Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny: żółknienie i gnicie  (Przeczytany 4367 razy)
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Maj 01, 2009, 20:51:37 »

Małej ilości światła nie nadrobisz długością świecenia  Smiley z tego też skorzystają jedynie glony.
Któryś raz to już słyszę... Niby, dlaczego?
Mając do dyspozycji 1 kromkę chleba na cały dzień nie ma znaczenia czy zjesz ja naraz czy będziesz jadł po kawałku co kilka godzin. Efekt będzie taki sam: na koniec dnia i tak będziesz głodny. A na dłuższą metę doprowadzisz organizm do niedożywienia.
Określone gatunki roślin mają zapotrzebowanie na określoną ilość światła. Jeśli przez kilka godzin w ciągu dnia  nie mają go wystarczająco dużo do sprawnego przeprowadzenia fotosyntezy będą marniały.
Rośliny, które hodujemy w akwariach w naturalnym środowisku rosną w warunkach, gdze słońce świeci z określoną intensywnością przez 10-13 godzin i w akwarium musimy zapewnić im warunki zgodne z ich wymaganiami.
Jeśli szukasz dowodów to znaczy, że nie uważałeś/asz na biologii w szkole i czas nadrobić zaległości  Cheesy
Pozdrawiam.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Maj 01, 2009, 20:58:10 »

Jeśli szukasz dowodów to znaczy, że nie uważałeś/asz na biologii w szkole i czas nadrobić zaległości  Cheesy
Polecam słownik i tam słowo "sofizmat".  Grin

mania40 Już więcej z Tobą nie piszę, bo Twoje wypowiedzi to spam, nie chcesz/nie umiesz  odpowiedzieć na pytanie, to już Twój problem. Nie będę odpowiadał w nowej wiadomości, bo z zasady nie karmię trolla.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 16:42:07 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 02, 2009, 09:47:25 »

Ja mam ine pytanie- jetsem przekonany ze swiatlo mam jako o Wat na litr dobre.. tylko czu jest pod wzgledem jakosci dobre?? Nie uzywam zadnych specjalistycznych swietlowek tylko zwykle - meblowe. Parametry ich opisalem w pierwszym watku. Ah ampularia wyzarla te glony i wkoncu pokazala sie sliczna zielen rozlin Wink i zaczynaja na nowo rosnac tylko wciaz mi jedna tak slabiutko brzydnie ;/ kondycja lepsza po podmianie wody.. dlaczego??
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 02, 2009, 10:07:51 »

Ja mam ine pytanie- jetsem przekonany ze swiatlo mam jako o Wat na litr dobre..
Skąd to przekonanie?  Masz same mało wymagające rośliny?
kondycja lepsza po podmianie wody.. dlaczego??
Pewnie jest to związane z usunięciem nadmiaru produktów przemiany materii (w tym związków azotu i fosforu) czyli częściowej pożywki dla glonów.
Polecam słownik i tam słowo "sofizmat".  Grin
I vice versa kolego. Chyba ci umknęło, że istotą sofizmatu jest rozmyślność działania (tu: premedytacja we wprowadzaniu w błąd) więc bądź uprzejmy przystopować z takimi zarzutami.
Nie wiem czemu ma służyć twoja pisanina, bo jak na razie niczego do tematu nie wniosła.
Z czego więc wynika twoje pytanie - z niewiedzy czy odmienności zdania?  Jeśli z tego drugiego to chętnie posłucham uzasadnienia twojego stanowiska na temat niwelowania odpowiedniego natężenia światła długością świecenia. Jestem otwarta na konstruktywną dyskusję ale nie na bezproduktywna pisaninę  Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 10:16:34 wysłane przez mania40 » Zapisane
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 02, 2009, 16:21:44 »

Jestem przekonany Wink Wyliczenie:
8W + 40W= 48W
48/63lW= 0,76W

Wink Ilosc swiatła wystarczajaca Wink
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 02, 2009, 16:46:38 »

wkoncu pokazala sie sliczna zielen rozlin Wink i zaczynaja na nowo rosnac

Może dolałeś coś z wodą z kranu? brakuje jakiś mikroelementów, do tego zrobiło się więcej światła?
Bez testów to sobie można gdybać... Popatrz chociaż na objawy braków:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23024.0
Jeśli już masz częściowo odglonione rośliny, to może łatwiej coś zauważysz?
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Maj 02, 2009, 18:11:33 »

Jestem przekonany Wink Wyliczenie:
8W + 40W= 48W
48/63lW= 0,76W

Wink Ilosc swiatła wystarczajaca Wink

Przelicznik światła w akwarium w postaci W/L jest stosowany dla świetlówek (czyt. energooszczędnych źródeł światła). Jeśli masz kompakt (czy jak wolisz żarówkę energooszczędną) o mocy 8W to nie możesz jej przeliczać na moc zwykłej żarówki. Wg. powyższego przelicznika należy przyjąć, że masz 16W światła co daje ci 0,25W/L i mimo twoich chęci i prób innego przeliczania nic tego zmieni. Możesz jedynie pomyśleć nad przeróbka pokrywy i dołożeniem świetlówki/ek.

Wraz z podmianą wody dostarczasz do zbiornika zawarte w niej minerały a usuwasz częściowo nadmiar azotanów i fosforanów i ewentualnie niwelujesz skutki złego nawożenia. Nic nie piszesz o obsadzie i pielęgnacji akwarium w tym częstotliwości podmian więc w sumie nie znamy obciążenia biologicznego twojego zbiornika.
Jeżeli po podmianie obserwujesz wyraźną poprawę może warto zastanowić się nad zwiększeniem ich częstotliwości, ustawieniem czasu oświetlenia na 10-12h i zaprzestaniem nawożenia.
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 02, 2009, 19:06:23 »

http://www.allegro.pl/item615719088_swietlowka_kompaktowa_plant_15w_75w_e27.html#gallery

takie cos dziala wkoncu jak?? Wyraźnie widze ze moja swieci mocniej niz halogen 30 W . A cala masakra byla przed nawozeniem poniewaz to wlasnie sklonilo mnei do kupienia nawozu.. podmiany mam co jakis czas.. moze 2-3 tygodnie..no i normalnie usuwam wszystko co pognilo.. tylko bez natleneinia akwarium mi nie dziala tj ryby ciezko oddychaja a przeciez sa rosliny.. czym to bedzie spowodowane??
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Maj 02, 2009, 19:31:15 »

Wyraźnie widze ze moja swieci mocniej niz halogen 30 W
Ty możesz inaczej odbierać światło, niż rośliny.

tylko bez natleneinia akwarium mi nie dziala tj ryby ciezko oddychaja a przeciez sa rosliny..
Nie wyłączaj natleniania.
Może być spowodowane fatalnymi parametrami akwarium.
Zrób testy, chociaż pH, NO2 i NO3 na początek, to może być ten problem.
Było kilka pytań, a nie odpowiadasz, więc dyskusja jest bez sensu.
Zdjęcie, filtr i testy! Potem dyskusja.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 02, 2009, 19:36:38 »

spektrum światła które nam wydaje sie bardzo mocne i intensywne dla roślin jest najmniej przydatne Tongue bo rosliny potrzebują przedewszystkim widma czerwonopomaranczowego i niebieskiego a nam najjasniejsze wydaje sie żółtozielone widmo

U Diany W. czytałam,iż nie do końca jest prawdą,że rośliny najlepiej rosną w pełnym zakresie widma.Osiągnęła podobne wyniki przy świetle zimnym białym. Tak jako ciekawostka. Nie mam tu książki,ale kiedy wrócę do Krk to mogę uzupelnić tę sytuację.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 21:52:54 wysłane przez Atria_C » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Maj 02, 2009, 19:58:53 »

przy słabym swietle po porostu oddychanie przeważa nad fotosyntezą i dopiero zwiekszając intensywność oświetlenia zwiększy sie wpływ fotosyntezy nad oddychaniem.
Jest to jakiś realny argument. Czytałem natomiast, że fotosynteza już może zaczynać się przy świetle odbitym przy pełni księżyca, szkoda że nie pamiętam, kto tak twierdził.  Undecided Tam chodziło bodajże o glony.
Obawiam się, że argument jest trochę na wyrost, sprawdzi się pewno przy światłolubnych roślinach i temu nie przeczę. Można sprawdzić dla innych roślin, jaki jest poziom oświetlenia w jeziorze/morzu i do jakiej głębokości występują rośliny, więc mają dość światła.  Na tej podstawie można wyciągnąć odpowiednie wnioski. Potrzebny nurek ochotnik z miernikiem!  Grin  Albo tabela z danymi.

W akwarium można sprawdzić to w prosty sposób mierząc nasycenie CO2 po wyjęciu ryb i bez napowietrzania. Jeżeli się zwiększy, to ja mam rację, jeśli spadnie, to Ty!  Grin
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 02, 2009, 20:07:30 »

muchomorku czy ty w podstawówce nie robiłes doświadczenia z moczarką ?Tongue jak nie to proponuje zrobic eksperyment i swiecic swiatłem z latarki zaobserwować i poswiecic światłem z halogena i zaobserwować...  Przewertuj książki z klasy 3 podstawowej to znjadziesz odpowiedz na nartujące cie pytanie Wink

a to ze różne gat mają różne zapotrzebowanie na światło to ameryki nie odkryłeś ..
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Maj 02, 2009, 20:36:43 »

Żadnej żyłki do eksperymentów! Ta dzisiejsza młodzież.   Grin
Wertuję źródła, niedługo się dowiem, to uzupełnię.
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zbyt duże światło może również zahamować fotosyntezę, o czym na forum pisząc o HQI nikt nie wspomina.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: