Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « jpson68 144 L START -Mile widziane sugestie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jpson68 144 L START -Mile widziane sugestie  (Przeczytany 3326 razy)
jpson68
:)
Nowy
*

« : Kwiecień 12, 2009, 11:40:30 »

Wszelkie sugestie mile widziane   Embarrassed
Będę robił aktualizacje, co się dzieje w moim akwa.

DANE :
- akwarium 144l  90/40/40 szkło7mm co daje wagę 30 kg z wodą 174kg
- oświetlenie dopiero kupię tymczasowo 3 świetlówki energooszczędne Philips 18W 4U
- filtracja : FILTR zewn. TETRA TEC EX-700
- ogrzewanie grzałka 200W Atman planowany zakup obecnie temperatura stała 25'C

Parametry
- pH 6,8

FLORA :
- Bacopa monieri
- Cryptocoryna Petchii
- Ludwigia repens 2szt
- Heteranthera Zosterifolia 2szt
- Sagitaria subula 2szt
- Egeria Denesa 2szt
- Valiseria amerikan 1szt
- Hygrophilia pulysepre 2szt

FAUNA oczekują w innym akwa
3.Ampularie
11.Neon Inesa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos

Podłoże
- Filtus FLORAN  16litrów
- Żwir rzeczny średni 8kg
- Żwir rzeczny drobny 6kg

Ozdoby

W pierwszej kolejności wzmocniłem szafkę na zewnątrz na każdym składaniu po 5 wkrętów i od środka kątowniki mocowane na 10 wkrętach myślę ze szafka wytrzyma ten ciężar aha szafka stoi niestety na nogach 17cm nie za grubych w tym celu dodaje dodatkowe nogi z aluminiowych kantówek 6x4cm po rogach i w środku piątą w najbliższym czasie zasłonie je płytami.

A więc obsada na razie jest w kwarantannie po posocznicy chyba nie będą wpuszczone do nowego akwa nie chciał bym ryzykować.
żwirek wysypuje ale czym więcej czytam tym bardziej nie wiem jak go wysypać
na razie wysypałem drobny 6kg w ten sposób by uzyskać taki efekt tył i boki wyżej przód i środek niżej czyli tył na całej długości 4cm i spad do przodu do środka do zera na bokach 2cm.
na to wysypać Filtus FLORAN 2cm zachowując spady efekt powinien być taki tył 6cm boki 4cm przód 2cm położyć na to siatkę i obsypać lekko żwirkiem grubym tył i boki stopniowo do środka średni.
czy to dobry pomysł co sądzicie o tym?
foto baniaka nie co słabej jakości bo z telefonu jak będę mieć lepsze to zmienię

I tak zrobiłem jak Mario radzi dziś posadziłem roślinki jak woda się bardziej wyklaruje wrzucę foto jak to wygląda
Obsadę kupie raczej nowe rybki te pozostaną w innym akwarium bo boje się trochę tej posocznicy na razie nic z rybkami się nie dzieje a ten jeden Zwinnik Jarzeniec to został po starej obsadzie ma z 6 lat tak samo Miedziki  korzeń właściwie prawdziwy
na pewno jest ładniejszy pomyśle nad zakupem jak tylko kasy przybędzie

Zdjęcia z dnia 19 Kwiecień 2009

jeszcze dziś uzupełnię wodę i podłączam filtr TETRA TEC EX-700

30.04.2009.  
Cheesy  3szt. Kirysek Pstry 1szt. Kirysek Albinos  11szt. Neon Inesa  już pływają sobie w akwarióm  martwi mnie PH wody bardzo się ostatnio  podniosło do 7,2 / 7,8 czy z powodu węgla aktywnego w filtrze? Huh

06.06.2009.  
Sad Mam inwazje ślimaków zezy rają mi roślinki Sad Sad

Zdjęcia z dnia 31 Październik 2009

07.02.2010.  
Długo mnie nie było problem z ślimakami nadal jest na dodatek doszedł problem z glonami prawdopodobnie przywlokłem je z stawu pod koniec lata jak byłem na flejach (plankton)
Glony wyglądają takie długie ciemnozielone nitki pajęczynki osaczające roślinki ręczne usuwanie na wiele się nie zdaje chyba użyję chemii widziałem różne chemikalia w sklepach co o tym myślicie?

Dziś przeprowadziłem test wody podaje rezultat choć nie bardzo to kapuje bo są dwie tabelki  ale nie wygląda to tragicznie proszę o sugestie Smiley

SALTWATER

NO3  ppm (mg/l)   40
NO2  ppm (mg/l)   0
KH    ppm ['dKH]   180 [10,0]
pH                       7,4

FRESHWATER

NO3  ppm (mg/l)   40
NO2  ppm (mg/l)   0,5
GH    ppm ['dGH]  150 [8,0]
KH   ppm ['dKH]   180 [10,0]
pH                      7,4

Nowe zdjęcia 07.02.2010.  

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 21:34:13 wysłane przez jpson68 » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/jpson68-144-l-start-mile-widziane-sugestie/
2.Ampularie
5.Neon Inesa
5.Rozbora Klinowa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos
1.Miedzik Obrzeżny
1.Zwinnik Jarzeniec
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2009, 12:33:49 »

Co do żwirku,to zrób tak.Na samo dno filtrus(możesz przykryć siatką) i na to żwir drobny wymieszany z średnim.Gróby sobie daruj,rośliny źle się w nim ukorzeniają.Warstwa powinna być z przodu 3-5cm,a z tyłu nawet i do 8-10cm.W ten sposób uzyskasz efekt głębi i ładnie to wygląda.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2009, 12:47:05 »

Jeżeli oczekujesz sugestii to z mojej strony co do obsady.Nie zaczynaj od dziadostwa wszystkie ryby które wymieniłeś łącznie z kiryskami to ryby ławicowe po najmniejszej linii oporu co najmniej po 20 sztuk,oczywiście im więcej tym lepiej dla ryb i efekt wizualny niezapomniany .Wtedy można obserwować zachowanie zbliżone do tego w środowisku naturalnym.Tego jednego Zwinnika jarzeńca nawet nie zauważysz w tym akwarium,a dla Kardynałków będzie za ciepła woda.Poza tym te ryby najładniej prezentują się na ciemnym podłożu, tle, nie za jaskrawym oświetleniu wtedy ładnie świecą i mają wyraziste kolory i drewnie więc tą ceramikę zamień na prawdziwe drewno.

Kiryski są ławicowe.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 12:50:27 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2009, 14:29:05 »

A co mozna wiecej ponad to co napisal Drago i mario27-28 zasugerowac jak nie ma fotek ?
W kazdym razie nie warto sie rozdrabniac przy wyborze obsady, lepiej wyglada duza grupa jednego czy dwuch rodzajow niz 8 roznych. Do tego dobierajac zwroc uwage na wymagania ryb, bo jak widze nie bardzo myslisz o tym laczac kardynalka z rybkami cieplolubnymi

jpson68
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2009, 19:48:38 »

Co do żwirku,to zrób tak.Na samo dno filtrus(możesz przykryć siatką) i na to żwir drobny wymieszany z średnim.Gróby sobie daruj,rośliny źle się w nim ukorzeniają.Warstwa powinna być z przodu 3-5cm,a z tyłu nawet i do 8-10cm.W ten sposób uzyskasz efekt głębi i ładnie to wygląda.
OK' i tak zrobiłem faktycznie ładny efekt  Cheesy

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/jpson68-144-l-start-mile-widziane-sugestie/
2.Ampularie
5.Neon Inesa
5.Rozbora Klinowa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos
1.Miedzik Obrzeżny
1.Zwinnik Jarzeniec
klaudis1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2009, 19:09:01 »

Daj większe zdjęcie bo nic na tym małym nie widać....
jpson68
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 20, 2009, 02:57:41 »

Daj większe zdjęcie bo nic na tym małym nie widać....

Kliknij miniaturkę to ci się powiększy zdjęcie   Wink

2.Ampularie
5.Neon Inesa
5.Rozbora Klinowa
3.Kirysek Pstry
1.Kirysek Albinos
1.Miedzik Obrzeżny
1.Zwinnik Jarzeniec
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2009, 12:58:01 »

Troche łysawo.Rybki też pomieszane.Zakryj czymś tył zbiornika i dosadź więcej roślin.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: