Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RO  (Przeczytany 978 razy)
nic_ram2
Zainteresowany
**

RO
« : Kwiecień 28, 2009, 15:48:45 »

mam problem, jaki filtr RO wybrać czy warto i jakie to koszty.

Jestem całkiem zielony w tym temacie.chce zająć się rozmnażaniem pielęgniczek np. ramirezy
mam w kranie ph8 i Gh 24 więc się nic nie da zrobić. Inaczej niż filtrem RO chyba się nie da zmiękczyć wody do ph6,5 i gh 5.
1.Jaki rodzaj takiego filtra będzie najlepszy(ile gpd)Huh
2. jakie tego będą koszty?? 
3.czy się opłaca??

próbowałem torfem, szyszkami olchy, liśćmi dębu, ale niec nie działa!!!
POmocy

na zdjęciach i opisach (allegro) wygląda to strasznie skomplikowanie, czy na prawdę tak jest??
.
fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2009, 19:07:59 »

To może ja pierwszy z racji tego, że niedawno sam kupowałem filtr RO.

ad.1 Ile gdp ? tak naprawdę jeśli do akwa, to nie ma takiego wielkiego znaczenia czy to będzie 50, czy 75 czy może 100. Ja kupiłem 75, bo takie były w dobrej cenie. GDP w głównej mierze zależy od ciśnienia wody w sieci, więc jeśli masz niskie ciśnienie, to ze 100gdp wyciągniesz czasem mniej niż z 50 przy dobrym ciśnieniu.

ad .2 koszty ? http://allegro.pl/item612794396_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_gpd_zimowa_promocja.html  - z przesyłką ok 140 zł (jak napisze po zakupie że chcesz priorytetem, to wysyła priorytetem bez dodatkowych kosztów - ja od niego brałem)

ad3. pewnie że tak, u mnie woda na końcówce filtra ma PH 6,5, KH 2

skomplikowanie wygląda (komputer dla niektórych też), ale tak naprawdę jest proste jak wbicie gwoździa. Największą trudność może Ci sprawić doprowadzenie wody (trzeba zakręcić główny zawór, dopiąć się pomiędzy hydraulikę - u mnie do zlewiku - i odkręcić zawór Smiley

to chyba na tyle.
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: