shogun4
|
|
« : Kwiecień 17, 2009, 09:52:18 » |
|
Witam,
1. Jak to w końcu jest z tym węglem aktywnym? Facet w sklepie powiedział mi, że jest niedobry również dla bakterii, a z tego co ja wyczytałem to absorbuje tylko chemię i składniki mineralne? Poza tym to biorąc na logikę: skoro gąbka gdzie siedzą bakterie jest w filtrze przed węglem, to jaki w ogóle może on mieć wpływ na 'dobre' bakterie?
2. Jak długo go trzymać w filtrze? Jedni mówią do 5 dni, inni do 2 tygodni? U mnie usunął mętną wodę (po dosadzaniu roślinek, podmianie 50% wody i dodaniu bakterii nitryfikacyjnych do filtra) w 3 dni.
3. Czy jeśli taki węgiel był używany powiedzmy 3 dni, to można go wyjąc, wypłukać i w razie potrzeby wykorzystać ponownie?
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2009, 10:07:13 » |
|
1. Przeczytaj ten artykuł, wyjaśni Ci wszystko http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm 2. Niektórzy zostawiają węgiel ( dobre miejsce dla pożytecznych bakterii) 3. Są metody wypalania węgla w piecu, czytałem też o myciu w rozpuszczalniku.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2009, 10:42:47 » |
|
czytałem też o myciu w rozpuszczalniku.
w jakim rozpuszczalniku ? ? ?
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2009, 11:01:05 » |
|
"Zużyty węgiel praktycznie nadaje się do wyrzucenia – jest to niewątpliwie również wada. Istnieje kilka metod regeneracji zużytego materiału, ale wszystkie są praktycznie nie do zrealizowania w domowych warunkach. Często wymagają wysokiej temperatury rzędu 800°C. Uzyskiwana np. w piekarnikach temperatura około 250°C pozwala jedynie na desorpcję tych najsłabiej związanych, lotnych substancji. Innym sposobem regeneracji jest wymywanie rozpuszczalnikiem." Łukasz Kaczmarek, źródło http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htmNie wiem jakim, tylko o tym czytalem Nie robiłem tego u siebie.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2009, 11:58:06 » |
|
Witam,
1. Jak to w końcu jest z tym węglem aktywnym? Facet w sklepie powiedział mi, że jest niedobry również dla bakterii, a z tego co ja wyczytałem to absorbuje tylko chemię i składniki mineralne? Poza tym to biorąc na logikę: skoro gąbka gdzie siedzą bakterie jest w filtrze przed węglem, to jaki w ogóle może on mieć wpływ na 'dobre' bakterie?
2. Jak długo go trzymać w filtrze? Jedni mówią do 5 dni, inni do 2 tygodni? U mnie usunął mętną wodę (po dosadzaniu roślinek, podmianie 50% wody i dodaniu bakterii nitryfikacyjnych do filtra) w 3 dni.
3. Czy jeśli taki węgiel był używany powiedzmy 3 dni, to można go wyjąc, wypłukać i w razie potrzeby wykorzystać ponownie?
węgiel stosowany po kuracjach np antybiotykowych do wyjałowienia wody nadaje sie tylko do wyrzucenia. wkłada się go po zakończeniu kuracji na kilka dni potem wyciąga i do kosza. regeneracja węgla takiego jest praktycznie nieosiągalna w warunkach domowych. natomiast węgiel jako siedlisko dla bakterii może być stosowany długo, prze miesiące.
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec
Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2009, 14:12:40 » |
|
A jak rozpoznać, że Węgiel jest zużyty
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
Dein Gesicht ist mir egal...
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2009, 15:06:22 » |
|
A jak rozpoznać, że Węgiel jest zużyty Raczej trudno jest to stwierdzić. Kupując nowe opakowanie w sklepie masz zpewność, że jest on czysty. I teraz róznie podają różne źrodła, ale niby około po kilku dniach (do dwóch tygodni) "zapycha się on". Też nie bez znaczenia jest jakie warunki panowały w wodzie - im więcej do zaabsorbowania przez węgiel, tym szybciej zużywa się on...
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec
Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2009, 16:15:41 » |
|
Raczej trudno jest to stwierdzić. Kupując nowe opakowanie w sklepie masz zpewność, że jest on czysty. I teraz róznie podają różne źrodła, ale niby około po kilku dniach (do dwóch tygodni) "zapycha się on". Też nie bez znaczenia jest jakie warunki panowały w wodzie - im więcej do zaabsorbowania przez węgiel, tym szybciej zużywa się on...
Aha. Dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2009, 23:03:43 » |
|
1. Przeczytaj ten artykuł, wyjaśni Ci wszystko http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm 2. Niektórzy zostawiają węgiel ( dobre miejsce dla pożytecznych bakterii) 3. Są metody wypalania węgla w piecu, czytałem też o myciu w rozpuszczalniku. Dzięki za odpowiedzi. Wywalę go po 5-6 dniach i wrzucę zeolit. Ale co do zostawiania węgla, to sympatyczny pan w sklepie powiedział, że to bardzo niebezpieczne, bo po dłuższym czasie (te 2-3tyg) gdy już się zużyje, zaczyna oddawać to co zaabsorbował ( )
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2009, 23:15:39 » |
|
jasne. i należy kupić kolejny wkład węglowy. i tak co dwa tygodnie - oczywiście za 10tym razem będzie karta stałego klienta i rabacik 10%.
a zeolit w jakim celu chcesz ładować do filtra?
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 23:28:24 » |
|
jasne. i należy kupić kolejny wkład węglowy. i tak co dwa tygodnie - oczywiście za 10tym razem będzie karta stałego klienta i rabacik 10%.
a zeolit w jakim celu chcesz ładować do filtra?
No ponoć działa tak jak węgiel, ale mniej szkodzi tzn. nie wyjaławia aż tak wody. Ale fakt, czytałem, że podobno pochłania dużo potasu i to się może nie spodobać roślinkom (których w sumie mam sporo). To co tylko gąbka w filtrze?
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2009, 23:47:14 » |
|
kup sobie pumeks taki zwykły jak w łazience, rozdrobnij kostkę w jak najmniejsze kawałki i będziesz miał super tanie i praktyczne złoże dla bakterii.
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2009, 00:00:35 » |
|
kup sobie pumeks taki zwykły jak w łazience, rozdrobnij kostkę w jak najmniejsze kawałki i będziesz miał super tanie i praktyczne złoże dla bakterii.
Ok, ale co nie tak z tym zeolitem? Wiem, że dużo ludzi to trzyma w filtrach.
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2009, 00:05:16 » |
|
A może dwie gąbki po sobie? Druga o drobniejszych porach może?
|
|
|
|
|
|
|
grAdOwy
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2009, 17:28:43 » |
|
Witam, podlacze sie pod temat. ja ma w filtrze cos takiego jak ZeoCarbon (zeolit + wegiel). mam to juz w filtrze jakies 3 tygodnie czy powinienne to wywalic z filtra?
|
|
|
|
Akwa 54 L Profil6x Kirys Panda 6x Otosek 3x Pielęgniczka Ramireza 4x Neon Czerwony
|
|
|
|