Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pepe1987 112l Moje pierwsze akwa :) AKTUALIZACJA 13.05.2009r
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: pepe1987 112l Moje pierwsze akwa :) AKTUALIZACJA 13.05.2009r  (Przeczytany 4368 razy)
pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2009, 05:27:14 »

wiem wiem tetra piękna ryba dlatego się na nią skusiłem wziąłem pd uwagę tylko wygląd i kopiłem podstawowy błąd początkującego akwarysty Undecided raczej pozostanę przy neonach tez piękne rybcie narazie tetra z nimi pływa i mają  się dobrze chyba myśli ze jest jedną z nic  Wink ale szukam jej domciu nowego Smiley ala jak napisałem nawożę:
bimbrownia
trof włóknisty w filtrze do obniżania ph
TROPICAL AQUACID ph minus (rzadko)
 oświetlenie mam zamiar zmienić tylko powoli po jednej jarzeniówce Smiley

jakie roślinki byś mi radziła dosadzić?

myślaem nad krewetkami czy moge kupic?

myślałem też  nad korzeniem po prawej stronie obrośnięty mchem?
ps za błędy przepraszam ale do pracy się spieszę Smiley
pozdrawiam

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 23, 2009, 13:15:37 »

pepe jakie masz ph że chcesz je obniżać? [piszesz 7 - 7,5 ale po aqacid czy przed?] i za pomocą torfu i bimbrowni i jeszcze za pomocą kwasu?Huh bardzo mnie to zastanawia i martwi raczej bo nie jest to sensowne postępowanie. Najpierw poznaj parametry a potem je zmieniaj - Ty być może znasz ale ja nie więc trudno mi dokładnie doradzić ale tak czysto teoretycznie: aby obniżyć ph musisz obniżyć jego bufor tww! jak tww bedzie na sensownym poziomie -ok.3 to ph nie będzie  skakać i przy bimbrowni i ewentualnym torfie ładnie spadnie - ale nie wiem jaekie jest teraz ani jakie chciałbys osiągnąć. Co do neonów i tetr - neon może i ładna rybka ale tetra nie dośc że ładna to i bardzo ciekawe zachowania przejawia ( czego o neonkach bym nie powiedziała) więc nie chcę kusić ale może w takim razie stadko neonów  plus stadko tetry cesarskiej? Wink (bo platki i takie tam raczej nie pasują do neonek za bardzo)
Roslinki do tego światła nie każde al;e myslę że wszystki rodzaje kryptokoryny bedą rosły a jest ich naprawdę dużo więc jest w czym wybierać , nurzańce , żabienice też ale nie czerwone , anubias , z szybko rosnących to limophilia sesiflora , moczarka , rogatek , mchy oczywiście też będą rosły i krewetkom się spodobają Wink a krewetki mysle że owszem możesz kupić ale nie znam parametrów wody więc mogę się tylko domyslać...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 13:17:57 wysłane przez ala » Zapisane

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 23, 2009, 13:24:43 »

Hej koleżanko podałem ph Smiley nie dokładnie czytałas Smiley poczytaj początek:) mam ph tak 7 do 7.5 a  miałem ponad 8dlatego takie nawazanie żeby znizyc ale nie gwałtownie a chce mieć ok 6.5 no może 7ale stale bez wachan

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 23, 2009, 13:27:30 »

sorka musiałes pisać jak zmieniałam wiadomość bo wróciłam aby doczytać Tongue .... no nie ważne... ale  zacząć od poznania i ewentualnej regulacji kh aby zmieniać ph!!

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 23, 2009, 14:36:43 »

e: aby obniżyć ph musisz obniżyć jego bufor tww!.
możesz  wytłumaczyć bo nie bardzo wiem o co chodzi nie wiem co to tww znaczy Smiley
hmm ciekawe tetry i neony razem hmm a może taka obsada
10Xtetra
10Xneon
4xkirys
i krewetki
zamówiemł dziś testy na wszystkie parametry więc jak będę już miał to podam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 15:02:27 wysłane przez pepe1987 » Zapisane

Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 23, 2009, 16:57:14 »

TWW to twardość węglanowa. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0 - Wejdź se tutaj.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 23, 2009, 18:39:54 »

a se wejdę i se poczytam  Cool thx

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 24, 2009, 04:44:34 »

tww=kh=twardość węglanowa
Nawet bym się pokusiła o większą ilość kirysków i neonów

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 24, 2009, 13:00:43 »

hmm no chyba tak zrobię Smiley muszę tylko parametry wody dobrze dostosować do tych rybek:)

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Maj 03, 2009, 15:09:29 »

jednak rezygnuje z tetr cesarskich ma ktoś inne propozycje do mojego akwa czekam na jakieś propozycje  Cool

pepe1987
Moje akarium-
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Maj 13, 2009, 22:19:37 »

Dosadziłem trochę roślin  Wink kupiłem rybcie i krewetki Cheesy czekam na opinie i sugestie  Good ! <papa>pozdrawiam

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: