Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pepe1987 112l Moje pierwsze akwa :) AKTUALIZACJA 13.05.2009r
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pepe1987 112l Moje pierwsze akwa :) AKTUALIZACJA 13.05.2009r  (Przeczytany 4299 razy)
pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« : Kwiecień 19, 2009, 14:57:38 »

Chciałem zaprezentować wam moje akwarium proszę o opinie i komentarze podkreślę że jestem początkujący więc każda sugestia będzie mile widziana  Cheesy czy jakieś rybki dodać, oddać dodam że w moim mieście nie ma za dużo sklepów zoologicznych co z tym idzie mały wybór rybek Cry

Akwarium o wymiarach 80x35x40 cm (dł x szer. x wys.) pofilowane

POKRYWA PLASTIKOWA PROFILOWANA

(z oświetleniem T8 2x18W świetlówka)
oświetlenie nocne: 2 diody led
Filtr: HAILEA BT 700 Moc: 10W
Wydajność: 690l/H

GRZAŁKA Z TERMOSTATEM 100W FIRMY
HAILEA

Tło robiłem sam ze sklejki panki montażowej i sprayów 

żwiru użyłem w prawie każdym rozmiarze

Ozdoby:

spory korzeń

kamienie

jakaś jaskinia  Tongue

parametry wody:

temperatura wody 24 C
NO3 - 25
NO2 - 0
GH - >14'd
KH - 10'd
PH - 7,2
testy JBL
Nawożenie:
bimbrownia

trof włóknisty w filtrze do obniżania ph

TROPICAL AQUACID ph minus (rzadko)

Flora:

Baca ceanaa

Altenanthera rubra

Echinodrus tricolor

Acors gramineus

2 paczki Versicularia "Java moss"i

Bacopa lanigerra

Egeria densa

+ 2 nowe nazwy nie znam Sad

reszta troszkę rozsadzona

jednej nie mam nazwy proszę jeśli ktoś wie po lewej stronie te liście:) na tle tetry

Fauna:

Zbrojnik niebieski

2xglonojady złote

4xkirysy pstry

9xNeon Innesa Paracheirodon innesi

6xZmienniak plamisty (Platynka) Xiphophorus (Platypoecilus) maculatus

1xTetra cesarska Nematobrycon palmeri

2x Molinezje Black Molly

4x Krewetki Red Cherry

AKTUALIZACJA 13.05.2009r

OGÓLNE:

NEONKI SIĘ TRAFIŁY  Wink

ZBROJNIK:

JESZCZE RAZ OGÓLNE:  Cool

ZEBRANIE: Cool

MOLINEZJA:

LEWA STRONA:

PRAWA STRONA:

KREWETKA WYSZŁA NA SESJE ZDJĘCIOWĄ: Cool

Mile widziane opinie i sugestie wiem że jeszcze dużo mi brakuje ale się staram chce coś posadzić na środku żeby zapełnić tą lukę ale nie wiem co  Huh Cool
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 23:09:40 wysłane przez pepe1987 » Zapisane

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2009, 15:05:39 »

jak na początkujacego to bardzo ładne. Ale wyjołbym tą roślinke z doniczki. Widze ze biotop prawie Ameryka Płd

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2009, 17:57:14 »

glonki oddaj za mały litraż dla nich,roslinki troche chaotycznie posadzone wyjmij roślinke z doniczki,dodaj korzenie i przyczep do nich mikrozorium albo mech, to tylko moje zdanie.

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 20:58:41 »

jeśli to zbrojnik niebieski to dla jednego starczy 112 wystarczy

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 21:22:17 »

Jak na pierwsze Twoje akwarium to bardzo dobre, podoba mi sie dno - fajnie Ci wyszlo  Good !
Kiryski rybcia stadna wiec musisz dokupic, ale zbrojnikow za duzo i jeszcze niewiadomo jakie

adiii16
Zainteresowany
**

:):):)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 20, 2009, 13:22:18 »

jak na pierwsze akwarium to Super:)
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 20, 2009, 13:37:46 »

Dosadź jeszcze trochę rośłin i będzie gut...
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 20, 2009, 14:14:07 »

akwarium oryginalnie urządzone, jak roślinki ruszą to będzie jeszcze ładniej
pytanko co do tła - jest w środku czy na zewnątrz zbiornika? jeśli w środku to możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś - chodzi mi o sklejkę, jeśli jest w wodzie to chyba będzie się rozwarstwiać, bo zrobiona pewnie z klejonej sosny

250l towarzyskie
60l krewetki RC
pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 20, 2009, 18:35:32 »

Witam dziś posadziłem roślinki do żwiru Cool zbrojniki niebieskie jak mi kolega młodyakwarysta wytłumaczył a nie glonojady Smiley oddałem jednego znajomemu a 2 nie mogłem złapać  Huh a narazie zostawie złote Smiley
akwarium oryginalnie urządzone, jak roślinki ruszą to będzie jeszcze ładniej
pytanko co do tła - jest w środku czy na zewnątrz zbiornika? jeśli w środku to możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś - chodzi mi o sklejkę, jeśli jest w wodzie to chyba będzie się rozwarstwiać, bo zrobiona pewnie z klejonej sosny
--- tło jest na zewnątrz chciałem do środka ale nie wiem jakby pianka i spray zadziałały na ryby Cheesy bo gdybym próbował to zamiast sklejki dałbym albo pianke na dodatkową szybę dociętą na wymiar albo na pleksi pozdrawiam i czekam na więcej opini przydają się Smiley
ps. jakie mógłbym jeszcze rybki dodać Smiley patrzałem za kirysami dziś w sklepie ale jakieś śnięte były wiec zrezygnowałem 

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2009, 19:45:21 »

to tło naprawdę bardzo mi się podoba  Good ! na zdjęciu wygląda jakby było w środku
trochę się obawiałam, że jest wewnątrz, bo cała chemia z tych materiałów to zaszkodziłaby rybkom
gratuluję pomysłu - pewnie popełnię "plagiat" i zrobię coś podobnego  Grin

250l towarzyskie
60l krewetki RC
pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2009, 19:57:02 »

bardzo dziękuje Smiley o to chodzi na forum żeby sobie pomagać doradzać czasem i plagiatować  Wink przyda Ci się mała pianka montażowa sklejka na wymiar Cheesy i ja użyłem 2 spraye Cheesy zieleń tropikalna i niebieska  Cheesy uważaj tylko żeby Ci za bardzo pianka nie urosła Cheesy pozdrawiam i powodzenia  papa

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2009, 12:09:52 »

super Good ! tło bez pytań glonki oddaj za mały litraż
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 22, 2009, 14:16:57 »

Szału to tu nie ma Undecided  To co mi się podoba to podłoże - no wygląda naprawdę super - nigdy bym nie pomyślała że połaczenie drobnego kwarcu z małymi otoczakami da taki fajny efekt Good ! . Jedna Tetra cesarska to jakaś pomyłka! Tetry to rybki stadne - nie może być jedna bo żle się bedzie czuła a pozatym jak na kąsacza jest bardzo agresywna i myslę że w samotnosci ta agresja może się nasilać , już nic nie mówiąc o tym że tetry tak jak i neony ! potrzebuja miękkiej lekko kwaśnej wody - Ty nie piszesz nic o parametrach ale jak korzystasz tylko z kranu to bardzo mało prawdopodobne abyś taką wodę posiadał Więc może lepiej zrezygnuj z neonów i tej biednej tetry a pozostań przy platkach i ewętualnie gupiki do tego. Jak dla mnie i jak dla tych neonek to też roślin jest stanowczo za mało , a roślinka Acors gramineus  to tatarak - roslina bagienna - zgnije po dłuższym czasie pełnego zanurzenia. Alternatera też przy tych warunkach nie ma szans.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 14:18:33 wysłane przez ala » Zapisane

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 22, 2009, 19:04:48 »

witaj Ala sowo krytyki od tak doświadczonego akwarysty ja ty to sama nauka. już aktualizuje dane oczywiście woda jest nawożona wszystko zaktualizuje zapomniałem napisać ludzka rzecz Roll Eyes roślinki dosadziłem według twojej i innych sugestii też liczę że urosną bo akwarium mam dopiero od miesiąca więc jestem bardzo początkujący Smiley i błędem było zakup tetry narazię musi pływać u mnie dopuki nie znajdę jej nowego domu przecież nie wyrzucę jej do wc Roll Eyes pozdrawiam   

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2009, 04:51:58 »

witaj Ala sowo krytyki od tak doświadczonego akwarysty ja ty to sama nauka.
nie przesadzaj z tym cukrowaniem  Wink
oczywiście woda jest nawożona
cieszy mnie że dosadziłeś roślin ale nawożenie to błąd! Przy takim świetle rośliny(tym bardziej świeżo wsadzone które się jeszcze dobrze nie przyjeły) nie wykorzystają tych nawozów - ale glony się z nich ucieszą napewno.A że tak spytam czym nawozisz? Nawozić bezpiecznie w tej chwili to możesz tylko K i Co2 co innego jak/jeśli dołożysz światła. Ale przeróbka pokrywy to nie jest warunek ładnego akwarium nie zapominaj - możesz mieć przy standardowym oświetleniu też całkiem gęsto od zielska - tylko trzeba dobra odpowiednie gatunki.
Ps: Tetry cesarskie to piękne ryby - ja tam bym zrobiła z tego akwarium jednogatunkowe dla Tetr i rezygnując z pozostałych gatunków wpuściła ze 20 tetr - było by ślicznie i można by się pokusić o rozmnażanie... tylko parametry wody by trzeba dostosować pod tetry...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 04:56:08 wysłane przez ala » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: