fotek zrobiłem ale cienko wyszły, po niecałym tygodniu małe zniknęły. Wygląda na to, że zamiast sajki "uczyć" się lepszej opieki nad nimi to meeki uczą się skuteczniej polować na maluchy.
jako, że
emperor pytał o diody - wrzucam parę słów na ten temat.
http://allegro.pl/oswietlenie-do-akwarium-super-white-biale-12-led-i1674941474.htmlpierwszy zakup (dwie listwy), pierwsze wrażenie dobre, białe zimne światło, po czasie jednak światło osłabło i padło kilka diód i w chwili obecnej nadają się jako oświetlenie wieczorne.
póżniej były listwy z lerła, ledux - dwie listwy po 12 diód i jedna 18, krótkie listwy mają małe "walcowate" diody i z czasem oczywiście tracą na mocy (kilka również się przepaliło) natomiast listwa 18 diód ma jakieś dziwne kwadratowe diody z żółtą świecącą kropą w środku i te świecą zajebiście, oczywiście listwy te trzeba doszczelniać choć i tak zawsze gdzieś woda się w środku skropli.
następnie kupiłem diody z allegro od użytkownika mselektronik (obecnie nie znajduje tej aukcji), diody dają mocne białe zimne światło, są zalane białą masą w małym aluminiowym ceowniku, wszytko byłoby by ok gdyby masa pod wpływem nagrzewania diód się nie odkształcała, no i gdyby po dwóch miechach nie spalił się zasiłacz...
co polecam, zadowolony jestem z tych kwadratowych płaskich diód (nie znam nazwy) ale imho spisują się dobrze, widziałem je również w żarówkach diodowych - do których również się przymierzałem (i jeśli będę miał się bawić z diodami to spróbuję żarówek led - choć słyszałem, że tam diody też się wypalają i to przy pracy w warunkach domowych nie akwariowych). Gdyby było więcej czasu to sam bym zrobił listwę ale to jest gdybanie, obecnie pod pokrywę wrzuciłem jedną świetlówkę energooszczędną aquaela 11 w bo wiadomo diody straciły na mocy, jednak z diodami nie kończę. Dodatkowo muszę przyznać, że jako dzienne oświetlenie do bańki "nie roślinnej" dają radę a i nurzaniec powoli sobie będzie rósł, moim pielęgnicom zdecydowanie również pasują. Obecnie pod jaśniejszą świetlówką robią sobie wycieczki natomiast większość czasu spędzają w słabiej oświetlonej części akwa. Generalnie jestem zdania, że diody to dobra alternatywa jednak teraz inaczej troszkę bym je dobrał.
jak ktoś ma pytania to zapraszam.