponieważ coś co zje gupiki zje również każdą inną mniejszą rybkę. Nawet jeśli to będę pielęgnice to wciągną wszystko co im wejdzie do pyszczków. Proponuję albo oddać albo wpuścić kilka drapieżników a one załatwią temat do cna Co do drapieżników to mogę polecić Ci kilka, a nawet sprzedać. Mam dwa Ctenolucius h*eta, jednego Xenentodona, mam nawet cichla ocellaris. Napisz mi wymiary akwarium jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2009, 14:12:28 » |
|
Dodam jeszcze ze akwarium mam otwarte ! Bardzo mi zalezy by nie zniszczyly roslin i podloza przy okazji ! I by kiryski nie ucierpialy w najmniejszym nawet stopniu !!! a co myslicie: o pielęgniczkach crenicichla ? o ctenopoma weekss ? o buszowiec lamparci ? o buszowiec ansorga ? Ktore beda najlepsze i ile szt moge dla osiagniecia celu ?
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2009, 12:47:17 » |
|
Chce calkowicie pozbyc sie gupikow z mojego akwarium. Sporo juz oddalam ale jest jeszcze wiele w tym dorosle (te jeszcze oddam) i malenstwa. Nie chce robic restartow czy tym podobnych rzeczy, a przy zarosnietym akwa i sporej ilosci maluszkow jest niemozliwoscia wylowic wszystko. Nawet przy (niby puste akwa) calkowitej wymianie zwiru jakos uchowaly sie 2 szt - okazalo sie po nalaniu wody. Moja obecna obsada bojownik, mieczyki, neonki, kiryski, krewetki, swiderki i te nieszczesne gupiki, wszystkie plywaja w gaszczu roslin. Tu moje pytanie; jaka ryba nie zaszkodzi pozostalej obsadzie i roslinom a wytrzebi do 0 gupiki w moim 275 L baniaku ?[/size\
CZŁOWIEKU POCZEKAJ AŻ RYBY TROCHĘ PODROSNĄ ( JAK MÓWISZ ŻE MASZ 2 GUPIKI ) A NIE UMYŚLNIE SKAZUJ JE NA ŚMIERĆ ZAMIAST PÓŹNIEJ JE GDZIEŚ ODDAĆ.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2009, 13:36:38 » |
|
mati1234 Przeczytaj dokladnie, ze zrozumieniem i nie jeden post tylko calosc i dopiero jak zrozumiesz teresc to sie wypowiedz jesli masz cos do powiedzenia - gupikow mam sporo ponad setke
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2009, 19:32:44 » |
|
mati1234 Przeczytaj dokladnie, ze zrozumieniem i nie jeden post tylko calosc i dopiero jak zrozumiesz teresc to sie wypowiedz jesli masz cos do powiedzenia - gupikow mam sporo ponad setke
To tymbardziej . Ja bym na twoim miejscu czekał aż znacznie podrosną i po częściach wyławiał.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 13, 2009, 20:25:26 » |
|
Gina Xenentodon cancila, tylko lubi wyskoczyć z akwa. Zjada jedną małą rybkę dziennie (jak bardzo małe to nawet więcej). Duża mu starcza na 2 dni. Kwestia czasu jak ogarnie towarzystwo. Rybek z dna nie ruszy jak będzie miał pożywienie w postaci żyworódek. Nie rusza u mnie kosiarek ani otosków. Rybki wysokie w kłębie nie bardzo przechodzą mu przez gardło więc molinezje oraz mieczyki są bezpieczne. Chcesz odkupić?
|
|
|
|
|
|
|
|