Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Przemo600V 112L Towarzyskie-nowe foty
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Przemo600V 112L Towarzyskie-nowe foty  (Przeczytany 8537 razy)
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Maj 06, 2009, 13:39:06 »

Czyżby nikt się z czymś takim nie spotkał ??
Na razie postanowiłem poczekać co będzie dalej, pleśń się nie przenosi na inne miejsca tylko zaatakowała ten korzeń który z fotografowałem i mech który był do niego przymocowany.
Ale z kąt to się wzięło  Huh

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Maj 06, 2009, 13:43:25 »

Czyżby jakieś pasożyty?
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 06, 2009, 13:51:00 »

Wygląda to jak jakaś biała pleśń

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 07, 2009, 18:37:38 »

Ja bym nie czekala co dalej, tylko wyjela, wyczyscila ostrym narzedziem, wygotowala w soli, a moze i uzyla nadmanganianu potasu

przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 08, 2009, 06:38:08 »

Korzenie na razie siedzą. Pleśń dalej nie idzie a wręcz zaczyna powoli ustępować więc nic nie robie bo żeby wyciągnąć ten korzonek muszę rozwalić prawie całą kompozycję  Undecided

przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 29, 2009, 11:13:41 »

Witam ponownie Smiley
Wiem że pisze post pod postem ale minęło już trochę czasu od mojej ostatniej wypowiedzi więc mam nadzieję że wszyscy wybaczą.
Problemu z pleśnią na korzeniach nie dało się rozwiązać w żaden sposób i z każdym dniem było tylko gorzej Sad skończyło się to wszystko połowicznym restartem czyli generalnym sprzątaniem oraz podmianą większej części wody. Następnie zbiornik dojrzewał jeszcze 2 tygodnie.
Więc pozbyłem się ich i jak na razie rosną tylko rośliny jak do tej pory nie zauważyłem żadnych zarodków pleśni ani też nie miałem zakwitu pomimo że minęło od wpuszczenia ryb ponad miesiąc.
Cały czas myślę jak przygotować te korzenie i jeszcze raz spróbować za jakieś pół roku ponieważ bardzo  podobają mi się wystroje tego typu  Grin

Oto kilka fotek obecnej sytuacji:
Mieczyki i molinezje które widać są tymczasowo na przechowaniu od kolegi ponieważ ostatnio robiliśmy u niego restart 126L Tongue

A tu stadko Filtrujących

« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2009, 08:10:58 wysłane przez przemo600v » Zapisane

miki12101
Zainteresowany
**

Impossible is nothing

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 29, 2009, 18:59:32 »

Akwarium jak dla mnie to bardzo ładne:) Do perfekcji brakuje, ale i tak dużo lepsze niż moje.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 29, 2009, 20:18:34 »

to napowietrzanie chyba zbędne z korzeni nie rezygnuj bo to bardzo dobry i naturalny element dekoracyjny, chyba masz skałkę hodowlaną - miałem też u siebie kiepskie to jest moim zdaniem, jak chcesz zrobić kryjówkę dla ryb to lepiej z kokosa schowanego koło/obok/pod korzeniem - ja mam tak u siebie i gra.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 30, 2009, 06:33:49 »

Napowietrzanie jest tylko na czas pobytu Mieczyków dlatego że bez przerwy pływały pod powierzchnią. Ta skałka o której mówisz to po prostu kawał czarnego bazaltu który znalazłem, umyłem i wyparzyłem gorącą wodą. Chyba zacznę dodawać nawozów bo wczoraj zauważyłem że w liściach zaczynają się robić dziurki więc na początek codziennie 5ml K2SO4, w sobotę podmiana i może małą dawkę Symfonii Złotej.

Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #24 : Lipiec 03, 2009, 12:16:41 »

masz takie skupisko roślin w środkowej części akwarium, co nienaturalne wygląda. lepiej chyba by je rozdzielić na 2 strony, ale nie symetrycznie.

przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 07, 2009, 21:07:02 »

Sugestie kolegi zostały przyjęte do wiadomości  Wink
Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć iż rośliny pochodziły z odzysku po inwazji tej pleśni i posadziłem je na środku bo jak wiadomo tam miały najwięcej światła i a co za tym idzie najlepsze warunki do wzrostu.
A oto jak wygląda zbiorniczek na dzień 07.07.09 poprzycinkach i przebudowie

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 07, 2009, 22:24:02 »

wizualnie o niebo lepiej, na kokosa może mech jaki lub mikrozorium, ja lekko bym próbował go "schować". Lewa strona baniaka gitara, prawą troszkę bym starał się zmienić a może to tylko kwestia podrośnięcia roślin,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 07, 2009, 22:27:06 »

wywal ten kokos , fatalnie i nie naturalnie to wygląda  Tongue
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2009, 22:36:30 »

zamiast kokosa możesz dać kamyki ( jezeli ci zalezy na kryjówce)
I jakiś korzonek by sie przydał

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Lipiec 08, 2009, 13:59:23 »

Kokosa pozbywam się w najbliższym czasie jak tylko kupię jakiś korzonek na prawą stronę ale przecież nie wszystko na raz  Tongue teraz to ulubione miejsce moich krewetek Filtrujących.
Roślinka którą widać po prawej stronie to Hydrophile Polisperma niebawem rozrośnie się w taki krzak że wypełni cały narożnik  Wink
Więc planuje tam jakiś korzeń który będzie z tego krzaczka się wydobywał w stronę akwarium.
Co o tym myślicie ??

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: