Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosba o pomoc  (Przeczytany 5851 razy)
mencel
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2009, 08:23:46 »

witam jestem nowy i mam problem i pare pytan do was licze na wasza pomoc.A mianowicie moja siostra dostala od kolezanki dwie rybki Gurami(okolo 8 cm) i Molinezja(okolo 3 cm).Ona rybki olala a mi sie one spodobaly postanowilem wziasc sprawe w swoje rece bo mysle ze to fajna sprawa.Na poczatku byly one w kuli bez niczego wiec polecialem po akwarium(30x40x25) filtr z pomka ,zwirek i roslinki (jedna stuczna jak narazie).I tu sie zaczynaja schody.Otoz:
-Czy te dwie ryby pasuja do siebie i czy jedna drugiej nie bedzie draznic?(molinezja siedzi gdzies poukrywana i zadko wychodzi spad kamieni)
-Czy w tym akwarium moze byc wiecej niz te dwie ryby(nie chodzi mi o wielkie ryby cos pokroju jak neonek)?Jesli tak to ile i jakie?
-Jak wymieniac wode a mianowice i czy cala sie wymienia czy tylko 1/3 bo rozne opinie slyszalem i jak czesto?
-Czy zwirek tez trzeba wymieniac i jak czesto?
-I tu chyba najwiekszy problem.Te ryby wogole nie jedza Huh tzn.molinezja jak byla w kuli to jadla osobiscie widzailem ale gurami nie(ryby sa zwawe i nie widze po nich objaw choroby, tak mi sie wydaje).Pokarm mam Supervit(platki) to samo mialy wczasniej jak byly u tej kolezanki.

Prosze o pomoc wytkniecie bledow bo jestem w temacie zielony nigdy ryb wczesniej niemialem.Z gory dziekuje.Pozdrawiam Wink
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2009, 10:00:59 »

1.pasują do siebie ale w takim malutkim akwarium nie możesz ich trzymać! a więc oddaj je lub kup akwa minimum 112l
2.tak ale nie w takim małym akwarium
3.wymienia się ok 20 % całej wody w akwarium raz na 1-2 tygodnie
4.nie żwirku się nie wymienia
5.jeden pokarm jest niedopuszczalny,musisz podawać im także mrożonki i pokarmy żywe.

ale to wszystko co powiedziałem nie przyda ci się za bardzo jeżeli nie kupisz większego akwarium.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2009, 10:06:43 »

Problem w zachowaniu ryb tj. nie pobieranie pokarmu może tez polegać na tym, że jak kupiłeś akwarium i je zalałeś to wpuściłeś od razu ryby. Akwarium nie dojrzało (zbyt wysokie No2)
Poczytaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0

Roślinki kup żywe np cabobme.
Powodzenia! Good !

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2009, 10:07:53 »

Problem w zachowaniu ryb tj. nie pobieranie pokarmu może tez polegać na tym, że jak kupiłeś akwarium i je zalałeś to wpuściłeś od razu ryby. Akwarium nie dojrzało (zbyt wysokie No2)
Poczytaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0

Roślinki kup żywe np cabobme.
Powodzenia! Good !

a wielkość akwarium jest według ciebie odpowiednia?
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2009, 10:15:35 »

Dla gurami na 100 % za małe... Musisz pomyśleć tak jak radzi kolega dwight 18, albo oddaj rybki albo kup większe akwarium.

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 10:47:48 »

Na upartego dla samej jednej molki akwa styknie, z tym że molki to gatunek stadny więc konieczne byłoby dołożenie kilku sztuk a wtedy akwa ok. 100 l zdaje się być niezbędne Smiley

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2009, 12:42:53 »

to co mozna trzymac w takim malym akwarium?
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2009, 12:48:19 »

Poczytaj tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=28.0
Ja bym polecał jakiegoś bojownika i kilka krewetek.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2009, 12:50:09 »

...albo np Microrasbora Galaxy 4 sztuki, Boraras Brigittae coś w ten deseń Smiley

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2009, 13:02:22 »

Już kiedyś przy jakiejś okazji przytaczałem, ale powtórzę bardzo dobrego linka:

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=13896

Posprawdzaj sobie co Ci się z tego podoba, no a później pozostaje tylko powęszyć, czy to co się podoba jest w ogóle do kupienia Wink  Bo niestety jeśli chodzi o zaopatrzenie w naszych sklepach akwarystycznych, chcieć to nie zawsze znaczy móc Wink

microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2009, 13:21:02 »

dzieki wielkie..bo ta gurami od poczatku mi sie wydawala za duza i na dodatek nie podobaja mi sie takie duze ryby..jesli podacie mi jeszcze pare fajnych pomyslow co do obsady na tak male akwarium to bede bardzo wdzieczny naprawde mi sie podba wiekszac rybek wiec smialo mozecie podawac propozycje a ja sobie o nich poczytam i popatzre...(jesli sie to przyda to co do roslin narazie jest tylko jedna stuczna ale jak bedzie potrzeba to oczywiscie dokupie jakas zywa ale to dopiero jak zdecyduje sie na jakies konkretne okazy nie ukrywam ze zalezaloby mi zeby miec ze 3 rybki no ale nie chce na sile ich wciskac bo to nie na tym rzecz polega.Wiec podsumujmy wyobrazie sobie ze mam akwarium takie jakie podalem i zwirek(conajmniej 3 centymetry grubosci wiec chyba roslinki mozna sadzic?),filtr z pompka i nie ma w nim ryb.teraz czekam na wasze propozycje
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2009, 13:34:24 »

Wiele zalezy od tego, jakie masz parametry wody w swojej miejscowości. Ja na początku przed założeniem akwarium, byłem załamany, bo miałem nadzieję, że w Poznaniu jest kranówka w okolicach 6,8-7,0. Pomyślałem sobie, że dam korzeń, do tego szyszki olchy, listki dębu i jakoś mi to PH zejdzie w okolice 6,5.

Teraz, po 2 miesiącach od zalania akwarium, wcale mnie wysokie PH nie martwi, Z korzonkami i szyszkami mam 7,2 i pomyślałem sobie, że zamiast dostosowywać wodę do gatunków ryb, mogę dopasować ryby do parametrów wody. I tak narodził się pomysł hodowli małych rybek z Azji i Oceanii. Na początek postawiłem na Pseudomugile Gertrudae i Microrasbory Erythromicron. Jako, że zawsze chciałem też mieć krewetki, poczytałem trochę i dobrałem na razie 2 gatunki takie, które niekoniecznie muszą mieć miękką wodę. I mam obecnie kilka sztuk Amano oraz Yellow.

W planach mam rozwinięcie hodowli o kolejne gatunki z obszaru dawnej Birmy. Będą to najprawdopodobniej Microrasbora Galaxy i Microrasbora Kubotai. Zastanawiam się też nad Badisem Scarlettem, ale jest to rybka trudno dostępna w PL, jednak nie jest nieosiągalna. Jeśli natomiast chciałoby mi się bawić w mocniejsze zbijanie PH, zainwestowałbym w Borarasy Brigittae, Maculatas, Urophthalmoides, Merah, Micros.

Możliwości jest naprawdę mnóstwo, jeśli chce sie mieć coś oryginalnego i lubi się małe ławicowe gatunki Smiley

mencel
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2009, 13:56:37 »

no ja jestem z Kalisza wiec pozdrawiam kolege z wlkp. ja juz jestem zalamany...kurcze musze sprawdzic ta wode a jak siostra przyjedzie w niedziele to pojdzie i odda ta gurami i molinezje..wtedy bede mogl inwestowac..a co powiece na neonki czy moglbym je tam trzymac a jesli tak to ile?(bo to chyba ryba stadna)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2009, 14:04:13 »

a co powiece na neonki czy moglbym je tam trzymac a jesli tak to ile?(bo to chyba ryba stadna)

nie, za małe akwarium.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2009, 14:14:28 »

Ja bym Ci radził mencel, abyś jeśli to możliwe:

1. sprzedał to akwarium, dorzucił trochę złociszy i kupił minimum 60 - litrowe, bo z takim już można coś na serio kombinować.
2. przeznaczył obecne akwa na krewetkarium i kupił drugie min. 60 - litrowe jako akwarium główne.

Wiem, że łatwo się mówi, ale po prostu to co masz teraz to, brutalnie mówiąc, nieco większy słoik. Więc jeśli złapałeś bakcyla akwarystycznego i nawet na upartego zaczniesz kombinować z tym maleństwem, jakie teraz masz, szybko dojdziesz do wniosku, że to nie ma sensu i zaczniesz zbierać kasę na większe. Więc może najlepiej zacząć od razu od większego Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: