Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Hailea HL-BT 400 - rzeczywiście takie badziewie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Hailea HL-BT 400 - rzeczywiście takie badziewie?  (Przeczytany 16829 razy)
shogun4
Bywalec

« : Kwiecień 17, 2009, 23:44:35 »

No taki mam właśnie filterek, był w zestawie z baniakiem i pokrywą. Z tego co poczytałem, to wielu twierdzi że to złom i w ogóle ta firma jest do... U mnie działa nieźle póki co. Sam w sobie jest cichy, ale nie wiem czemu wprawia w drgania zbiornik i przenosi się to na drgania blatu, solidnego w sumie biurka, na którym stoi. Coś czytałem, że ponoć nie ma takiego przepływu jak podaje producent? Ale skoro jest to filtr od 50-100l, a ja mam niecałe 60l, to chyba powinien być podwójnie efektywny. Jeśli jest ktoś kto tego używa, to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 07:26:37 wysłane przez shogun4 » Zapisane

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2009, 19:33:01 »

No to chyba jednak badziewie skoro tylu szczęśliwych użytkowników tej maszyny  Afro

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2009, 20:55:43 »

miałem, badziewie to może nie, zresztą zależy do czego się porównuje

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 21:02:54 »

mam mniejszy do 25 litrów... i badziew Cheesy a te drgania to mnie do szału doprowadzają, jak obudowa drży to strasznie slychać...
dla mnie daremny i szykuję się na kaskadę,

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

drizzt119
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 21:14:35 »

ja mam i narazie poki co nie narzekam Cool(odpukać)

Mateusz
olek30288
Nowy
*

akwa

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2009, 21:18:37 »

posiadam identyczny i mam ten sam problem z tymi drganiami (zbiornik 63l) nie zawsze ale sa  zwlaszcza denerwuja mnie w nocy
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2009, 21:54:34 »

To może ktoś poleci na co go ewentualnie wymienić, a ten może zostawiłbym jako zapasowy?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2009, 23:17:35 »

A nie da się tego jakoś wytłumić? Może to tylko kwestia zmiany częstotliwości drgań?
Może coś dołączyć do filtra, żeby go dociążyć?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 20, 2009, 05:55:06 »

To może ktoś poleci na co go ewentualnie wymienić, a ten może zostawiłbym jako zapasowy?
Kubełek AquaEl Mini Kani 80 bezgłośny, miejsca w akwarium prawie nie zajmuje, oze stać wyżej, wielka powierzchnia filtracyjna no i płukanie raz na 1/2 roku Smiley

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2009, 09:18:18 »

Kubełek AquaEl Mini Kani 80 bezgłośny, miejsca w akwarium prawie nie zajmuje, oze stać wyżej, wielka powierzchnia filtracyjna no i płukanie raz na 1/2 roku Smiley

Poczytałem o nim, bardzo fajny, dz. Mimo 130zł pewnie niedługo zainwestuję.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2009, 11:11:07 »

A ja Ci polecę Eheim pick up 2010. Miałem wcześniej akwarium 54 litry i jakiegoś Aquaela FAN-2 bodajże, potem miałem 112l a tam filtr Hydor (nie pamiętam nazwy) - całkiem niezły i nawet cichy. Potem była przeprowadzka i sprzedaż 112 litrów. Potem kupiłem 25 litrów i miałem mniejszego Hailea i był taki sobie. Potem kupiłem 70l i w zestawie był Hailea BT-700 i to najgorszy filtr jaki miałem. Drgania niesamowite i głośny przesadnie. Zamieniłem go na Eheim i muszę powiedzieć, że jest to najlepszy filtr wewnętrzny jaki miałem. Inną bajką są kubełki, ale przy akwarium 70l nie mam miejsca na kubełek Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2009, 21:03:04 »

A ja polecam: ELITE Crystal-Flo 20 (Kubełek).
Mam go i działa idealnie.
Podstawowe zalety, które zauważyłem:
-Tak cichy, że czasem myślę, że jest wyłączony. Smiley
-Sto razy szybciej czyści wodę od tego Hailea HL-BT 400 (go też miałem-najgorszy filtr na świecie).

Wady Undecided :
-Rura wlotowa ma około 35cm i musiałem ją ustawić bokiem, bo się nie mieściła. Undecided
-Dosyć trudno go zalać. Undecided

Ogólnie polecam ten kubełek. Wink

P.S. Ten Hailea HL-BT 400 to istny koszmar:
-Drgania nie do wytrzymania
-Gąbka-pory tak wielkie, że w ogóle nie filtrują
-Nieszczelna deszczownica

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 20, 2009, 21:45:24 »

Mam BT-200 Hailea i jest bardzo dobry jak na tani filtr wewnętrzny.

Dostałem go razem z akwarium.
Plusy:
+ Cichutki (może macie źle założony, ale mój jest cichszy niż AquaEl Cyrkulator 650)
+ Wydajny
+ Koszyk na inne media filtracyjne
+ za wyposażenie w deszczownie - 3/4 filtrów konkurencji tego nie ma w standardzie

Minusy:
- Jest to filtr wewnętrzny i zajmuje miejsce w akwarium
- Dosyć ciężko go rozebrać aby go wyczyścić (u mnie wszystko jest ściśle złożone)
- Mała gąbka - ale sam filtr jest mały więc tutaj nie jest źle

Wg mnie jak ktoś chce kupić tani filtr wewnętrzny to może śmiało kupić taki.

(Mówię o swoim modelu, możliwe, że trafiają się burczące egzemplarze, ale wtedy od tego jest gwarancja)

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2009, 09:12:51 »

A ja polecam: ELITE Crystal-Flo 20 (Kubełek).
Mam go i działa idealnie.
Podstawowe zalety, które zauważyłem:
-Tak cichy, że czasem myślę, że jest wyłączony. Smiley
-Sto razy szybciej czyści wodę od tego Hailea HL-BT 400 (go też miałem-najgorszy filtr na świecie).

Wady Undecided :
-Rura wlotowa ma około 35cm i musiałem ją ustawić bokiem, bo się nie mieściła. Undecided
-Dosyć trudno go zalać. Undecided

Ogólnie polecam ten kubełek. Wink

P.S. Ten Hailea HL-BT 400 to istny koszmar:
-Drgania nie do wytrzymania
-Gąbka-pory tak wielkie, że w ogóle nie filtrują
-Nieszczelna deszczownica

Zgadza się zwłaszcza co do porów gąbki - pies z budą by przeszedł, takie wielkie. Na szczęście gąbkę najłatwiej zmienić.

....

Ponieważ nie mam na razie kasy na inny sprzęt, przeprowadziłem proste zmiany, które znacznie poprawiły wydajność filtrowania i które polecam innym użytkownikom tego epokowego wynalazku:

1. Najbanalniejsza rzecz: kupujemy zwykłą gąbkę o mniejszych porach i wymieniamy tą z filtra.
2. Koszyczek nad gąbką daje pewne pole manewru. Ja w tej chwili mam w nim warstwy: wata filtracyjna - kilka kamyczków zeolitu - znowu wata - znowu zeolit - znowu wata. Można też przełożyć watę z ceramiką, cienkie drobne gąbeczki z ceramiką czy zeolitem itd. Co się komu lepiej sprawdzi i nie zapcha.
3. Plastikowa kratka w samym koszyczku jest za gęsta - wycinamy część żeberek.
4. Jeśli jesteśmy pewni, że nie wciągnie nam piasku/żwirku zdejmujemy całkowicie dolną osłonkę filtra.
5. Jeśli używamy deszczowni to 'pralka' w akwarium gwarantowana. Ale wystarczy wywiercić/wypalić w niej dwa, trzy razy więcej dziurek i jest OK.
6. A teraz szczyt kombinatorstwa: ścianki koszyczka są gładkie - trzeba je podrapać gwoździem lub ostrym końcem noża tak, aby stały się możliwie najbardziej chropowate; zyskamy w ten sposób trochę więcej powierzchni dla osiedlenia się bakterii nitryfikacyjnych.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 07:36:06 wysłane przez shogun4 » Zapisane

jarco1
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 23, 2009, 13:18:26 »

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum. Nie wiem czy ktoś do tego postu jeszcze zagląda, ale napiszę o swoich doświadczeniach z filtrem HL-BT 700. U mnie ten filtr również powodował niesamowite drgania w akwarium . Było to uciążliwe szczególnie w nocy. Ciekawa rzecz jest taka, że te drgania były bardziej słyszalne w niektórych miejscach pokoju. Pechowo najbardziej hałasowały w miejscu gdzie spałem. Jest prosty sposób aby pozbyć się tych drgań po prostu przyssawki mocujące filtr do ściany bocznej są zbyt małe i to one powodują , że drgania przenoszą się na całe akwarium . Wystarczy zakupić większe najlepiej takie z długim rdzeniem i po kłopocie filtr staje się praktycznie niesłyszalny. Druga sprawa - ten filtr z dużą siła wyrzuca wodę co powoduje, że może nam rujnować wystrój akwarium. Ja sobie poradziłem w ten sposób, że na wylot przymocowałem taki spowalniacz. Przypomina on kształtem końcówkę łyżeczki do herbaty. Zrobiłem go z takiej małej pokrywki po szamponie. Przymocowałem to objemką zrobioną z kawałka obciętego węża do spuszczania wody. To umożliwia mi spowolnienie strumienia i skierowanie go w miejsce, które mi pasuje. Ja skierowałem strumień na kamień i po kłopocie. Teraz jest cichy i niesamowicie silnie napowietrza wodę. Mam jeszcze jeden filtr Junior N 500 . Trzeba przyznać , że jest bardzo cichy ale często się zapycha i słabo napowietrza wodę dlatego z niego zrezygnowałem i używam tego jak na wstępie. Przez pewien czas używałem obu ale stwierdziłem , że ten HL-BT 700 do zbiornika 112 l w zupełności wystarczy.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: