Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Atria_C, 72L, LT  (Przeczytany 28051 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #45 : Maj 09, 2009, 09:39:44 »

Pytasz o sól akwarystyczną czy sole nkKNO? Diana skupia się głónie na walce z glonami poprzez ograniczenie Fe. Z tego co czytałam, a czytałam ten rozdział dwa razy (możę speedecat ma coś więcej do dodania, nie wiem czego nie dotycztałam Wink) i odniosłam wrażenie że ignoruje np.poziom fosforu czy azotu. (Swoją drogą co to za LT gdzie muszę sole dodawać ale cóż Undecided) Jednym słowem zaciemnianie akwarium + intensywna filtracja węglem aktywowanym + dużo szybkorosnących roślin, w tym pisti.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Maj 09, 2009, 13:42:19 »

miałem na myśli właśnie dodawanie soli potasu fosforu i azotu,chodziło mi o to czy Diana radziła by korygować stężenie NPK podczas poważniejszych inwazji glonow.

Swoją drogą co to za LT gdzie muszę sole dodawać ale cóż
moze to wyniki źle dobranych roślin i/lub za jałowej mieszanki gleby ?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #47 : Maj 09, 2009, 15:11:51 »

Nie,nie radzi dodawania soli. Uważa że akwarium z czase,m się ustabilizuje. Skupia się na podwyższeniu konkurencji o składniki pokarmowe ze strony roślin wyższych i eliminacji żelaza z toni wodnej.
Wg.Diany z czasem pojawi się NO3  i CO2 z nieodmulanych osadów, poza tym rośliny wyrastające nad taflę wody powinny sobie NO3 zapewnić.
U mnie np., rośliny nie chcą wyrastać ponad taflę - prędzej kilka razy się okręcą po akwarium i połamią pod wodą niż wyrosną.
Co do ziemi podobno minerały zaczynają dyfundować po kilku miesiącach do toni wodnej zapweniając odpowiednie macro i micro..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Maj 09, 2009, 17:15:41 »

z powietrza to chyba CO2 miałaś na myśli Wink
nie wszystkie rośliny chętnie wyrastają ponad powierzchnię
z tego co mam to najszybciej z akwarium uciekają ludwigie, nadwódki, ceratopterisy a np rotale, didiplis, heterantera, utrucaria tylko kładą się i rosną już poziomo gdy dotrą do lustra wody

a z tego co wymieniłas w swoim akwarium to chyba tylko ludwigia będzie z łatwością wyrastała z wody reszta nie bardzo się do tego nadaje
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 17:18:37 wysłane przez Pethro » Zapisane
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Maj 19, 2009, 20:01:29 »

z powietrza to chyba CO2 miałaś na myśli Wink
Tak,plus azot oczywiście nie w formie no3.
Aktualnie walczę sobie z sinicami, zbiornik trzeci dzień jest całkowicie zacieniony obrusem. Czekam już 1,5 tyg na KNO3 z allegro;/
Podmieniłam 50% wody po czym po podmianie sinice zaatakowały ze wzmożoną siłą (głównie korzeń). Akwarium mam teraz pełne do 70%, zauważyłam że na wierzch wyrasta fajnie rotala.
Zapewne jutro wyślę Wam zdjęcie tego co jest po zaciemnieniu. Teraz pytanie: c
Czy po zaciemnieniu koniecznie muszę odmulać dno? (ze względu na obumarłe częsci sinic?) Czy rzeczywiście są aż tak toksyczne i się nie rozłożą?Czy może wystarczy podmienić część wody plus oczyścić gąbkę?
Chciałabym uniknąć usuwania z dna osadów..

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #50 : Maj 19, 2009, 20:51:33 »

Akwarium na ziemi i odmulanie to pomyłka.
Zakładam że sinice bedziesz usówać z szyb - polecam skrobak z rączką pustą w środku (rura) i podłączyć pod niego wąż a z przodu kolo żyletki zrobić otwór - najlepiej płaski. W ten sposób kiedy spuszczasz wodę skrobiesz szybki a sinice wylatują do wiaderka.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #51 : Maj 19, 2009, 20:58:41 »

nie chcesz odmulać to nie odmulaj jak nie masz grubego żwiru to wystarczy wężykiem zebrać resztki z dna przy ściąganiu wody do podmiany . Speed super pomysł z tym skrobakiem z rurką - może swoje stułbie tak załatwie Wink

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #52 : Maj 19, 2009, 21:05:06 »

Na jak długo zaciemniłaś zbiornik? Też jestem ciekawa, jakie będą efekty.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Maj 19, 2009, 21:37:13 »

generalnie zaciemnienie pomoże ale po pewnym czasie sinice wrócą jeśli w baniaku nic sie nie zmieni. nie wszystkie szczepy sinic sa toksyczne dla ryb. ja w tandze mojej córki walczę z sinicami już jakiś czas. a pokoleń "miotów" mam od listopada już chyba pięć i wszystko żyje i rosnie. żadnych strat. niestety bomby fosforowe w żarciu mrożonym robią swoje. a azotu mam w baniaku jak na lekarstwo. no i nawet w tandze trzeba czasami solami wodę potraktować. zobaczymy co z tego wyniknie

masz atria testy? możesz sprawdzić steżenie no3 i po4?

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #54 : Maj 19, 2009, 23:18:25 »

Mam testy. No3 = zero, mam już zamówione kno3 ,czekam aż poczta polska łaskawie dostarczy, i będę po odsłonięciu dodawać,żeby dojść do ok 15ppm. Ponoć jak rośliny się najedzą to się zacznie akumulować. Po4 kupiłam wczoraj ale jeszcze nie miałam czasu zrobić.

Akwarium na ziemi i odmulanie to pomyłka.
Zakładam że sinice bedziesz usówać z szyb
Nie no,dzięki za uświadomienie, bo odmulanie to moje ulubione zajęcie  Wink Wink Ja po prostu nie chcę stracić mojego pięknego akumulowanego przez dwa miesiące syfku z DOC. Na szybach nie mam praktycznie nic, sinice były głównie na roślinach i korzeniu. Teraz zanikły prawie zupełnie, obmuarłe kawałki pewnie pospadały na dno. Zaciemniam od soboty wieczorem teraz już prawie wogóle nie ma.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 23:23:13 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2009, 01:14:05 »

wydaje mi sie ze odmulanie by pomogło bo własnie substancjami organicznymi żywią się sinice dopiero jak rozłoży się to wszystko na prostsze związki kozystają z tego rośliny. Bardzo mało roślin korzysta z węgla z DOC minn. lobelia
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2009, 08:03:34 »

wydaje mi sie ze odmulanie by pomogło bo własnie substancjami organicznymi żywią się sinice dopiero jak rozłoży się to wszystko na prostsze związki kozystają z tego rośliny. Bardzo mało roślin korzysta z węgla z DOC minn. lobelia
Wiesz Diana W.twierdzi troszkę inaczej, w sumie LT to LT.
Owszem,trzeba czasu na uwolnienie się związków z DOC np.węgla. Dlatego przez pierwsze miesiące zapewnia je dość żyzne podłoże (po 6-7 miesiącach gleba wyczerpuje się jeslichodzi o CO2). Zobacz, w naturze roślinki czerpią sobie właśnie z mułu i DOC mikro i makro. Inna sprawa że nie wyglądają tak ładnie jak te akwariowe;). P-ostaram się eliminować przyczyny sinic po kolei. Zacznę od azotu Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 08:05:52 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Maj 20, 2009, 09:41:08 »

Ja bym dodał tylko tyle, żeby książki D. Walstad nie traktować dosłownie i z tą materią organiczną to znowu nie przesadzać. Owszem ma to częściowy sens, ale co za dużo to nie zdrowo Smiley
D. Walstad bardzo dobrze opisała co się dzieje w akwariach, ale jako wyroczni tez bym tego nie traktował.
 Jak widać u Atrii DOC miało pomóc a zaszkodziło. Ja bym się poodmulał trochę dno, robił częste podmiany wody i czekał co będzie Smiley

Kiedyś zapuściłem zbiornik 30l. Nie robiłem kompletnie nic, roślin było dużo, DOC się nagromadziło - w efekcie czego sinice opanowały wszystko Smiley (ale ryby i krewetki przetrwały)
IMHO jednak pewne czynności pielęgnacyjne trzeba robić przy akwariu, zwłaszcza przy niezbyt dużym.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #58 : Maj 20, 2009, 16:56:57 »

D. Walstad bardzo dobrze opisała co się dzieje w akwariach, ale jako wyroczni tez bym tego nie traktował.
 Jak widać u Atrii DOC miało pomóc a zaszkodziło. Ja bym się poodmulał trochę dno, robił częste podmiany wody i czekał co będzie Smiley

Wcale nie wiemy czy to wina DOC. Równie dobrze to może być zachwianie równowagi N P K i na razie do tej tezy się skłaniam. Będziemy eliminować kolejne czynniki;) Jak na razie po podmianach mam jeszce większy wysyp.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Maj 20, 2009, 22:38:05 »

IMHO nadmiar DOC = zachwianie NPK Smiley

Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: