mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #165 : Listopad 18, 2010, 20:54:08 » |
|
szkło już stoi - musiałem je mieć by zaczynać z pokrywą z pcw, która w wolnych chwilach się robi No to gratulacje. 240l to fajny litraż. Szkoda, że ja musiałem iść w dół.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #166 : Listopad 19, 2010, 13:58:35 » |
|
Szkoda, że ja musiałem iść w dół.
niekiedy trzeba dać krok do tyłu by móc później dać dwa do przodu btw, jak złoże pokrywę to postaram się zrobić wątek z budowy szafki i pokrywy jako ciekawostkę małą.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #167 : Listopad 19, 2010, 18:04:56 » |
|
Szkoda, że ja musiałem iść w dół.
niekiedy trzeba dać krok do tyłu by móc później dać dwa do przodu btw, jak złoże pokrywę to postaram się zrobić wątek z budowy szafki i pokrywy jako ciekawostkę małą. Szafa też jest DIY?
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #168 : Listopad 19, 2010, 22:37:06 » |
|
tak, jest w sumie prosta jak budowa cepa wygodna "w obsłudze", solidna i pasuje do reszty salonu
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #169 : Listopad 19, 2010, 23:52:42 » |
|
tak, jest w sumie prosta jak budowa cepa wygodna "w obsłudze", solidna i pasuje do reszty salonu
To pozostaje czekac na nowe szkło. Szkoda tylko, że dopiero po nowym roku. Pozdro.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #170 : Grudzień 07, 2010, 11:13:02 » |
|
a więc jednak kakadu dostały skrzydła i odleciały do kumpla, który wpuścił je do swojej dwusetki , powodem było zauważenie w sklepie lekko poobijanego przez swych pasiastych kuzynów samca Sajica, rybcia jest u mnie ponad tydzień dostała witamin i hula ma ponad 10 cm - nie mierzyłem dokładnie, nie ukrywam, że jest to początek kompletowania obsady do nowej bańki, jeśli gdzieś dostanę to przed odpaleniem nowej bańki wpuszczę mu jakąś panią, reszta po starcie 240-tki, reasumując obserwacja akar i kakadu była niesamowice interesująca ale sajki dla mnie to tak jak śpiewał wybielony: "..this is it..."
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 11:15:07 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
patryk79
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #171 : Grudzień 07, 2010, 13:11:52 » |
|
Świetna ryba Nie wiem czy to nie złudzenie, ale wygląda na to że formuje mu się całkiem przyzwoity guz. Zdradzisz coś więcej co do reszty obsady?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Patryk
Hemichromis elongatus
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #172 : Grudzień 07, 2010, 17:20:57 » |
|
Świetna ryba Nie wiem czy to nie złudzenie, ale wygląda na to że formuje mu się całkiem przyzwoity guz. Zdradzisz coś więcej co do reszty obsady? to nie jest złudzenie , reszta obsady to na pewno partnerka dla niego no i prawdopodobnie spróbuję połączyć je z parą żagli, do tego być może ostronos, zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #173 : Grudzień 07, 2010, 20:33:21 » |
|
Panie kolego, zdjęcie się nie wyświetla. Obawiam sie też połączenia tych ryb z żaglami. Nawet jeśli dorwiesz dorosłą, dobraną parę żagli to warunki w jakich powinny żyć te ryby są raczej odmienne. O ile PH dałoby się zgrać to twardość wody dla któregoś gatunku będzie nieodpowiednia.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #174 : Grudzień 07, 2010, 21:38:28 » |
|
co do twardości jak wiadomo występowanie skalarów obejmuje większość dorzecza amazonki a co za tym idzie bardzo różne parametry wody (w przeciwieństwie do altumów, które są gatunkiem zamieszkującym w zasadzie bw), sugerując się tym i różnymi opisami dopuszczającymi hodowlę tych rybci w wodzie średnio twardej jestem skłonny spróbować, inna sprawa, że największe znaczenie ma jak wiadomo ph i to jest decydujące. Bardziej obawiam się czy te gatunki "pogodzą" się w jednej bańce, tak czy inaczej z tego i innych względów decyzji jeszcze nie podjąłem.
mrs zdjęcie u mnie jest widoczne i w domu i rano w pracy hulało, patryk79-owi też się wyświetliło, zobacz może coś u Ciebie nie tak - może inną przeglądarkę spróbuj - jak coś daj znać jutro coś pokombinuje bo dziś mi net zamula.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 21:42:57 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #175 : Grudzień 08, 2010, 19:46:43 » |
|
co do twardości jak wiadomo występowanie skalarów obejmuje większość dorzecza amazonki a co za tym idzie bardzo różne parametry wody (w przeciwieństwie do altumów, które są gatunkiem zamieszkującym w zasadzie bw), sugerując się tym i różnymi opisami dopuszczającymi hodowlę tych rybci w wodzie średnio twardej jestem skłonny spróbować, inna sprawa, że największe znaczenie ma jak wiadomo ph i to jest decydujące. Bardziej obawiam się czy te gatunki "pogodzą" się w jednej bańce, tak czy inaczej z tego i innych względów decyzji jeszcze nie podjąłem.
Zgadza się za wyjątkiem rzek w ktorych woda faktycznie ma wyższe ph i twardość np. rio xingu ale w sumie masz racje, nie ma się co czepiać. Ryby i tak będą hodowlane więc twardsza, bardziej zasadowa woda im nie zaszkodzi. mrs zdjęcie u mnie jest widoczne i w domu i rano w pracy hulało, patryk79-owi też się wyświetliło, zobacz może coś u Ciebie nie tak - może inną przeglądarkę spróbuj - jak coś daj znać jutro coś pokombinuje bo dziś mi net zamula.
Fotka nie otwiera się w dalszym ciągu, wszystkie inne działają ale może to problem z moją przeglądarką. Kiedy odpalasz 240l? Pokrywa już gotowa?
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #176 : Grudzień 08, 2010, 20:50:58 » |
|
wrzucam tu drugi inny link: - daj znać czy widać, do pokrywy wystarczy założyć oświetlenie, którego cześć jest obecnie w starej bańce a część jest do kupienia, odpalę zbiornik na pewno po nowym roku - najpierw trza skończyć z remontami i meblowaniem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 09:48:37 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #177 : Grudzień 09, 2010, 20:59:17 » |
|
Fotka już działa. Ten korzeń po prawej stronie jest nowy
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #178 : Grudzień 09, 2010, 21:11:47 » |
|
Fotka już działa.
i jak się sajek podoba? Ten korzeń po prawej stronie jest nowy
nie, stary tylko wcześniej był zasłonięty drugim a jeszcze wcześniej odwrócony do góry "nogami", teraz liczbę korzeni ograniczyłem do minimum co by ryba miejsce miała, a te korzenie co zostały dają mu trochę prywatności powiedzmy
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #179 : Grudzień 09, 2010, 21:23:50 » |
|
i jak się sajek podoba?
Podoba się, podoba. Będzie jeszcze lepiej w większej bańce jak dojdzie samica i kilka innych ryb. Najbardziej cieszy mnie to, że zostajesz przy obecnym klimacie. A tak przy okazji, z tym oświetleniem ledowym to poszalałeś, już teraz trochę Cie kosztowało to wszystko a do większej pokrywy trzeba będzie dołożyć więc kolejny wydatek. Ile W pobierają te ledy? Zakładając, że miałbyś standardową pokrywę 2x30W lub 1x30W (przy tym klimacie więcej nie trzeba), znając pobór mocy można by pokusić się o wyliczenie po jakim czasie nakłady na ledy się zwrócą.
|
|
|
|
|
|
|
|