Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o wyjaśnienie system CO2  (Przeczytany 1369 razy)
kliszo
Nowy
*

« : Kwiecień 29, 2009, 15:14:38 »

Witam

Zakupiłem sobie zestaw CO 2 i podłączyłem go zgodnie ze wskazówkami z jednym mankamentem. Podczas odkręcania zaworu na butli miałem również na full zakręcone pokrętło na reduktorze. Efekt taki z tego, że coś mi strzeliło i teraz na jednym zegarze wskazówka znajduje się poniżej bolca blokującego tzn. wskazówka przeszła przez całą tarczę zegara i nie chce się cofnąć.

W związku z tym mam kilka pytań
1. Czy da się to naprawić?
2. Czy moge to podłączyć jeszcze raz z niedziałającym zegarem czy nie( jeden zegar wskazuje od 0 - 315 bar, a drugi od 0 do 20 l/min cokolwiek to znaczy i właśnie ten jest zepsuty.)
3. Mógłby mi ktoś jeszcze napisać, który manometr co wskazuje, wiem że jeden ciśnienie w butli ale nie wiem który, a drugi to już wcale nie wiem o czym informuje.

Proszę o odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 16:33:43 wysłane przez kliszo » Zapisane
fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2009, 19:34:14 »

Witaj,

to że miałeś zakręcony zawór na reduktorze, nie powinno mieć żadnego znaczenia. Uszkodzeniu uległ najprawdopodobniej jeden z zegarów. Jeśli tylko nie puszcza gazu na zewnątrz, bez problemów możesz reduktora używać, po prostu nie będziesz mógł kontrolować jednego z ciśnień. Masz dwa wyjścia jeśli przepuszcza zegar, albo go wymienić (pewnie dość kosztowne), albo wykręcić i w jego miejsce wstawić zaślepkę.

Ad. 1 - czyt. powyżej

Ad, 2 - masz uszkodzony zegar wskazujący ciśnienie na wyjściu reduktora (w sumie bardziej przydatny).

Ad 3 -Ten z większa skalą pokazuje ciśnienie gazu w butli, ten z mniejszą - ciśnienie gazu na wyjściu reduktora

przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2009, 12:41:11 »

Sądzę że rozsadziło ci rurkę Burdona to taka zakrzywiona rurka która się prostuje pod wpływem ciśnienia i porusza wskazówka. Jeżeli tylko ją wyprostowało i gaz nie ucieka to po prostu wyreguluj reduktor na oko czyli przy pomocy licznika bombelków. Ale jeżeli usłyszysz że syczy to musisz zaślepić. Najlepiej to sprawdzisz zatykając wylot i zanurzając w wodzie (oczywiście odkręcasz zawór na butli)

kliszo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2009, 19:05:36 »

Wielkie dzięki za wyjaśnienia Smiley)

Będę próbować.
Możecie mi jeszcze napisać czy zawór butli odkręcić na maksa czy tylko trochę jak już będe mieć zamontowany cały system CO2 ?

Jeszcze jedno pytanko. Do reduktora miałem dołączoną jeszcze taką cienką długą śrubkę i nie wiem co mam z nią zrobić i do czego ona służy, jak moglibyście mi na to jeszcze odpowiedzieć to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2009, 19:14:09 wysłane przez kliszo » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: