chodys1910
|
|
« : Kwiecień 15, 2009, 10:09:11 » |
|
Akwarium 450 l wym 150x50x60. Zalane w Połowie Lutego kolor zielony - aktualizacja 25.05.09rkolor czerwony - aktualizacja 22.07.09rkolor czerwony -aktualizacja 19.10.09rtransformacje1. kazdy sie uczy2 . 34z powodu inwazji sinic i ogolnego rozrosnięcia troche zrobiłem porządekPodłoże : Piasek (8 worków filtrus'a) Filtracja : Filtr zewnętrzny JBL Cristal profi E 1500 z wkładem torfu bioceramiki i zeolitu. Oswietlenie: standartowe (T8 2x36W) Swiece tak jak wstane czyli od 7 do 23 (w weekendy troche pozniej) Na noc oswietlenie 6x LED niebieskie zmiana - dodałem oswietlenie 2x 54W co teraz łącznie daje mi 180W z czasowym włącznikiem w godzinach 9-20:30 kupiłem drugi wyłącznik czasowy i diody nocne pracują w godz 20:30 - 1:00 Pielęgnacja: mniej wiecej co 2 tyg odmulanie i podmiana wody CO2: bimbrownia brakOgrzewanie: Grzałka 300W z termostatem Jakaś podrobka Atmana ale bardzo dobra:P Nawożenie :Symfonia złota ParametryPh 6,9 TWW 5 Two 8 Temp. +/- 29 stopni no2 0-0,025 no3 15 dane przed podmianą wody. obsada2x pigeon 1 turkus z wadą gen. 2 red melon 1 blue 1 white2 red spoted green4 bocje ok 45 neonów czerwonych film
ZMIANA BIOTOPU
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 14:49:17 wysłane przez chodys1910 »
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2009, 12:23:22 » |
|
Gratulacje litrażu! Takie ogromne akwarium do duże wyzwanie. Akwarium niedawno zalane dlatego myślę, że jak rośliny ruszą to będzie dużo ładniej. Mi się podoba! Powodzenia w utrzymaniu akwarium
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2009, 13:56:21 » |
|
Piękne, chciałabym takie, Amazonka to moje marzenie w przyszłości. Czy nie za mało podłoża ? ja mam 6 worków w 126l (po 4l). Pozdrawiam będę oglądać jak się rozwija. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Didżi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2009, 14:24:18 » |
|
Śliczne palety..
|
|
|
|
.
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2009, 14:43:02 » |
|
masz strasznie słabe oświetlenie a do tego nawozisz- niedługo będziesz narzekać na glony świecisz 16h!!! musisz zmniejszyć do 12h a tak poza tym to akwarium takie sobie jedyne czego ci zazdroszczę to litraż
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2009, 14:59:35 » |
|
I wykombinuj jakies tło, zeby ta rura nie straszyla.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2009, 16:36:00 » |
|
masz strasznie słabe oświetlenie a do tego nawozisz- niedługo będziesz narzekać na glony świecisz 16h!!! musisz zmniejszyć do 12h a tak poza tym to akwarium takie sobie jedyne czego ci zazdroszczę to litraż
Wiesz w ogóle co to jest biotop amazonki? w tym biotopie jest strasznie słabe oświetlenie niedawno zalane dlatego myślę, że jak rośliny ruszą to będzie dużo ładniej. to nie jest akwarium roślinne tylko amazonka, moim zdaniem już jest za dużo roślin akwarium niezłe ale : 1.powinien być ciemniejszy kolor wody 2.mniej roślin a więcej korzeni a przy okazji musze się pochwalić że w końcu ruszają moje 200 litrowe czarne wody z paletami [ już w piątek zakładam ]
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 16:38:22 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
chodys1910
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2009, 16:42:37 » |
|
Piękne, chciałabym takie, Amazonka to moje marzenie w przyszłości. Czy nie za mało podłoża ? ja mam 6 worków w 126l (po 4l). Pozdrawiam będę oglądać jak się rozwija. Powodzenia.
Moze troche mało ale nie lubie jak jest napchane po 5-6 cm. Ja brałem po +/- 8,7Kg . Byly by sie rośliny trzymały. A to ze marzenie to do dzieła:)) akwarium niezłe ale : 1.powinien być ciemniejszy kolor wody 2.mniej roślin a więcej korzeni a przy okazji musze się pochwalić że w końcu ruszają moje 200 litrowe czarne wody z paletami [ już w piątek zakładam ] mam juz 3 porcje szyszek olchy. korzenie są 2 mysle ze wystarczy. I wykombinuj jakies tło, zeby ta rura nie straszyla.
rury az tak nie widać... Ale powiem Wam ze cos mi tu jeszcze brakuje....
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2009, 16:50:57 » |
|
Wiesz w ogóle co to jest biotop amazonki? w tym biotopie jest strasznie słabe oświetlenie
A kto powiedział że amazonka to tylko te twoje czarne wody! Jak byś nie wiedział to w amazonce są zarówno wody przejrzyste jak i czarne!
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz 120l
Zainteresowany
Są SUPER !
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2009, 17:30:33 » |
|
Nie znam się za bardzo na amazonce więc nie będę się wymawiał na temat akwarium ale palety to masz super A tak w ogóle to rośliny ci dobrze rosną??
|
|
|
|
Moje akwaria: 54 litry-czarne wody 80x35x45 126 litrów 63l Proste "iwagumi" (początki)
|
|
|
chodys1910
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 15, 2009, 18:11:26 » |
|
Wiesz w ogóle co to jest biotop amazonki? w tym biotopie jest strasznie słabe oświetlenie
A kto powiedział że amazonka to tylko te twoje czarne wody! Jak byś nie wiedział to w amazonce są zarówno wody przejrzyste jak i czarne! jakbyś kolego lepiej patrzył to byś widział ze na dole lezą szyszki olchy i maja na celu zakwasic wode i zrobic czarne wody. Nie znam się za bardzo na amazonce więc nie będę się wymawiał na temat akwarium ale palety to masz super A tak w ogóle to rośliny ci dobrze rosną?? zalezy ktore... Zabienice i cacomba bez problemu a sarigatta i moczarka (ktorej juz nie mam ) niezabardzo. I tez mysle czy kupować jedną jeszcze jakąś swietlówke. Czy wywalić sarigate a dodać zabienice
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 15, 2009, 18:21:12 » |
|
To powiem ci tylko tyle że masz tych szyszek za mało. Ja kiedyś do swojego 30l akwarium wrzuciłem 45szyszek a mimo tego woda zrobiła się jedynie żółta (po miesiącu)
A mam pytanie czy jak uzyskasz ciemną wodę to zostawisz rośliny czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 15, 2009, 19:07:08 » |
|
ja mam 3 paczki nie wiem ile dokładnie bo nie chciało mi sie liczyc. Raczej zostawie.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 15, 2009, 19:12:07 » |
|
To powiem ci tylko tyle że masz tych szyszek za mało. Ja kiedyś do swojego 30l akwarium wrzuciłem 45szyszek a mimo tego woda zrobiła się jedynie żółta (po miesiącu)
A mam pytanie czy jak uzyskasz ciemną wodę to zostawisz rośliny czy nie?
nie możliwe,pewnie miałeś te szyszki jakieś wygotowane koledze powiem tylko tyle: jeżeli chcesz uzyskać prawdziwe czarne wody to musi przede wszystkim : dokupić korzeni i ich nie wygotowywać,wsadzić na dno liście[np. migdałecznika] które można nabyć w sklepie lub uzbierać na jesieni[polecam to pierwsze],dokupić szyszek,kupić jakiś preparat do wody który pomoże utworzyć ci ,,czarną wode,, I wywal te rośliny bo czarne wody i rośliny to pomyłka jakieś świat nie widział.
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 15, 2009, 19:26:19 » |
|
Ja tylko jestem ciekawy czy ten filtr da radę jak na tą obsadę. Wszystko fajnie ale pokrywę masz kiepską i nie chodzi mi o oświetlenie ale o dojście do baniaka ale jak to mówią "jak się nie ma co się lubi to..."
|
|
|
|
|
|
|
|