Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « jak to jest z tym węglem?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak to jest z tym węglem?  (Przeczytany 4800 razy)
shogun4
Bywalec

« : Kwiecień 17, 2009, 09:52:18 »

Witam,

1. Jak to w końcu jest z tym węglem aktywnym? Facet w sklepie powiedział mi, że jest niedobry również dla bakterii, a z tego co ja wyczytałem to absorbuje tylko chemię i składniki mineralne? Poza tym to biorąc na logikę: skoro gąbka gdzie siedzą bakterie jest w filtrze przed węglem, to jaki w ogóle może on mieć wpływ na 'dobre' bakterie?

2. Jak długo go trzymać w filtrze? Jedni mówią do 5 dni, inni do 2 tygodni? U mnie usunął mętną wodę (po dosadzaniu roślinek, podmianie 50% wody i dodaniu bakterii nitryfikacyjnych do filtra) w 3 dni.

3. Czy jeśli taki węgiel był używany powiedzmy 3 dni, to można go wyjąc, wypłukać i w razie potrzeby wykorzystać ponownie?

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2009, 10:07:13 »

1. Przeczytaj ten artykuł, wyjaśni Ci wszystko http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm
2. Niektórzy zostawiają węgiel ( dobre miejsce dla pożytecznych bakterii)
3. Są metody wypalania węgla w piecu, czytałem też o myciu w rozpuszczalniku.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2009, 10:42:47 »

czytałem też o myciu w rozpuszczalniku.
   w jakim rozpuszczalniku ? ? ? Roll Eyes

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2009, 11:01:05 »

"Zużyty węgiel praktycznie nadaje się do wyrzucenia – jest to niewątpliwie również wada. Istnieje kilka metod regeneracji zużytego materiału, ale wszystkie są praktycznie nie do zrealizowania w domowych warunkach. Często wymagają wysokiej temperatury rzędu 800°C. Uzyskiwana np. w piekarnikach temperatura około 250°C pozwala jedynie na desorpcję tych najsłabiej związanych, lotnych substancji. Innym sposobem regeneracji jest wymywanie rozpuszczalnikiem."

Łukasz Kaczmarek, źródło http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

Nie wiem jakim, tylko o tym czytalem Smiley Nie robiłem tego u siebie.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2009, 11:58:06 »

Witam,

1. Jak to w końcu jest z tym węglem aktywnym? Facet w sklepie powiedział mi, że jest niedobry również dla bakterii, a z tego co ja wyczytałem to absorbuje tylko chemię i składniki mineralne? Poza tym to biorąc na logikę: skoro gąbka gdzie siedzą bakterie jest w filtrze przed węglem, to jaki w ogóle może on mieć wpływ na 'dobre' bakterie?

2. Jak długo go trzymać w filtrze? Jedni mówią do 5 dni, inni do 2 tygodni? U mnie usunął mętną wodę (po dosadzaniu roślinek, podmianie 50% wody i dodaniu bakterii nitryfikacyjnych do filtra) w 3 dni.

3. Czy jeśli taki węgiel był używany powiedzmy 3 dni, to można go wyjąc, wypłukać i w razie potrzeby wykorzystać ponownie?

węgiel stosowany po kuracjach np antybiotykowych do wyjałowienia wody nadaje sie tylko do wyrzucenia. wkłada się go po zakończeniu kuracji na kilka dni potem wyciąga i do kosza.

regeneracja węgla takiego jest praktycznie nieosiągalna w warunkach domowych.

natomiast węgiel jako siedlisko dla bakterii może być stosowany długo, prze miesiące.   

Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2009, 14:12:40 »

A jak rozpoznać, że Węgiel jest zużyty Huh

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2009, 15:06:22 »

A jak rozpoznać, że Węgiel jest zużyty Huh

Raczej trudno jest to stwierdzić. Kupując nowe opakowanie w sklepie masz zpewność, że jest on czysty. I teraz róznie podają różne źrodła, ale niby około po kilku dniach (do dwóch tygodni)  "zapycha się on". Też nie bez znaczenia jest jakie warunki panowały w wodzie - im więcej do zaabsorbowania przez węgiel, tym szybciej zużywa się on...
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2009, 16:15:41 »

Raczej trudno jest to stwierdzić. Kupując nowe opakowanie w sklepie masz zpewność, że jest on czysty. I teraz róznie podają różne źrodła, ale niby około po kilku dniach (do dwóch tygodni)  "zapycha się on". Też nie bez znaczenia jest jakie warunki panowały w wodzie - im więcej do zaabsorbowania przez węgiel, tym szybciej zużywa się on...
Aha.
Dzięki za odpowiedź.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2009, 23:03:43 »

1. Przeczytaj ten artykuł, wyjaśni Ci wszystko http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm
2. Niektórzy zostawiają węgiel ( dobre miejsce dla pożytecznych bakterii)
3. Są metody wypalania węgla w piecu, czytałem też o myciu w rozpuszczalniku.

Dzięki za odpowiedzi. Wywalę go po 5-6 dniach i wrzucę zeolit. Ale co do zostawiania węgla, to sympatyczny pan w sklepie powiedział, że to bardzo niebezpieczne, bo po dłuższym czasie (te 2-3tyg) gdy już się zużyje, zaczyna oddawać to co zaabsorbował (Huh)

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2009, 23:15:39 »

jasne. i należy kupić kolejny wkład węglowy. i tak co dwa tygodnie - oczywiście za 10tym razem będzie karta stałego klienta i rabacik 10%.

a zeolit w jakim celu chcesz ładować do filtra?

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 23:28:24 »

jasne. i należy kupić kolejny wkład węglowy. i tak co dwa tygodnie - oczywiście za 10tym razem będzie karta stałego klienta i rabacik 10%.

a zeolit w jakim celu chcesz ładować do filtra?

No ponoć działa tak jak węgiel, ale mniej szkodzi tzn. nie wyjaławia aż tak wody. Ale fakt, czytałem, że podobno pochłania dużo potasu i to się może nie spodobać roślinkom (których w sumie mam sporo). To co tylko gąbka w filtrze?

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2009, 23:47:14 »

kup sobie pumeks taki zwykły jak w łazience, rozdrobnij kostkę w jak najmniejsze kawałki i będziesz miał super tanie i praktyczne złoże dla bakterii.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2009, 00:00:35 »

kup sobie pumeks taki zwykły jak w łazience, rozdrobnij kostkę w jak najmniejsze kawałki i będziesz miał super tanie i praktyczne złoże dla bakterii.

Ok, ale co nie tak z tym zeolitem? Wiem, że dużo ludzi to trzyma w filtrach.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2009, 00:05:16 »

A może dwie gąbki po sobie? Druga o drobniejszych porach może?

grAdOwy
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2009, 17:28:43 »

Witam,
podlacze sie pod temat. ja ma w filtrze cos takiego jak ZeoCarbon (zeolit + wegiel). mam to juz w filtrze jakies 3 tygodnie czy powinienne to wywalic z filtra?

Akwa 54 L Profil

6x Kirys Panda
6x Otosek
3x Pielęgniczka Ramireza
4x Neon Czerwony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: