dobraf
|
|
« : Kwiecień 21, 2009, 22:28:37 » |
|
Witam, Jak wiadomo zalanie nowej bańki odwlekało się w czasie jednak ku mojej uciesze wreszcie jest. Wystrój ma przedstawiać zacienione brzegi wolnopłynącej rzeki wedle mego wyobrażenia. Obsada - sajki były warunkiem sine qua non, towarzyszami miały być miodowe jednak jak widać nie udało się ich dostać. W to miejsce są meeki no i nie żałuje bo to równie ciekawe rybcie, obsada nie będzie powiększana ewentualnie oddam jedną meekę ale czas pokaże. Ciekawostką na pewno bedzie oparcie oświetlenia na samych ledach, które sprawdza się w tym przypadku w 100%, daje to możliwość płynnego włączania bez skoków jak i kolejnego odpalania poszczególnych listw, baniak nie jest mocno oświetlony no i nie ma świecenia "od szyby do szyby". Akwarium120x40x50 proste SprzętFiltry: Tetratec Ex 700 + deszczownia Hailea BT 700 (jako mechaniczny) + deszczownia Grzałka - Atman 240 w, Aquael Neoheater 200 w - przepalona ale nowa na mnie w sklepie czeka, Oświetlenie - listwy led coś koło 90 diód, barwa biała ciepła i zimna świetlówka energooszczędna aquaela (sunny) - 11 wat DekoracjePodłoże - piasek, żwir Gałęzie FaunaŻaglowiec skalar - Pterophyllum scalare - 5 Zbrojnik niebieski - Ancistrus dolichopterus - 1+1 Kiryśnik czarnoplamy - Hoplosternum thoracatum - 2 FloraEchinodorus amazonicusParametryPH ~7,2 Zdjęcia:Aktualny wygląd bańkiPoprzednio... Samiec Sajica z małymi Samiec Sajica i 3-miesięczna sfora Stara 112-tka FilmyKarmienie sfory:
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2012, 11:55:05 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2009, 22:52:30 » |
|
c.parva ma za mało śwatła i podejrzewam, że dywanu z niej miał nie będziesz. jak się pomylę to uchylę czoła przed tobą ciekawe ryby. baniak w sumie niezły, trochę zabałaganiony ale nie to najważniejsze. ryby nadają mu uroku ten zapaskudzony mech po prawej bym wywalił. już jest w takim stanie że raczej z niego nic nie będzie. no chyba że sajki go obskubują to zostaw no i ta świetlówka narva mnie zastanawia. w końcu kolarowców tam nie trzymasz
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 22:54:09 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2009, 06:23:54 » |
|
mech idzie w kosz zgodnie z radą, a co byś proponował zamiast tej narvy? - jak będzie luźna kasa to podmienie. A co do parvy to masz rację, jest już dosyć długo i baaardzo powoli rośnie ale nie gnije także niech "siedzi".
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 12:07:17 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2009, 14:08:06 » |
|
Akwarium ładne.Dla mnie jedynym "ale" jest oświetlenie-ciemno coś tam.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2009, 14:38:08 » |
|
Bardzo mroczne, ale ladne Pielegnice piekne
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2009, 18:14:48 » |
|
co do mroku i oświetlenia to o to mi chodziło, póki co nie przewiduje dodatkowego oświetlenie choć ostatnio chodzi mi po głowie nawożenie Co2, także zwiększenie oświeltenia chyba jednak mnie nie ominie.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2009, 21:56:30 » |
|
nie musisz dodawać oświetlenia by uzasadnione było dodatkowe dozowanie dwutlenku węgla do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2009, 19:29:42 » |
|
aha, pozostaje mi zagłebić się jeszcze bardziej w temat Co2 i w wolnej chwili pomyśleć o bimbrowni. Udało się namierzyć i zrobić fotę kreweci także wrzucam, po prawej stronie na zdjęciu na liściu żabienicy widać to paskudztwo co nie daje mi spokoju, ścieram to z liści i odciągam przy podmianach ale to wraca, jak macie jakieś sugestie jak z tym walczyć lub co jest przyczyną piszcie będe wdzięczny.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2009, 21:54:12 » |
|
Witam. Zazdroszczę gęstwiny roślin w zbiorniku I co ciekawe oświetlenia nie masz zbyt dobrego. Jak to robisz? Chyba że zdjęcie zrobiłeś tuż po zasadzeniu roślin Troszkę chaotycznie wszystko jest zorganizowane ale jak napisał Pan Szymon - ryby dodają uroku. Naprawdę piękne okazy.. Myślę że powinieneś pomyśleć o aranżacyjnej przycince roślin tak by fauna miała więcej wolnej przestrzeni do pływania a światło mogło się przedrzeć w dolne partie akwarium do mniejszych roślin. Generalnie fajnie Masz zbiornik takich samych rozmiarów co mój nowy, dopiero uruchomiony. Masz jakieś doświadczenie z odbłyśnikami? Planuję coś zakombinować w swojej pokrywie - aby na rośliny docierało więcej światła. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2009, 22:09:05 » |
|
nie, to nie tuż po zasadzeniu roślin - narazie staram się dobierać gatunki mało wymagające, ostatnio zrobiłem przycinkę, za jakiś czas wstawię nowe foty, póki co dopadły mnie glony. Co do odbłyśników to zastosowałem taką folię: http://allegro.pl/item632659633_odblysnik_folia_samoprzylepna_50mm_1l_nawozu.htmlaha z tą folią to chyba warto byłoby się zapytać w sklepach motoryzacyjnych, ludzie chyba czymś w tym stylu oklejają szyby w autach ale głowy nie dam...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 22:11:20 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
Przepol
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2009, 06:48:20 » |
|
a nawozu też używasz??
ten nawóz to symfonia złota - na forum pełno jest porad co do nawożenia. Ja proponuje podawać dawki dzienne a nie tygodniowe.
Fajne akwarium- co do osadu - mogą to być kolonie glonów w tym okrzemki - jaki osad ma kolor po wyciągnięciu z akwarium ??
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 11, 2009, 18:47:08 » |
|
póki co nie nawożę, kolor to ciemny brąz - tu są lepsze foty paskudztwa: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23797.msg222007#msg222007doradzono mi aby zwiększyć zawartość azotanów do wartości optymalnej, dzisiaj dostałem CaNO3 z allegro także powoli się do tego będę zabierał, na początek poszukam ile tego rozrobić i jak dawkować.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 19:22:24 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2009, 13:17:03 » |
|
Moderator pewnie mnie ścignie za posta pod postem ale to w celu odświeżenia wątku. Glony chyba opanowane, okazało się że miałem po4 - 1 mg/l przy no3 - 0, podniosłem no3 do 10 (przy okazji andrzej72 dzięki za podpowiedź) i glonów przestało przybywać po4 spadło do 0,4, jeszcze podmiana i zbicie no3 tak by grało z tablicą redfielda. Wyleciał korzeń, kreweta poszła do kumpla, lekka przycinka, małe korekty w ułożeniu i fota w pierwszym poście. Aha doszła roślina prawdopodobnie cabomba - proszę o identyfikacje. Póki co dzięki za komentarze i czekam na następne. pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 13:19:43 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
artur1995
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2009, 13:22:04 » |
|
Akwarium i ryby ładne i fajowy ten mroczny klimacik....
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 11:59:45 wysłane przez artur1995 »
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2009, 16:29:28 » |
|
Przyjemne akwa Choć poproszę o lepsze, większe, mniej skompresowane zdjęcia Będzie więcej widać. Niestety światła nie masz za wiele - choć oczywiście jeśli rośliny Ci rosną to nie ma potrzeby zmieniać Bardzo naturalnie wyglądający zbiornik, bez przekombinowania czyli wielki plus.
|
|
|
|
|
|
|
|