w pierwszym poście fota samicy kakadu z młodymi (ryby są u mnie dopiero dziewiąty dzień) - niestety słabo widać ale póki co lepszym aparatem jeszcze nie dysponuje...
No to... ostro
Ledwo wpuszczone, a już sie rozmnożyły, no pięknie
To było do przewidzenia, już nabrałem takich przypuszczeń jak tylko wspomniałeś że samica odgania samca....
A jaką masz odmiane barwną tych kakadu?
całkiem możliwe, akary podobno też żyją w plątaninie korzeni i przy brzegach wyścielonych liśćmi,
wiesz początkowo strasznie zastanawiała mnie ich "walka" z liściami, to przesuwały, układały, przekładały aż w końcu na liściu zobaczyłem ikrę i od tego czasu zapomniały o kamieniach, jako ciekawostkę mogę wspomnieć, iż jednego razu ikra była na dwóch liściach i przez jakiś czas spokój każda pilnowała jednego, tylko samca było brak..
To są ciekawe obserwacje, bo różne gatunki pielęgnic mają różne preferencje. Jak mają w akwarium wybór różnych miejsc to mozna zoabserwować co jest ich naturalnym podłożem na którym składają ikre (bo jak nie mają wyboru to raczej złożą gdziekolwiek
). Ja wiem napewno że liście nie stanowią pod tym względem żadnego zainteresowania moich zaber. Jeśli tylko mogą to wybierają skalne jaskinie. Ani płaskich kamieni, ani korzeni, ani roślin - jeśli jest jaskinia to wszystko inne zostaje pominięte
Raz nawet rozmnażałem parke w osobnym akwarium, i wystrój to był tylko piasek i duży płaski kamień (z zamysłem ze napewno złożą ikre na tym kamieniu, i na dodatek będe wszystko obserwował
). A gdzie tam! Z boku kamienia wykopały dziure na tyle że odkryły częsciowo spód kamienia, i tam złożyły, od spodu na kamieniu
Gratuluje dobraf młodych kakadu!