omc
Nowy
|
|
« : Kwiecień 23, 2009, 17:43:17 » |
|
Obsada to 3 bojki (2+1) kirysek albinosek x 3 Ślimaczek Helena?! (na wylocie b zjada mi roślinki:/ ) malutki zbrojnik Flora: Kaboma Hemiantus calitri choides Echinodorus Tenelus Wywlocznik rdzawy Sagitaria subulata Trawka Brazylijska Sprzęt grzałeczka z termostatem (ustawione 26,5) filtr z deszczownią Sunsun hj-311B 300L/h oświetlenie to zwykła żarówka energooszczędna Osram Halogen Energy Saver 23W= 40W światło Akwarium oświetlam od 16 do 23 00 (nastapiła zmiana;) ) Filtruję 24/24 wodę wlewam z kranu po odstaniu i dodaniu uzdaczniacza Aquasefe firmy Tetra dodatkowo wlałem na początku Aqua Plant tropicala dla rośline podłoże z kamyczków zakupionych w sklepie ciemnych Akwarium działa już od 4 tygodnii, zamieszkane jest od tygodnia Wskaźniki wody(dzis zaktualizuję) NO3 - 10 NO2- 0,5 GH - > 14 KH - 10d ph - 8,4 Poniżej zamieszczam zdjęcie aqwa przed poprawkami By omc24, shot with 5300 at 2009-04-23 Drobna Aktualizacja 14 maja 2009 By omc24Doszły 2 otoski:) Ale jest to akwarium dalekie od moich marzen:( wkrótcę bedę robił zmiany MAŁA AKTUALIZACJA - swiatło sylwania 20W 6500K swietlowka kompaktowa - akwarium na ziemi ogrodowej - w tej chwili 3 kiryski i 2 krewecie red chery i nostwo glonów Flora - mech jawajski - dwa inne mchy - kabomba - gałęzatka - cos niezidentyfikowanego
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 20:58:20 wysłane przez omc »
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2009, 17:53:49 » |
|
pierwsze co rzuciło mi się w oczy to, że filtr nie działa 24h, a powinien ja również na początku nie miałam włączonego filtra non stop i woda była mętna i roślinki nie rosły, a rybki dziwnie pływały nie można otworzyć fotografii w powiększeniu, a u mnie oczy słabe, ale ogólny widok jest oki pH stanowczo za wyskoie - czy na zdjęciu widzę skałę z piaskowca (jeśli tak to ona powoduje podwyższenie pH) dla Twoich rybek to jest bardzo źle
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 17:55:56 wysłane przez magda78 »
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2009, 17:54:24 » |
|
Witaj na forum Akwarium oświetlam od 6 30 do 23 00 Filtruję od 16 do 23 [...] Akwarium działa już od 3, 5 tygodnia, zamieszkane jest od tygodnia
Wskaźniki wody NO3 - 10 NO2- 0,5 GH - > 14 KH - 10d ph - 8,4
A teraz przyczepie sie do tych rzeaczy. IMHO za dlugo oswietlasz. Sprawa filtracji ... filtr powinien pracowac cala dobe ... 24 godziny. Inaczej to filtracja nic nie daje. Poprostu zabijasz w filtrze bakterie nitryfikacyjne i dlatego masz tak kiepskie parametry wody. NO2 - 0,5 oznacza, ze poprostu masz niedojrzale akwarium za sprawa wlasnie tego filtra.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2009, 18:00:35 » |
|
kabomba nie rośnie, ponieważ jest stanowczo za wysokie pH jej wymagania to 4,5-6,0 tutaj jest link do fajnej stronki poświeconej nie tylko roślinkom http://akwa-mania.mud.pl/życzę powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2009, 18:01:05 » |
|
Powinieneś dokupić jeszcze jedną samiczkę, bo bojowniki powinno się trzymać w haremach, inaczej samiec może jedyną pannę zamęczyć. Kirysków też powinieneś dokupić, bo to są rybki stadne. Że kabomba rośnie jak szalona to tylko się ciesz; oberwane/odcięte gałązki możesz wsadzić w podłoże i wkrótce zrobi Ci się w akwarium fajny gąszcz, a bojki to lubią, no i to w ogóle dobrze wpływa na warunki w akwarium. Grzałeczka mam nadzieję z termostacikiem? A jaka temperaturka? PH strasznie wysokie Masz taką wodę w kranie? A sprawdzałeś te skałki, czy nie podwyższają pH? nie można otworzyć fotografii w powiększeniu, a u mnie oczy słabe Mam to samo kabomba nie rośnie,
Ja zrozumiałam, że rośnie
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 18:20:57 » |
|
Powinieneś dokupić jeszcze jedną samiczkę, bo bojowniki powinno się trzymać w haremach, inaczej samiec może jedyną pannę zamęczyć. Kirysków też powinieneś dokupić, bo to są rybki stadne. Że kabomba rośnie jak szalona to tylko się ciesz; oberwane/odcięte gałązki możesz wsadzić w podłoże i wkrótce zrobi Ci się w akwarium fajny gąszcz, a bojki to lubią, no i to w ogóle dobrze wpływa na warunki w akwarium. Grzałeczka mam nadzieję z termostacikiem? A jaka temperaturka? PH strasznie wysokie Masz taką wodę w kranie? A sprawdzałeś te skałki, czy nie podwyższają pH? nie można otworzyć fotografii w powiększeniu, a u mnie oczy słabe Mam to samo kabomba nie rośnie,
Ja zrozumiałam, że rośnie ja zrozumiałam, że nie rośnie ale i tak powodem, ze roślinki marnieją może być zbyt wysokie pH (to coś małego to chyba nie rzeżucha)
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2009, 19:32:37 » |
|
Przecież pisze, że rzeżucha! Pisze, że cabomba na początku rosła a teraz nie rośnie Ale czytacie 1. Filtr 24h 2. Za wysokie Ph 3. No2 powinno być 0 4. Za długo świecisz jak na początek. ale tu już powiedzieli inni, ja dodam: 5. podaj aquapotas
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2009, 21:00:36 » |
|
Zamiesc lepsze fotki - tak by sie powiekszaly - bo na tych miniaturkach to i z lupa ciezko O wszystkim Ci juz napisali, ale kto Ci powiedzial by rzezuche wsadzic do akwarium ?
|
|
|
|
|
|
|
omc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2009, 21:22:58 » |
|
Dzieki za aktywność:) kto Ci powiedzial by rzezuche wsadzic do akwarium ? to nie rzezucha, tylko taka podobna roslinka wodna, poprostu rzezucha najlepiej do niej pasuje skoro nie znam jej nazwy;) a co do fotek zamieszcze jak tylko uda mi sie zrobić je w lepszej rozdzielczości 5. podaj aquapotas jutro zakupię i podam Powinieneś dokupić jeszcze jedną samiczkę, bo bojowniki powinno się trzymać w haremach, inaczej samiec może jedyną pannę zamęczyć. Kirysków też powinieneś dokupić, bo to są rybki stadne. samiczkę dokupie jak tylko znade odp kolor;) a kirysków..hmm ..średnio lubie te rybki, chodzi mi głównie o czyszczenie dna a jeden w zupełności wystarcza Grzałeczka mam nadzieję z termostacikiem? A jaka temperaturka? oczywiście z termostacikiem, a temperatura 26,5 st z plastikową pokrywą akwarium , tak , że nie ma ryzyka przechłodzena rybek Zastanawiam sie czy jeszcze mogę jakieś stworzonkow wpuścic do tego akwarium , a jęsli tak to jakie rybki polecacie do takich warunków? Oczywiście do 2 bojkow i kirka dojdzie jeszcze jedna samiczka i moze jeden,dwa kirki ale czy coś jeszce? Jak tylko zrobię lepsze fotki to wrzuce!!Dzeki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2009, 21:25:54 » |
|
Kiryski ryba stadna wiec 1,2 to stanowczo za malo !
|
|
|
|
|
|
|
omc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2009, 07:01:15 » |
|
Z tymi kiryskami wyczytałem gdzieś, że są to takie akwariowi rozbójnicy..a w sytuacje gdyby Moje Bojeczki miały sie ku sobie to obawiam sie agresji napadów ze strony Kirków na gniazdo.. Nie chce jakieś megalicznej populacji, ale byłoby miło dochować sie jakiegos narybku:) Odnośni mojego wysokiego ph, to nie mam pojęcia co to za skała, jet to zdobycz z mojego spaceru nad rzeczke, w górskich okolicach. Aczkolwiek zrobie tescik jakie mam ph wody w kanie i wtedy wszystko będzie jasne. Inna kwestią jest wysyp glonów na ścianak(co widoczne jest na zdjęciu) ale jest to chyba wynik zbyt długiego naświetlania akwa, poki co ograniczyłem światło do h pomiedzy 16-23, filtra już nie wyłącze.. Martwi mnie tylko ta pseudo rzezucha, ktora marnieje w oczach, a naprawde ślicznie wyglądała Poki co mój slimak dosłownie pożera ja.. Wlazi na nią, odrywa gałazki..praktycznie połwa roslini wyglada już jak przystrzyzona kosiarka;)
|
|
|
|
|
|
|
rzymek1995
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2009, 07:36:27 » |
|
Ja proponuje cos takiego(filtr 24h i światła troche miej np od 8 do 21. mozesz lekko dosupac zwirku). A teraz obsada 1+2 bojowniki 4 kiryski np.panda i 4 krewetki amano no i teraz niewiem czy cos jeszcze z rybek czy juz nie niech ktos inny sie wypowie.Nie martw sie o krewetki ja mam z bojownikiem i nic a amano zajma sie rownierz sprzataniem. A i dołuz jakis ciemnu brystol do tyłu.
|
|
|
|
|
|
|
omc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2009, 08:49:58 » |
|
Witam jestem na etapie reearanżacji mojego akwa, główna przyczyną była słaba forma moich roślinek, najbardziej dziwi mnie dlaczego wszystkie zwierzątka tak namietnie niszczą tą rzezuszke, poprostu została ona w całości pożarta przez ślimaka systematycznie ją obrywa i zjada, postaowiłem dokupić też 2 /3 kg żwirku ciemnego na dno i ładniej ukształtować dno, a także lepiej ukształtowac Kabombe, gdyż musze zapewnić ochrone dla moich samiczek przed Banem Bojkiem.. I w łanie z nim mam problem na chwilę obecną ,aż musiałem zamknąc go w kotniku osobnym.. wpadł w jakiś szał kopulacyjny i masakruje jedną z moich panienek w akwarium:/ nie mam pojęcia jak wybić mu z głowy te amory.. Nawet w kotniku przygotował gniazdo z piany i oprostu szaleje jak widzi panne za szybką..Muszę zdecydowanie zagęścić obsade rślinna w akwa:/ i tu mam pytanie mam zwykły filterek z deszczownią i zastanawiam się czy w takiej sytuacji mogę podłączyć do akwa bimbrownie nieduża?
|
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2009, 17:32:06 » |
|
16godz świecenia? ,czekasz chyba z utęsknieniem na glony?
|
|
|
|
|
|
|
|