Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny: żółknienie i gnicie  (Przeczytany 4381 razy)
vcres
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 27, 2009, 22:36:01 »

Witam.
Mam problem z roślinami. Otóz kupilem taki komplecik i zasadzilem. Poczatkowo rozly całkiem ladnie i zieloniutko bylo w akwarium. Potem natomiast zaczely mi zólknac gnic i odpadac. Porosly je jakies glony takie całkiem brazowe a woda z filtra zrobila tak ze siagna sie z roslin dlugie nici glonow. Czasem je cos slimak odkurzy.

Akwarium 63l, oswietlenie moc   8W swietlówka [strumień świetlny  470 Lm temperatura barwowa   4000 K] + 8W energooszzcedna (robiaca za 40W zwyklej) [50-60HZ 450lm 2700K], czasem nawoze CO2, caly zcas potrzebne mikro i makroelementy. podloze zwirek a w jednym miejscu drobny piasek(tam mi strasznie moczarka zgnila).

Nie rozumiem bo jedne rosliny potrafia wypuscic nowe pedy a inne nie.. pewnei przez te glony. oswietlam od 6,30 do 22. Zmizerniala mi kabomba a moczarka w dolnych pedach gnije a w gornych rosnie fajnei i puszcza nowe ... mech rosnie jak oszalaly podobnie i galazatka.. nie wiem. Co mam zrobic?? W czym jest problem??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 22:54:28 wysłane przez vcres » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2009, 12:27:27 »

1. Podaj parametry wody.
2. Popatrz tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23024.0 i spróbuj zidentyfikować nadmiary/niedobory
3. Uważam, że przenawoziłeś zbiornik mikroelementami (długie nitki) i podtrułeś rośliny nawozami.

Moja rada: przestać nawozić, częste podmiany i wybieranie/usuwanie glonów.

vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2009, 08:57:53 »

Czy jak zrobie restart baniaka i zadbam o lepsze oswietlenie i usune glony z lisci zaczna one normalnie rosnac??
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2009, 10:47:26 »

Czy jak zrobie restart baniaka i zadbam o lepsze oswietlenie i usune glony z lisci zaczna one normalnie rosnac??
Nigdy reset, walka do końca!  Wink
Zrobisz reset, to znowu się zrobi to samo, a tak już jesteś krok do przodu, bo masz bakterie i jakąś słabą, ale jednak równowagę.
Przestaniesz nawozić, ślimaki zrobią porządek, a rośliny najwyżej dosadzisz.
Ja wkładam do akwarium zaglonioną roślinkę, w dwa dni ślimaki całą czyszczą.
Ogranicz karmienie ryb, jeśli już masz ryby i o ile masz dużo roślin.
Ślimaków nie karm.
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2009, 15:06:50 »

Mma jedna ampularie... i ladnie wyczysci ale chwila i jest znow to samo.. bede i tak zmienial litraz ale na tej samej wodzie i z tym samym filtrem to moze jednak da to efekt.. moje pytanie : Czy moze zachamawoanie wzrostu roslin jest przez zle oswietlenie??
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 30, 2009, 15:24:34 »

Mchy lubią wody kwaśne, może masz niskie pH? Gałęzatka też jest glonem. Moczarka nie potrzebuje silnego oświetlenia, powinna ładnie rosnąć pomimo słabego oświetlenia, bo przecież masz też już światło dzienne. Jeden ślimak niewiele zdziała, ja gdybyś miał 10 albo nawet kilkanaście, to zauważysz pracę ślimaków. Pożycz i szybko oddaj, żeby się nadmiernie nie rozmnożyły  Grin   
Ampularia do tego jest super, bo zawsze zauważysz kokon i nie rozmnoży się niespodziewanie.
Zrób jakieś testy, chociaż podstawowe i daj zdjęcie całości.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2009, 11:30:53 »

Za dużo nawozów. Dopóki wszystko rośnie 'samo' jako tako i jest równowaga nie warto nic kombinować, nawet w ogóle nie nawozić. Zwyczajnie nie przedobrzyć.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2009, 14:39:29 »

vcres poprosiłem o parametry wody a Ty dalej próbujesz coś kombinować. Jak w wodzie masz coś nie tak to glony będziesz mieć zawsze i nawet 100 restartów nie pomoże. A żeby wiedzieć co w wodzie piszczy trzeba zrobić testy.

vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2009, 15:01:49 »

heh.. bo nie mam zestawu na testy.. jednak niebawem kupie.. Wink wiem ze mam twarda wode ;/ taka kranówka...
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2009, 16:16:44 »

Skąd wiesz skoro nie robiłeś testów ?

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 01, 2009, 19:44:27 »

Twoim problemem jest światło, masz go bardzo mało, zaledwie 0,25W/L. Przy takim świetle poradzą sobie tylko te najmniej światłolubne rośliny, dlatego rośnie ci mech i gałęzatka. Pozostałe ci padają bo są widocznie bardziej wymagające pod względem oświetlenia.
Podawanie nawozów i CO2 przy takiej ilości światła to pomyłka - karmisz glony!!!
Ponadto za długo masz włączone światło (15,5h) powinno być 10 max 12 godzin. Małej ilości światła nie nadrobisz długością świecenia  Smiley z tego też skorzystają jedynie glony.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 01, 2009, 19:56:45 »

Małej ilości światła nie nadrobisz długością świecenia  Smiley z tego też skorzystają jedynie glony.
Któryś raz to już słyszę... Niby, dlaczego?
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 01, 2009, 20:04:51 »

Skad wiem ze twarda- osadza mi sie kamien na szybie ;p a stwatlo niby 8W ale jest to zarnik energooszczedny - rownowartosc 40W .. wtedy wychodzi ponad 0,5W na litr Wink
Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #13 : Maj 01, 2009, 20:31:28 »

Małej ilości światła nie nadrobisz długością świecenia  Smiley z tego też skorzystają jedynie glony.
Któryś raz to już słyszę... Niby, dlaczego?

Rośliny korzystają ze światła tak na prawdę tylko przez kilka godzin. Później już tylko glony.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 01, 2009, 20:36:24 »

Rośliny korzystają ze światła tak na prawdę tylko przez kilka godzin. Później już tylko glony.
Dowód jakiś dostanę?  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: